Moscova a început recrutarea de femei-soldați pentru misiuni în Ucraina. Suma primită pentru a muri în războiul lui Putin

Rusia a început recrutarea de femei-soldați pentru misiuni de luptă în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit portalului rus Important Stories, preluat de dpa și adevarul.ro.

Femei-lunetist şi femei-operator de drone au început să fie recrutate pentru o unitate de mercenari aflată sub comanda Ministerului Apărării rus, a relatat luni portalul web „Important Stories” (istories), care se declară una dintre puţinele surse de jurnalism de investigaţie independent din Rusia.

Într-un articol intitulat „Nu sunt făcute doar pentru borş şi copii: femei ruse au început să fie recrutate pentru specialităţi militare de luptă, pentru a participa la război”, portalul informează că Rusia a început să antreneze femei pentru o echipă specială de lunetişti, precum şi de operatori de drone.

Până acum, femeile din armata rusă erau implicate doar în structurile medicale şi la bucătărie.

Reclame de recrutare sunt postate pe reţeaua socială rusă VKontakte. Unul dintre recrutori a declarat pentru Important Stories că se caută femei care au fost deja instruite în mânuirea armelor. Începătoarele vor fi antrenate în decurs de o lună să folosească armele.

Femeilor-soldat li se oferă un contract pe şase luni, cu un salariu lunar de circa 220.000 de ruble (2.330 de dolari). Dacă sunt rănite, li se acordă un bonus între 1 milion şi 3 milioane de ruble, iar în caz de deces se plătesc descendenţilor circa 5 milioane de ruble.

Moscova a pierdut până la 290.000 de soldați

Rusia duce un război împotriva Ucrainei vecine de peste 20 de luni. Numărul de victime de ambele părţi este estimat ca fiind unul foarte mare.

Potrivit estimărilor Ministerului Apărării britanic, între 240.000 şi 290.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de când Moscova a declanşat invazia în Ucraina. Această cifră include între 150.000 şi 190.000 de persoane decedate sau care au devenit inapte de luptă.

Ministerul britanic precizează că aceste estimări nu includ combatanţi ai grupului de mercenari Wagner sau foşti puşcăriaşi trimişi pe front.

Oficial, nu există de luni de zile cifre avansate de Moscova.

Din cauza pierderilor neaşteptat de ridicate din rândurile armatei, toamna aceasta preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea a 300.000 de rezervişti.

Potrivit unor experţi, în vederea alegerilor prezidenţiale planificate pentru primăvara lui 2024, Kremlinul vrea să evite o altă mobilizare până atunci şi din acest motiv recrutează mai mulţi voluntari.

Victimele războiului din Ucraina și Alexei Navalnîi, comemorați la Chișinău

Organizația de tineret a partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate – PAS Youth – a organizat un flashmob în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău, sâmbătă, 24 februarie, zi în care se împlinesc 2 ani de la invazia militară declanșată de Rusia în țara vecină, Ucraina. Victimele războiului, precum și opozantul rus Alexei Navalnîi, moartea căruia a fost calificată de Occident ca fiind un omor la comanda lui Vladimir Putin, au fost comemorați cu flori și lumânări. Manifestanții, în frunte cu deputatul PAS Radu Marian, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor „regimului rus” și au condamnat agresiunea militară a acestuia.  

„Se împlinesc doi ani de la începutul invaziei barbare. Doi ani în urmă a început cel mai mare război din Europa, din ultimii 80 de ani. Putin este astăzi Hitler al secolului 21. Războiul din Ucraina nu este doar un război, este un război între lumea liberă și lumea dictaturii. Noi, în Moldova, putem să ne bucurăm în continuare de pace și liniște în mare parte datorită rezistenței ucrainenilor. Să nu uităm și să îi ajutăm, cum putem”, a declarat deputatul PAS Radu Marian, conform Newsmaker.

„La împlinirea a doi ani de la acest eveniment oribil, vreau să vă rog, să vă încurajez să sprijiniți poporul ucrainean cum puteți, dar cel mai important – să nu uitați cine se face vinovat”, a fost îndemnul președintelui Organizației PAS Youth, Mihai Șevciuc.

„Trebuie să ne punem întrebarea – ce vrem noi pentru Moldova? Vrem să pășim pe urmele Rusiei lui Putin, cum vor, de exemplu, socialiștii, care zboară la Moscova și pupă picioarele șefilor lor sau Șor, care este finanțat de Kremlin, sau Ceban, care este finanțat de FSB. Putem să alegem calea fricii, a dictatorii, sau putem alege calea prosperității, a libertății. Aceasta este principala întrebare, la care în curând va trebui să răspundem”, a spus, la rândul său, deputatul PAS Eugeniu Sinchevici.

Iulia Navalnaia îl acuză pe Vladimir Putin că „a luat ostatic” trupul neînsufleţit al soţului ei: „Se pare că uciderea nu a fost suficientă”

Iulia Navalnaia, care a promis să continue lupta soţului ei, Aleksei Navalnîi, mort într-o închisoare rusă, l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele Vladimir Putin că a luat ostatic corpul neînsufleţit pentru a o forţa pe mama opozantului să accepte o înmormântare în secret.

„Nouă zile de când Putin mi-a omorât soţul, dar se pare că uciderea nu a fost suficientă, acum i-a luat ostatic corpul neînsufleţit, i-a umilit mama pentru a o forţa să accepte o înmormântare în secret”, a declarat văduva principalului adversar al Kremlinului, cu o voce tremurândă, într-un video online.

„Putin este cel care dă ordinele spunând: „Nu-l daţi înapoi, puneţi presiune pe mamă, zdrobiţi-o, spuneţi-i că trupul neînsufleţit al fiului ei se descompune””, a continuat ea.

De mai bine de o săptămână, Liudmila Navalnaia, mama opozantului, încearcă să recupereze rămăşiţele fiului ei care a murit pe 16 februarie într-o închisoare dintr-o regiune arctică îndepărtată unde Navalnîi era închis, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, autorităţile au stabilit o condiţie pentru returnarea cadavrului, şi anume ca înmormântarea să fie secretă. Potrivit observatorilor, Kremlinul se teme că o înmormântare va deveni un eveniment public, mai ales că Rusia organizează alegeri prezidenţiale la jumătatea lunii martie, care ar urma să ducă la un nou triumf al lui Vladimir Putin.

„L-aţi torturat când era în viaţă, acum îl torturaţi şi după ce a murit”, a mai spus Iulia Navalnaia.

Preşedintele rus nu a reacţionat la moartea principalului său critic, care ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare şi a supravieţuit unei otrăviri.

Kremlinul a orchestrat, mai ales de la invadarea Ucrainei începută fix acum doi ani, o represiune nemiloasă împotriva tuturor criticilor săi.

„În memoria victimelor nevinovate”. Ambasadorul României, alături de Mihai Popșoi, a depus flori la ambasada Ucrainei

Membrii misiunii diplomatice a României în Republica Moldova, în frunte cu ambasadorul Cristian Leon Țurcanu, au depus flori la ambasada Ucrainei. Acțiunea are loc la împlinirea a doi ani de la începutul războiului în Ucraina, iar la evenimentul de comemorare a participat și ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, dar și alți diplomați străini.

„Împreună cu atașații Apărării de la Ambasada României în Republica Moldova și alături de Mihai Popșoi și colegii ambasadori de la Chișinău, am depus flori la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, în memoria victimelor nevinovate ale războiului ilegal, nelegitim și crud dus de Rusia împotriva Ucrainei și a ucrainenilor”, a transmis ambasadorul român.

SIS blochează 22 de portaluri care ar atenta la securitatea informațională a R. Moldova
Articolul anterior
Tânără de 24 de ani din Capitală, prinsă cu droguri de către carabinieri
Articolul următor