Muzeul Luvru lansează o strângere de fonduri pentru a cumpăra o tabachieră prețioasă. Organizatorii speră să adune peste un milion de euro

Muzeul Luvru lansează cea de-a 13-a campanie anuală de strângere de fonduri în cadrul iniţiativei „Tous mecenes!”, cu scopul de a achiziţiona o preţioasă tabacheră care i-a aparţinut ducelui de Choiseul, unul dintre cei mai renumiţi miniştri ai regelui Ludovic al XV-lea, informează AFP și Agerpres.

Muzeul parizian speră să strângă cel puţin 1,2 milioane de euro pentru a cumpăra acea tabacheră din aur colorat, căptuşită cu plăci de cristal din secolul al XVIII-lea.

Mai întâi ambasador al Franţei la Sfântul Scaun şi apoi la Viena, ducele de Choiseul (1719-1785) a devenit ulterior unul dintre cei mai importanţi miniştri ai regelui Ludovic al XV-lea începând din anul 1758 şi până la brutala sa cădere în dizgraţie din 1770. Tabachera a fost realizată după acea dată.

Muzeul parizian a primit deja o donaţie din partea Societăţii Prietenilor Luvrului în valoare de 500.000 de euro şi continuă în paralel să caute fonduri din partea companiilor şi a marilor donatori francezi şi străini pentru a strânge suma totală de 3,9 milioane de euro necesară pentru finalizarea achiziţiei.

În 2021, graţie mobilizării a peste 5.600 de donatori, care au strâns 1 milion de euro, opera de artă „Le Camée de Vénus et l’Amour”, atribuită lui Giovanni Ambrogio Miseroni (1551-1616), a fost inclusă în colecţiile naţionale franceze şi a completat o cupă ce i-a aparţinut cardinalului Mazarin, apoi regelui Ludovic al XIV-lea.

Campaniile „Tous mecenes!” au totalizat aproape 30.000 de donatori începând din 2010, anul în care prima ediţie a fost lansată, iar 12.000 dintre ei au participat la mai mult de o campanie, în timp ce 150 au participat la toate campaniile, au precizat reprezentanţii Muzeului Luvru.

Ediţia din 2017 a fost aceea care a avut cel mai mare succes, odată cu achiziţionarea unei renumite cărţi liturghice, „Livre d’Heures de Francois I”, graţie celor 8.500 de donatori participanţi, care au strâns împreună suma de 1,5 milioane de euro.

Noi facilități și scutiri pentru moldoveni, de la 1 ianuarie: Schimbări majore la impozitul pe venit

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare modificări importante la Codul Fiscal, care aduc beneficii directe pentru cetățeni prin scutiri și facilități suplimentare. Aceste măsuri vizează atât ajustarea veniturilor neimpozabile, cât și extinderea categoriilor de cheltuieli deductibile. Scopul acestor schimbări este sprijinirea familiilor și a contribuabililor în contextul creșterii prețurilor și adaptării la noile condiții economice.

IPN informează că printre principalele noutăți se numără majorarea scutirilor pentru persoanele fizice. Scutirea personală a crescut de la 27 000 la 29 700 de lei pe an, iar pentru cei care întrețin copii, suma dedusă a fost majorată de la 9 000 la 9 900 de lei pentru fiecare copil. De asemenea, persoanele care întrețin copii cu dizabilități beneficiază acum de o scutire anuală de 21 780 de lei.

Aceste ajustări sunt menite să reducă povara fiscală pentru familiile din Moldova și să sprijine financiar persoanele aflate în situații vulnerabile.

În plus, au fost introduse noi deduceri fiscale, care permit contribuabililor să își reducă impozitele pe venit. Printre acestea se numără deducerea cheltuielilor pentru educația copiilor, asigurările de sănătate sau de viață, precum și dobânzile pentru creditele destinate achiziției primei locuințe. Aceste deduceri sunt calculate în limita unui salariu mediu lunar pe economie pentru fiecare categorie. În cazul locuințelor achiziționate în coproprietate, dreptul la deducere este acordat fiecărui coproprietar proporțional cotei sale de participare.

Modificările aduc și clarificări în privința veniturilor neimpozabile. De exemplu, persoanele care înstrăinează un autoturism deținut cel puțin trei ani nu vor mai plăti impozit pe venitul obținut din această tranzacție. În același timp, dobânzile aferente valorilor mobiliare de stat și obligațiunilor emise de autoritățile locale au fost incluse în lista veniturilor scutite de impozitare.

O altă noutate este tratamentul fiscal al programelor de stimulare pe termen lung, cunoscute sub denumirea de „stock-option plan”. Acestea le permit angajaților să achiziționeze titluri de participare la prețuri preferențiale sau să le primească gratuit, în condiții speciale. Veniturile obținute în acest context sunt considerate neimpozabile dacă respectă cerințele stabilite de Guvern.

Pentru persoanele juridice, modificările includ extinderea dreptului de aplicare a metodei de amortizare accelerate. Aceasta le permite să deducă fiscal până la 50% din valoarea mijloacelor fixe în primul an de utilizare, reducând astfel costurile de exploatare și stimulând investițiile în infrastructură și tehnologii moderne.

Aceste schimbări vin să sprijine contribuabilii, atât persoane fizice, cât și juridice, oferindu-le mai multe instrumente pentru gestionarea eficientă a obligațiilor fiscale. Totodată, ele reflectă un efort al autorităților de a crea un mediu fiscal predictibil și adaptat nevoilor populației.

Contribuabilii sunt încurajați să consulte prevederile în detaliu pentru a beneficia pe deplin de noile facilități.

Iluminatul stradal va fi stins în regiunea transnistreană

Iluminatul stradal în localitățile din regiunea transnistreană va fi deconectat la ora 20:00, din cauza crizei energetice, anunță administrația de la Tiraspol. Sectoarele de drum periculoase și cele mai importante noduri rutiere vor fi iluminate până la miezul nopții, transmite IPN.

Așa zisul minister al dezvoltării economice a aprobat programul de aprindere a iluminatului stradal pe teritoriul regiunii, potrivit căruia luminile vor fi aprinse de la 16:30 și stinse la ora 20:00.

Economisirea energiei electrice prin reducerea iluminatului stradal a început în regiunea transnistreană acum o zi, iar pentru că experții le-au calificat drept eficiente, este posibil ca deconectarea iluminatul stradal să fie necesar pentru o perioadă mai îndelungată. „Există mai multe opțiuni: fie pentru a limita consumatorii casnici, fie pentru a reduce consumul de iluminat stradal”, a adăugat așa zisul minister al dezvoltării economice din regiune.

La 3 ianuarie, începând cu ora 18.00, localitățile din regiunea transnistreană au început să fi deconectate pe ore. Pentru asta, regiunea transnistreană a fost împărțită în 16 grupuri, respectiv vineri în localitățile din patru grupuri a fost întreruptă furnizarea energiei electrice. Potrivit responsabililor, imediat ce a fost deconectată lumina în localitățile dintr-un singur grup, sarcina electrică a fost imediat redusă. Tiraspolul, Benderul și Slobozia consumă cea mai multă energie electrică.

Vacanța elevilor din regiunea transnistreană se prelungește până pe 20 ianuarie

Elevii din regiunea transnistreană vor rămâne acasă mai mult decât era planificat inițial. Aceștia vor reveni la cursuri pe 20 ianuarie și nu pe 9 ianuarie. Decizia a fost anunțată de așa-numitele autorități ale regiunii, în contextul dificultăților legate de aprovizionarea cu energie electrică și termică, scrie Moldova 1.

Criza energetică din regiune a dus și la întreruperi de curent frecvente, inclusiv luni dimineață, între orele 8:00 și 12:00, conform unui nou grafic publicat. Situația complicată este alimentată de refuzul Gazprom de a livra gaze naturale către regiune, ceea ce a generat o serie de consecințe grave pentru locuitorii malului stâng al Nistrului.Amintim că locuitorii din regiunea transnistreană au rămas fără gaze naturale și energie termică începând cu 1 ianuarie.

Piața auto din Rusia se închină la China! Mașini aduse din UE, vândute doar pe sub mână
Articolul anterior
Încă o distrugere importantă în Ucraina! Podul principal peste fluviul Nipru din Herson, aruncat în aer
Articolul următor