Moldovenii stabiliți în Franța, Italia și Belgia au oferit echipamente de protecție pentru 15 instituții medicale din țara noastră

15 unități medicale din Moldova au fost echipate cu materiale de protecție, datorită unei campanii de fundraising, organizată de moldoveni stabiliți în Franța, Italia și Belgia în lupta cu Covid-19.

separator

În perioada 4 – 25 Aprilie 2020, a fost realizată campania de fundraising „Donezi, protejezi un medic, salvezi mai multe vieti – CovidMoldova”, care și-a propus ca și scop general strângerea de fonduri în vederea procurării echipamentelor de protecție, necesare cadrelor medicale din linia întâi în lupta cu Covid-19 din Moldova.

Campania a fost organizată de un grup de inițiativă, format din tineri stabiliți în Franța, Italia și Belgia, încadrați în câmpul muncii calificat din Europa și activi în domeniul asociativ al comunităților de migranți din aceste țări.

În decursul a 3 săptămâni au fost colectați 13.893 euro.

Olivia Ghițu, organizator campanie, a menționat:

„Mulțumim donatorilor noștri, care sunt de diverse naționalități, și care au dat dovadă de o extremă generozitate în aceste timpuri grele pentru toți (donațiile variind în sume de la 10 la 800 euro).” 

Respectiva sumă a fost distribuită în echipamente medicale de protecție, precum: viziere, mănuși din material vinil și nitril, mănuși chirurgicale, combinezoane medicale, halate de unică folosință, măști FFP2,  măști simple, bahile, bonete, dezinfectant pentru mâini, cizme, ochelari de protecție etanși. Strategia de livrare a materialelor medicale către beneficiari s-a bazat pe identificarea exactă a necesităților cadrelor medicale din Moldova, cu care s-a colaborat în mod direct. Materialele respective au fost achiziționate de la furnizori autohtoni din Moldova, cu excepția măștilor de tip FFP2, care au fost comandate și livrate din China.

Inga Rusu, membru al echipei de organizare:

„Intermediarul logistic local în procesul de achiziționare și distribuție directă a echipamentelor comandate de noi, pentru unitățile medicale beneficiare, a fost echipa magazinului „La Nobiltà del Gusto” din Chișinău, căruia îi mulțumim pentru toată munca care au depus-o în mod reactiv”.

Beneficiarii direcți ai campaniei sunt doctorii celor 15 unități medicale, atât din capitală, cât și din întreaga țară, precum: Centrul Mamei și Copilului Chișinău, IMSP Spitalul Raional Sîngerei, Centrul de Sănătate Edineț (+33 sate din raion), Centrul de Medicină Legală Chișinău, IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, CNAMUP SAMU Soroca, IMSP Spitalul Raional Hîncești, Spitalul Raional Central Rîscani,  IMSP Centrul de Sănatate Văratic, Asistența Medicală Urgentă Stația Glodeni, IMSP Centrul de Sănătate Șaptebani, Centrul de Sănătate Publică Sângera, Spitalul Clinic de Psihiatrie, IMSP Centrul de Sănătate Fetești, IMSP CNAMUP Ungheni.

Acțiunile noastre în cadrul acestei campanii, s-au bazat pe reactivitate și eficiență, fapt ce ne-a permis să echipăm într-un timp record aceste centre medicale, care erau descoperite în fața virusului și care aveau cel mai mult nevoie de ajutor”, a declarat Dorin Ungureanu, din partea echipei de organizare.

Fiecare livrare a materialelor donate, precum și emoțiile pozitive și de recunostință ale doctorilor beneficiari, au fost urmărite de către susținătorii campaniei, în cadrul evenimentului Facebook: „Donezi, protejezi un medic, salvezi mai multe vieti – CovidMoldova”, abordabil publicului larg și accesibil aici.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Vacanță ieftină în Grecia! Insula discretă care atrage tot mai mulți turiști, mai accesibilă decât Santorini. Imagini de poveste

Înainte de începerea sezonului estival, ofertele de vacanță pentru Grecia sunt la mare căutare. De cele mai multe ori, turiștii caută variante accesibile de cazare, însă țin cont și de serviciile puse la dispoziție de hoteluri. Insula Santorini este inclusă pe lista destinaților exclusiviste, având în vedere prețurile piperate ale unităților de cazare din zonă. O alternativă mai ieftină, însă la fel de impresionantă este insula Serifos, scrie evz.ro.

O destinație mai accesibilă decât Santorini sau Mykonos, Serifos este căutată mai ales de cei care fug de aglomerație. Insula oferă o gamă largă de experiențe pentru turiști, inclusiv pentru cei pasionați de istorie, precum și de secretele  Greciei antice. De altfel, turiștii vin un această regiune și în afara sezonului estival.

În această perioadă, temperaturile medii variază între 15-20 de grade Celsius, iar în timpul verii de situează între 25-30 de grade. În zilele toride, mercurul poate urca în termometre până la 35 de grade Celsius.

Destinația ideală pentru turiștii pasionați de istorie

Numele insulei este legat de numeroase legende. Localnici spun că Serifos a fost locuită de ciclopi. De altfel, în centrul acesteia se află peștera ciclopului Polifem, celebră prin mitul lui Ulise.

Satul Chora se află în inima insulei și  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Golfului Livadi. Zona se aseamănă puternic cu Santorini. Casele mici și albe, străduțele înguste și însorite sau numeroasele lăcașuri de cult amintesc de această destinație faimoasă.

Tragedie în Capitală! Un tânăr s-a înecat în lacul de la Valea Morilor, în această seară

Un tânăr s-a înecat în lacul de pe teritoriul parcului Valea Morilor din Chișinău. Trupul neînsuflețit al victimei a fost recuperat din apă de salvatori în această seară. Informațiile au fost confirmate pentru NM de purtătoare de cuvânt a Poliției capitalei, Natalia Stati, scrie NM.md

Oamenii legii au fost alertați pe 21 mai, la ora 18:04, că un tânăr s-ar fi înecat în lacul din parcul Valea Morilor. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate. În urma lucrărilor subacvatice efectuate de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, trupul neînsuflețit al tânărului a fost scos din apă.Toate circumstanțele se stabilesc.

Un bărbat de 46 de ani a pierdut lupta cu infecția Covid-19. Bilanțul a crescut la 132 de victime
Articolul anterior
Strigătul de ajutor al unei tinere care și-a salvat mama din mâinile tatălui crud
Articolul următor