Moneda „Medicul meu – eroul meu”, pusă în circulație de Banca Națională a Moldovei

Începând cu 28 decembrie 2020, Banca Națională a Moldovei pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic moneda comemorativă „Medicul meu- eroul meu”.

„Această monedă ne pune în atenție și reconfirmă o scară a valorilor de cea mai înaltă probitate morală și profesională de care dau dovadă lucrătorii medicali în orice clipă, salvând viața oamenilor, cu sacrificiul propriilor vieți. Totodată, deschiderea cetățenilor de a contribui la crearea proiectului de design exprimă o recunoștință profundă, dar și o responsabilitate pe care o poartă și trebuie să o resimtă fiecare pentru atenuarea pericolului epidemiologic”, subliniază guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Conceptul de design al monedei „Medicul meu-eroul meu” a fost selectat din lucrările propuse de către cetățeni. Aceasta este confecționată din argint și este bătută într-un tiraj de 1500 unități.  Este ambalată în capsulă de metacrilat transparent și în cutie de prezentare, fiind însoțită de un certificat de autenticitate redactat în limbile română și engleză care este semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele comemorative și jubiliare emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Prețul aurului a atins un maxim istoric

Prețul aurului a atins astăzi un maxim istoric, depășind pragul de 3 110 de dolari pe uncie. Iar argintul a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, potrivit Trading Economics.

Creșterea este alimentată de creșterea interesului investitorilor pentru activele de refugiu, în contextul unei tensiuni sporite în comerțul global.

Tensiunile s-au amplificat după ce presa internațională a relatat că Donald Trump urmează să anunțe miercuri un plan de majorare a tarifelor vamale pentru produse provenite dintr-un număr extins de țări, ceea ce a accentuat volatilitatea pe piețele financiare, transmite IPN.

Pe bursa Comex, contractele futures pentru livrarea în aprilie au crescut luni cu 1%, ajungând la 3 118 dolari pe uncie. De la începutul anului, aurul a înregistrat o creștere de aproximativ 18%, marcând astfel cel mai mare avans trimestrial din 1986 încoace.

În paralel, prețul argintului a crescut cu 0,6%, atingând valoarea de 34,855 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Potrivit estimărilor Goldman Sachs, prețul aurului ar putea ajunge până la 3 300 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului, în cazul în care tensiunile geopolitice și comerciale vor continua să se adâncească.

Marine Le Pen, condamnată la patru ani de închisoare, 100.000 € amendă şi cinci ani de ineligibilitate/ O candidatură în alegerile prezidenţiale din 2027, compromisă

Fosta preşedintă a Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) Marine Le Pen, găsită vinovată de deturnare de fonduri în dosarul asistenţilor parlamentari ai Frontului Naţional (FN, devenit RN), a fost condamnată luni la patru ani de închisoare – doi cu executare, prin purtarea unei brăţări electronice -, la plata unei amenzi în valoare de 100.000 de euro şi la cinci ani de ineligibilitate cu execuţie provizorie, care-i compromite o candidatură în alegerile prezidenţiale din 2027, relatează Le Monde.

Aşa cum a cerut parchetul, pedeapsa la ineligibilitate a fost pronunţată în regim de executare provizorie, adică se aplică imediat, inclusiv în cazul unui apel.

Marine Le Pen îşi păstrează mandatul de deputată din Pas-de-Calais.

Însă consecinţele hotărârii judecătorireşti sunt implacabile, scrie ziarul.

În aşteptarea unei hotărâri viitoare, ea nu va putea candida în niciun fel de alegeri în următorii cinci ani, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2027.

La sfârşitul lui 2024, parchetul a cerut ca marine Le Pen să fie condamnată la cinci ani de închisoare – trei cu suspendare, la plata unei amenzi în sumă de 300.000 de euro şi la cinci ani de ineligibilitate cu executare provizorie.

Sentință în cazul Irinei Lozovan: Deputata și soțul ei vor sta la închisoare

Deputata Irina Lozovan a fost condamnată, luni, la șase ani de închisoare pentru acceptarea finanțării ilegale a Partidului „Renaştere” din partea grupului criminal organizat Şor. Decizia a fost pronunțată magistrații Judecaătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

De asemenea, judecătorii au dispus o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru soțul deputatei, Pavel Gârleanu, în cadrul aceluiași dosar.

Potrivit procurorilor, Lozovan și soțul său au primit 30 de mii de dolari de la fugarul Ilan Șor pentru a-l mitui pe primarul orașului Ocnița. Aceștia doreau ca primarul sa plece de la socialiști și să adere la Partidul „Renaștere”. 

Nici Irina Lozovan şi nici soţul ei nu s-au prezentat la ședința de judecată în care a fost pronunțată sentința. Cei doi sunt de negăsit. Autoritățile spun că Lozovan are interdicţia de a părăsi Republica Moldova, iar fuga ei nu se putea face legal prin punctele de trecere a frontierei de stat. 

Irina Lozovan a rămas fără imunitate parlamentară pe 21 septembrie 2023. În martie 2023, deputata a anunţat că părăseşte fracţiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și se alătură Mișcării „Pentru Popor”, platformă prin care condamnatul penal, Ilan Şor, îşi organiza protestele anti-guvernamentale. Ulterior, ea a aderat la Partidul Renaștere.

Love Story: Cel mai bun sportiv al Moldovei la Taekwondo şi-a ales iubită tot din sport
Articolul anterior
Talk Show: #neFormal cu Lenuța Gheorghiță și Aurel Chirtoacă
Articolul următor
Close menu