Rusia și Ucraina se acuză reciproc că au în plan o operațiune sub steag fals, vineri, la centrala nucleară de la Zaporojie, un atac pe care fiecare plănuiește să-l pună pe seama celeilalte. În acest context, Moscova le-a cerut muncitorilor săi de la centrală să nu se prezinte vineri la muncă, scrie NBCNews, care citează un oficial ucrainean din domeniul informațiilor.
Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat joi că regimul de la Kiev pregătește o provocare la centrala nucleară de la Zaporojie, pentru a acuza Rusia de un dezastru umanitar, potrivit Interfax.
„Pe 19 august, unitățile Brigăzii 44 de Artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează să lanseze lovituri de artilerie pe teritoriul centralei Zaporojie din pozițiile de tragere situate în orașul Nikopol. Vina pentru consecințe va fi pusă pe seama Forțele Armate Ruse”, a spus Konașenkov.
Ucraina are o cu totul altă versiune, potrivit lui Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.
„Există informații noi că pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat Yusov pentru NBC News. „Asta le-au spus rușii oamenilor lor, în primul rând angajaților Rosatom”, a spus el, referindu-se la agenția nucleară rusă.
Oficialul ucrainean cataloghează această informație drept o dovadă că Rusia pregătește vineri „provocări la scară largă” la centrala de la Zaporojie.
„Nu excludem posibilitatea unor provocări masive rusești pe teritoriul centralei, mâine. Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informațiile din sursele noastre și de comportamentul rușilor la centrală”, a adăugat el.
Rusia a refuzat să confirme sau să infirme dacă personal Rosatom este staționat la Zaporojie.
Șeful forțelor de apărare împotriva radiațiilor chimice și biologice ale Armatei Ruse, generalul-locotenent Igor Kirilov, a declarat, tot joi, că dacă situația se va înrăutăți, centrala nucleară de la Zaporojie va fi oprită.
Prezent la Liov, unde a avut discuții cu Volodimir Zelenki și președintele turc Recep Erdogan, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a insistat asupra necesității demilitarizării zonei din jurul centralei nuclare, solicitare pe care Moscova a respins-o.
Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, a fost capturată de soldații ruși în martie, la scurt timp după declanșarea invaziei. Ea rămâne aproape de linia frontului și a fost atacată în mod repetat în ultimele săptămâni, stârnind temeri privind un dezastru nuclear. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de comiterea acestor atacuri.