Moscova vrea să contribuie la misiunea către Marte a SpaceX, planificată de Musk

Rusia ar putea furniza o mică centrală nucleară pentru o misiune pe Marte planificată de antreprenorul şi CEO-ul SpaceX Elon Musk, a declarat joi trimisul preşedintelui Vladimir Putin pentru cooperare internaţională, Kirill Dmitriev, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Acesta a declarat că Moscova ar putea discuta oferta cu Musk prin videoconferinţă.

Propunerea vine după ce preşedintele american, Donald Trump, a lansat discuţii cu Rusia în vederea relansării relaţiilor bilaterale, care se aflau la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii din cauza războiului Rusiei în Ucraina. Moscova încearcă să dezvolte cooperarea economică cu Washingtonul, chiar dacă sancţiunile americane împotriva Rusiei din cauza conflictului rămân în vigoare.

Musk, un apropiat al lui Trump, a declarat la începutul acestei luni că racheta sa Starship va decola spre Marte până la sfârşitul anului viitor, în pofida mai multor teste eşuate şi pe fondul scepticismului unor experţi în spaţiu cu privire la calendarul proiectat de Musk.

Într-o postare pe X, Musk a scris că transportul oamenilor pe Marte ar putea avea loc in 2029, dar că „2031 este mai probabil”. El a vorbit anul trecut despre planurile de a construi „un oraş autonom în aproximativ 20 de ani” pe Marte, lucru care ar avea nevoie de o sursă de energie.

Vorbind la Murmansk în marja Forumului Arctic, Dmitriev, care este şi şeful unui fond care lucrează pentru a atrage investitori străini, a declarat că Rusia ar putea contribui mult la o potenţială misiune pe Marte.

„Rusia poate oferi o centrală nucleară de mici dimensiuni pentru o misiune pe Marte şi alte capacităţi tehnologice avansate”, a declarat el, citat de agenţia de presă de stat RIA.

„Credem că Rusia are multe de oferit pentru o misiune pe Marte, deoarece avem unele tehnologii nucleare care cred că ar putea fi aplicabile”, a adăugat el, spunând că Rusia consideră importantă cooperarea cu Musk, pe care Dmitriev l-a salutat ca fiind „un mare vizionar”.

Iuri Borisov, şeful de atunci al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, a declarat anul trecut că Rusia şi China iau în considerare amplasarea unei centrale nucleare pe Lună în perioada 2033-2035, ceea ce, în opinia sa, ar putea permite într-o zi construirea de aşezări lunare.

Rusia a declarat în 2022 că va începe să lucreze la propria sa misiune pe Marte după ce Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a suspendat un proiect comun după începerea războiului.

Cele mai inutile facultăți din prezent, conform Inteligenței Artificiale

Într-o eră digitală în continuă schimbare, unde tehnologia este în centrul aproape tuturor industriilor, întrebarea care se pune frecvent este: „Ce facultăți sunt cu adevărat utile în prezent?”.

Inteligența Artificială (IA) joacă un rol tot mai important în evaluarea și predicția tendințelor educaționale, iar unele domenii de studiu care odată aveau un prestigiu considerabil sunt acum mai puțin relevante, scrie click.ro.

În urma analizelor făcute de IA asupra pieței muncii și a cerințelor profesionale actuale, au apărut câteva domenii de studiu care sunt considerate mai puțin utile în contextul actual. Totuși, interesant este faptul că, pe locul întâi într-o astfel de listă, se află o specializare care, în ciuda percepției populare, este extrem de căutată.

Filozofia – Pe locul întâi, dar cu un potențial mare de aplicabilitate

Deși la prima vedere pare un domeniu de studiu „învechit” sau chiar „nefolositor”, filozofia este considerată de multe ori ca o facultate irelevantă pe piața muncii. Într-o lume axată pe tehnologie și inovație rapidă, mulți se întreabă ce loc mai poate avea gândirea abstractă și analiza teoretică a existenței.

Totuși, specializarea în filosofie joacă un rol crucial în dezvoltarea gândirii critice, ceea ce este extrem de important în orice domeniu, de la managementul afacerilor până la dezvoltarea IA. Mai mult, capacitatea de a rezolva probleme complexe, gândirea logică și abordările etice sunt extrem de valoroase, chiar și pentru companiile de tehnologie. Istoria – O disciplină cu aplicabilitate limitată în domeniul afacerilor.

Istoria

Istoria, ca domeniu de studiu, este și ea văzută de mulți ca fiind inutilă în zilele noastre. Cu toate acestea, există încă domenii de activitate în care acest tip de studiu poate fi relevant, mai ales în instituțiile academice sau muzeale. De asemenea, istoricul poate contribui la înțelegerea evoluției culturale, politice și sociale a lumii. Cu toate acestea, pentru majoritatea joburilor din sectorul privat, studiile istorice nu sunt privite ca fiind o opțiune practică.

Literele – O pasiune care nu se traduce întotdeauna într-o carieră stabilă

Filologia și studiile literare sunt, de asemenea, domenii care în fața creșterii cererii pentru abilități tehnice par a fi depășite. Deși pentru cei care iubesc literatura și limba există satisfacții imense în acest domeniu, din punct de vedere al pieței muncii, opțiunile de carieră sunt mai puțin diversificate și adesea subplătite în comparație cu alte domenii.Arte și design – Abilități cerute, dar dificil de monetizat.

În ciuda frumuseții și expresivității artei, facultățile de arte și design se află, de asemenea, pe lista celor mai puțin utile pentru mulți. Deși în domenii precum publicitatea sau media există locuri de muncă, mulți absolvenți ai acestora se confruntă cu dificultăți în a găsi locuri de muncă stabile, iar succesul lor depinde în mare măsură de talentul personal și de networking.

Un cetățean român a câştigat la Loto peste 6 milioane de euro cu un bilet online

Un român a devenit milionar în euro după ce a câștigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de 6,34 milioane de euro. Biletul norocos a fost jucat online, pe platforma oficială a Loteriei Române, scrie adevarul.ro.

 ”La tragerea Loto 6/49 din 30 martie, s-a câştigat premiul de categoria I în valoare de 31.567.186,80 de lei (6.34 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat pe platforma online, joaca.loto.ro şi a fost completat cu trei variante simple la Loto 6/49 , preţul biletului fiind de 21.50 lei”, anunţă Loteria Română pe site-ul său.

Primul câştig la categoria I la Loto 6/49 din acest an

Acesta este primul câștig de categoria I la Loto 6/49 din acest an. Anterior, ultimul premiu la această categorie a fost acordat pe 12 decembrie 2024, având o valoare de 519.397,36 lei.

Conform regulamentului Loteriei Române, câștigătorul are la dispoziție 90 de zile de la data tragerii pentru a-și revendica premiul.

În Capitală vor fi redeschise havuzurile

Muncitorii întreprinderii „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” din Chișinău spală havuzurile și fac lucrări de profilaxie.

Luni a fost spălat havuzul din parcul Afgan din capitală, iar de marți vor începe să fie curățate celelalte, a comunicat pentru IPN Victor Nichituş, specialist în relații publice la întreprinderea municipală „Spații Verzi”, scrie ipn.md.

E vorba de havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare” și două fântâni arteziene din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”, două havuzuri din scuarul Catedralei Mitropolitane și un havuz din scuarul „Aleea Gării”.

Muncitorii vor pregăti pentru deschidere și Scara Cascadelor din parcul „Valea Morilor”, și fântâna de la intrarea în parcul „Valea Trandafirilor”. Vor fi spălate inclusiv havuzurile în parcul „Șipca”, „La Izvor” și „Alunelul”.

Motoarele electrice, care au fost oprite pe timp de iarnă, au fost verificate și reconectate la rețeaua de curent.

Aliații europeni, de acord să nu ridice sancțiunile împotriva Moscovei
Articolul anterior
Lecții de groază. Un copil de clasa a doua, pălmuit de învățătoare în timpul orei
Articolul următor
Close menu