Mucilagiul marin, fenomen periculos în Marea Marmara. Zona de coastă din apropierea Istanbulului este acoperită de substanța vâscoasă

Turcia se confruntă cu un fenomen rar, dar supărător pe coastele Mării Marmara, în apropiere de Istanbul. Zona a fost invadată de „mucilagiu marin”, o substanță vâscoasă ce acoperă suprafața apei ca o pătură. Guvernul turc a promis măsuri pentru rezolvarea problemei.

„Mucusul de mare” se răspândește în Marea Marmara, la sud de Istanbul, ajungând deja în zona de coastă. Fenomenul este favorizat de temperaturile crescute și reprezintă un pericol pentru viața marină și un inconvenient pentru industria pescuitului. 

Substanța vâscoasă este produsă de niște alge supraîncărcate cu microoganisme. Schimbările climatice, dar și poluarea au contribuit la proliferarea materiei organice, cunoscută și sub numele de mucilagiu marin. Conține o mare varietate de microorganisme și poate „înflori” atunci când apele reziduale, bogate în substanțe organice, sunt deversate în mare.

„Situația dificilă a Mării Marmara este rezultatul a ceea ce au făcut oamenii. Acesta este rezultatul aruncării deșeurilor menajere și al poluării”, spune cineastul Tahsin Ceylan, care realizează un documentar despre impactul mucusului marin, scrie Reuters.

Imaginile filmate cu drona arată feriboturi și nave de marfă înconjurate de această substanță vâscoasă, cenușie, care poate sufoca viața marină.

„Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți este să nu aruncați deșeurile în mare. Nu cred că natura nu merită asta”, spune regizorul. 

La rândul său, biologul marin Levent Artuz avertizează că astfel de probleme ecologice vor continua dacă nu va exista o schimbare în comportamentul oamenilor. El spune că în ultimii ani a crescut cantitatea de ape uzate evacuate în mare.

sursa

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Povestea tânărului abandonat lângă tomberon la două zile după naștere, care a ajuns milionar
Articolul anterior
Un bărbat și-a revenit după ce a stat 6 luni intubat din cauza infecției Covid-19
Articolul următor