Motocicliștii lui Vladimir Putin, vizați și ei de sancțiunile UE. Cine sunt ”Lupii Nopții”

Poreclită ”Îngerii lui Putin”, banda de motocicliști susținători ai lui Vladimir Putin se află pe lista celor cărora li se aplică sancțiunile din cel mai nou pachet adoptat de Uniunea Europeană.

O bandă militantă anti-ucraineană de motocicliști, condusă de un prieten și susținător vehement al lui Vladimir Putin, este una dintre multele organizații lovite de o rundă de sancțiuni din partea UE săptămâna aceasta.

Motocicliștii lui Vladimir Putin, vizați de sancțiunile UE

Lupii Nopții, un grup de motocicliști de tip Hell’s Angels, are peste 7.000 de membri – și a organizat mitinguri și proteste în sprijinul invaziei în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia.

De asemenea, s-a spus că membrii grupului au luptat alături de militanții pro-ruși în războiul în curs și au participat la atacuri pe frontul de est al conflictului.

Clubul a fost, de asemenea, descris de mulți drept un „împuternicit” al Kremlinului și a desfășurat și sprijinit mai multe operațiuni militare în numele guvernului rus – păstrându-se oficial la distanță de președintele rus Putin, prieten personal al șeful grupului și susținător deschis al năzdrăvanilor sale.

Alexander Zaldostanov, în vârstă de 51 de ani, șeful grupului, care se întâlnește regulat cu Putin, a fost unul dintre cei vizați de sancțiunile aprobate de bloc săptîmâna trecută.

Ele sunt concepute pentru a pedepsi propagandiștii care susțin în mod public războiul și includ alte figuri proeminente din autoritățile rebele pro-Moscova care luptă cu trupele guvernamentale în țara sfâșiată de război.

Zaldostanov, un bărbat masiv și dur, care și-a văzut mișcarea crescând de la un grup patriotic sovietic la sfârșitul anilor ’80 la unul dintre cele mai mari grupuri pro-rusești din țară – a spus că „nu a fost surprins” de sancțiunile de vineri și că ele „nu au nici un sens”.

Sancțiunile – care ar îngheța activele a 48 de persoane pro-Putin și a nouă entități, inclusiv Lupii Nopții, și le-ar interzice să ajute în continuare invazia rusă – ar putea, totuși, să afecteze excursiile de propagandă ale grupului în toată Europa, unde au 44 de ”capitole” (organizații locale n.r.).

Cu toate acestea, Zaldostanov – care a organizat o călătorie publică cu Putin în 2019 după ce și-a pus grupul la dispoziția Kremlinului ca miliție informală – a declarat că membrii s-ar reuni în Rusia dacă li s-ar interzice să facă acest lucru în altă parte.

„Dacă nu vom mai putea face călătoriile, atunci prietenii noștri, frații noștri, vor veni în schimb aici”, a declarat pentru Financial Times Zaldostanov, potrivit Daily Mail citat de fanatik.ro.

Zaldostanov conduce Lupii Nopții din 1989

Zaldostanov și-a asumat conducerea grupului – care a început ca un amestec de fani ai muzicii rock și pasionați de motociclete și a evoluat de atunci într-un grup activist patriotic – în 1989 și, în curând, s-a declarat în favoarea lui Putin, care a ajuns la putere după o carieră proeminentă în KGB în 2000.

În 2019, lui Zaldostanov i-a fost acordată Medalia Libertății din Crimeea de către Putin, iar apoi a pornit într-o plimbare cu motocicleta foarte mediatizată împreună cu Putin în luna august a acelui an pentru a-i arăta sprijinul cu puțin timp înainte de viitoarele alegeri, pentru controversatul său al patrulea mandat prezidențial.

Alți câțiva lideri ai grupului au fost numiți în documentul prin care se instituie sancțiunile – printre ei Josef Hambalek, președintele capitolului european al clubului. Oficialii l-au acuzat pe cetățeanul slovac că antrenează membri într-o tabără din Slovacia sa natală pentru a lupta în Ucraina.

Documentul afirmă că „are legături strânse cu fostul guvern slovac și poate fi conectat cu președintele rus Vladimir Putin”.

În prezent, grupul colectează donații în numerar de la mii de oameni de pe continentul european, destinate celor care locuiesc în statele ocupate de ruși din estul Ucrainei.

De la debutul invaziei ruse în Ucraina, grupul a fost văzut defilând prin Rusia Centrală în procesiuni cu mii de oameni, unde membrii arborează simbolul pro-război Z și steaguri rusești.

Poreclit „Îngerii lui Putin”, grupul organizează în mod regulat plimbări și evenimente pentru a rușii care au luptat în Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial și victimele care au murit în acele războaie.

Grupul de motocicliști se afla deja pe lista neagră a SUA din cauza participării sale la anexarea rusă a peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014.

Simbolul oului de Paște: semnificații, legende și tradiții păstrate de-a lungul secolelor

Oul ocupă un loc central în tradiţia românească de Paşte. Acesta este vopsit în roşu şi alte culori, existând o bogată tradiţie de încondeiere. Ciocnirea ouălor în Duminica Paştelui este însoţită de urarea „Hristos a înviat!” – „Adevărat a înviat!”.

Oul roşu în tradiţia creştină

Semnificaţia oului de Paşte are origini străvechi, încă dinainte de naşterea lui Hristos. Oul era dăruit ca simbol al fecundităţii, echilibrului şi reînnoirii naturii. Obiceiul vopsirii oului a apărut prima dată la chinezi, cu aproximativ două milenii înainte de Hristos, scrie RADOR

În creştinism, oul roşu a devenit simbol al creaţiei şi învierii, reprezentând sacrificiul lui Iisus. Culoarea roşie simbolizează sângele Domnului vărsat pe cruce. O legendă spune că Maria Magdalena i-ar fi oferit împăratului Tiberiu un ou roşu, spunându-i „Hristos a înviat!”.

Semnificaţii ale culorilor

Pe lângă roşu, ouăle de Paşte sunt vopsite şi în alte culori, fiecare cu propria semnificaţie:

Galben: lumină, tinereţe, fericire

Verde: renaşterea naturii, speranţă, rodnicie

Albastru: vitalitate, sănătate

Tradiţii şi obiceiuri legate de ouăle de Paşte

În unele zone, oului roşu i se atribuie puteri miraculoase şi vindecătoare. Există obiceiul ca în dimineaţa de Paşte oamenii să se spele pe faţă cu apă neîncepută în care s-a pus un ou roşu, pentru frumuseţe şi sănătate. La sate, cojile ouălor roşii sunt îngropate în terenurile agricole pentru a spori fertilitatea solului. În Bucovina, oul roşu este considerat apărător împotriva diavolului.

Încondeierea ouălor – artă şi tradiţie

Această practică, probabil introdusă de romani, a evoluat în timp, devenind o adevărată artă. În diferite zone românești există tehnici variate de încondeiere:

  • Ouă vopsite în relief în zona Putnei
  • Ouă împodobite cu mărgele în Bucovina
  • Ouă încondeiate din lemn în Moldova
  • Ouă din lut decorate în Harghita

Tradiţia ouălor colorate de Paşte nu este specifică doar tradiției noastre. Aceasta se regăseşte şi în alte ţări precum Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Rusia, Italia, Franţa, Germania, Belgia, Finlanda, Ţările Baltice, Armenia sau Egipt.

Semnificaţia ciocnitului ouălor

Ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul lui Hristos. Conform tradiţiei româneşti, după Înviere, persoana mai în vârstă ciocneşte oul celuilalt rostind: „Hristos a înviat!”, la care se răspunde „Adevărat a înviat!”.

În antichitate, mai ales la egipteni, oul era considerat simbol al lumii şi al eternităţii datorită formei sale perfecte – fără început şi fără sfârşit.

În mormintele vechi ale creştinilor au fost descoperite coji de ouă, sugerând importanţa acestui simbol.

Evoluţia tradiţiei

Deşi originile exacte ale tradiţiei oului roşu de Paşte rămân neclare, aceasta a fost adoptată şi adaptată de-a lungul timpului în cultura creştină. Rugăciunea specială pentru binecuvântarea ouălor în slujba de Paşte demonstrează integrarea acestui obicei în practica religioasă.

Tradiţia ouălor de Paşte îmbină elemente precreştine cu simbolistica creştină, rezultând într-un obicei bogat în semnificaţii şi manifestări culturale. Această tradiţie continuă să fie o parte importantă a sărbătorii Paştelui în multe alte ţări, păstrând vie legătura cu trecutul şi oferind un sens profund acestei celebrări.

Joi, în Săptămâna Patimilor, este rezervată complet pregătirilor gospodărești – se încheie curățenia generală în locuințe și în curți, iar gospodinele se apucă de prepararea bucatelor tradiționale pentru masa de Paște. Tot atunci începe și vopsirea ouălor, un obicei important al sărbătorii.


Cel mai înalt pod din lume a fost finalizat înainte de termen. Va fi traversat de camioane și mașini la o înălțime demnă de un zgârie-nori

Cel mai înalt pod din lume urmează să fie deschis în iunie, va avea o înălțime demnă de un zgârie-nori și este cea mai recentă realizare inginerească a acestei țări axate pe infrastructură, transmite CNN.

Podul din China are aproape 3.000 de metri și a fost construit în 3 ani

Podul Marelui Canion Huajiang din China se apropie de finalul lucrărilor de construcție în Guizhou, sud-vestul țării. Podul suspendat chinezesc va avea o înălțime de 625 de metri deasupra nivelului râului, fiind cu 289 de metri mai înalt decât actualul deținător al recordului, viaductul Millau din Franța.

Provincia Guizhou este o zonă muntoasă din China, cu un relief complex. Podul traversează spectaculosul Mare Canion Huajiang, cunoscut și sub numele de „crăpătura Pământului”.

China desfășoară un amplu program național de modernizare a infrastructurii, în special în regiunile muntoase mai puțin dezvoltate, precum Guizhou, care se află la 1.300 de kilometri vest de orașul Shenzhen.

Așadar, podul nu este doar o realizare menită să doboare un record, odată dat în folosință, va deveni mai ușor ca oricând pentru autoturisme și camioane să traverseze zona.

Potrivit presei de stat, timpul de traversare a Marelui Canion Huajiang se va reduce de la două ore la doar un minut.

Noua construcție este un pod suspendat cu grinzi din oțel, având o lungime totală de 2.890 de metri.

Construcția a început oficial pe 18 ianuarie 2022 și este programată să fie finalizată pe 30 iunie 2025, potrivit presei locale de stat din Guizhou. Împreună, grinzile podului cântăresc aproximativ 22.000 de tone, echivalentul a trei Turnuri Eiffel.

„În prezent, progresul general al construcției podului a ajuns la 95%, iar deschiderea circulației este planificată pentru a doua jumătate a anului 2025. Atunci, acest proiect de anvergură care traversează ‘crăpătura Pământului va fi primul din lume de acest fel în ambele direcții. Va deveni un nou proiect emblematic ce va demonstra forța Chinei în domeniul infrastructurii”, a declarat Zhang Shenglin, inginer-șef al Guizhou Highway Group, pentru ziarul de stat China Daily.

În prezent, aproape jumătate dintre cele mai înalte 100 de poduri din lume se află în Guizhou.

Ce trebuie să știi despre podul Canionului Huajiang

Podul Canionului Huajiang va deveni cel mai înalt pod din lume, detronând deținătorul anterior al titlului, Podul Duge, care se află la 565 de metri deasupra solului și este, de asemenea, tot în China.

În ciuda dificultăților asociate construcției la altitudini mari, structura a fost realizată mult înainte de termenul stabilit și a costat aproximativ 283 de milioane de dolari, potrivit publicației Newsweek.

Construcția Podului Canionului Huajiang a început în 2022, în regiunea Guizhou din sud-vestul Chinei. Podul trece peste râul Beipan, aflat la fundul canionului, și reduce timpul de traversare a acestuia de la peste o oră la doar trei minute.

Mamdouh El-Badry, profesor de inginerie civilă la Universitatea din Calgary, a declarat că, în ciuda complexității construirii la o asemenea altitudine, podul a fost finalizat mult mai rapid decât ar fi fost cazul pentru un proiect de această amploare în Occident.

„În alte părți ale lumii, un proiect de această dimensiune ar dura, în mod obișnuit, între cinci și zece ani de la începerea lucrărilor până la finalizare, în funcție de factorii de mediu, politici și logistici. Pentru comparație, viaductul Millau din Franța, unul dintre cele mai înalte din lume, a fost construit în aproximativ trei ani, după mai bine de un deceniu de planificare și obținere a aprobărilor”, a spus El-Badry.

China, în topul celor mai mari poduri din lume

China domină lista celor mai mari poduri din lume și le-a construit pe multe dintre ele mai repede decât țările occidentale.

China are șase dintre cele mai înalte poduri din lume, opt dintre primele zece cele mai înalte și 43 dintre primele 50. În contrast, doar trei poduri din Statele Unite au intrat în topul celor 50 cele mai înalte. Această infrastructură este, de asemenea, răspândită în întreaga țară, nu doar concentrată în jurul marilor orașe.

Acest lucru se datorează parțial geografiei Chinei. Regiunile vestice și sud-vestice ale țării sunt foarte muntoase, iar traversarea unor zone precum Guizhou nu este posibilă cu drumuri tradiționale, ceea ce face necesară construirea unor structuri precum Podul Canionului Huajiang.

Cu toate acestea, El-Badry a spus că abordarea unică a Chinei în ceea ce privește proiectele de construcție de mari dimensiuni a accelerat și mai mult construirea acestora, deoarece se acordă mai puțină atenție unor probleme precum evaluările de mediu și opoziția locală.

„În ultimii 20 de ani, China a adoptat o abordare de sus în jos în ceea ce privește infrastructura, acordând prioritate proiectelor de mari dimensiuni pentru a stimula dezvoltarea economică și conectivitatea regională. Aceasta include investiții masive, mai puține obstacole și procese de aprobare simplificate comparativ cu multe țări occidentale, care se confruntă adesea cu evaluări de mediu îndelungate, incertitudini financiare și opoziție locală, care pot întârzia sau chiar bloca eforturile majore de infrastructură”, a spus El-Badry.

Podul Canionului Huajiang va fi deschis pentru vehicule în iunie Podul Canionului Huajiang este programat să fie deschis pentru utilizarea vehiculelor în iunie 2025.

„Finalizarea Podului Marelui Canion Huajiang va întări legăturile economice dintre Guiyang, Anshun și Qianxinan, promovând integrarea economică regională”, spune Chen Jianlei, vice-director al Departamentului de Transporturi din Guizhou.

Autoritățile chineze speră că acesta va face regiunea Guizhou, care este una dintre cele mai montane din țară, mai accesibilă.

„Acest superproiect ce traversează crăpătura Pământului va demonstra capabilitățile inginerești ale Chinei și va sprijini obiectivul Guizhou de a deveni o destinație turistică de clasă mondială”, a precizat Zhang Shenglin, membru al Congresului Național al Poporului.

Trump numeşte Universitatea Harvard o „glumă” care nu merită subvenţii federale

Preşedintele american Donald Trump a atacat din nou miercuri Universitatea Harvard, calificând-o drept o „glumă” care nu merită subvenţii din partea guvernului american, escaladând războiul dur dintre prestigioasa instituţie şi Casa Albă.

„Harvard este o GLUMĂ care predă ura şi idioţenia şi nu ar mai trebui să primească finanţare federală”, a declarat Trump pe reţeaua sa Truth Social, acuzând universitatea că recrutează în principal „stângişti radicali, idioţi şi oameni cu creier de pasăre”.

„Harvard nu mai poate fi considerat nici măcar un loc decent de învăţare şi nu ar trebui să fie luat în considerare pe nicio listă a marilor universităţi sau colegii din lume”, spune între altele preşedintele dezlănţuit împotriva uneia dintre cele mai respectate instituţii de învăţământ superior din lume, care a avut curajul de a-l înfrunta şi a nu-i lua în considerare cererile, cu riscul pierderii finanţării federale.

Zeci de milioane de europeni intră în era raţionalizărilor. Magazinele din Franța, program redus ca să facă economie
Articolul anterior
Tatiana Lazareva, inclusă de ruși pe lista ,,agenților străini”. Vedeta TV s-a declarat împotriva războiului
Articolul următor
Close menu