Muzeul Național de Artă anunță renovarea completă a sediului Dadiani

Muzeul Național de Artă al Moldovei este unica instituție muzeală din Republica Moldova care dispune de un sediu complet modernizat, dotat cu cele mai performante tehnologii și echipamente de conservare și securitate.

Muzeul Național de Artă anunță renovarea completă a sediului DadianiFoto: IPN

Astfel, pe 22 septembrie, muzeul inaugurează ultima anexă a edificiului ”Dadiani”, spațiu ce cuprinde o suprafață de 1.400 metri pătrați, transmite IPN.

În această parte a muzeului vor fi deschise noi expoziții pentru public, ceea ce va permite expunerea permanentă a unor opere valoroase din patrimoniul muzeal.

Directorul muzeului, Tudor Zbârnea, a declarat că proiectul a demarat încă din anul 2003, însă lucrările s-au desfășurat cu mari dificultăți, atât din lipsa alocărilor financiare, cât și din lipsa specialiștilor în domeniul restaurării patrimoniului cultural construit.

Suprafața sectorului (blocul din curtea sediului) recent restaurat cuprinde patru nivele: demisol, parter, etaj, mansardă. Spațiile de la demisol, parter și etaj sunt destinate expozițiilor permanente, iar la mansardă vor fi organizate expoziții temporare de artă contemporană.

În spațiile de la demisol vor fi expuse colecțiile permanente de Sculptură și Artă Decorativă Contemporană (ceramică, sticlă) și la etaj va fi amplasată Galeria de Artă Universală. ”Arta Universală este una dintre cele mai importante și prețioase colecții a Muzeului.

În cadrul expoziției vor fi etalate 102 opere, semnate de artiști din Italia, Franța, Austria, Germania, Olanda, Anglia, Rusia, Spania, lucrări ce datează din sec. XVI până la începutul sec. XX”, a spus pentru IPN Polina Kolomeeț, director adjunct patrimoniu.

În același timp, pe simezele de la parter și mansardă vor fi expuse o parte din cele 192 de lucrări prezentate în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău – 2021, expoziție accesibilă publicului până pe data de 17 octombrie 2021, informează comunicatul de presă

Sediul Dadiani a fost construit în 1901 după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi la inițiativa și din fondurile principesei Natalia Dadiani pentru un gimnaziu de fete.

Ulterior, clădirea a găzduit diverse instituții, printre care Comitetul Central al Partidului Comunist al RSSM, Palatul Pionerilor și Elevilor, ultimul beneficiar fiind Muzeul Partidului Comunist al Moldovei. În anul 1989, în urma lichidării acestuia, edificiul, împreună cu cele două anexe, aflat într-o stare de degradare provocată de seismul din 1986, a fost transmis Muzeului Național de Artă.

La scurt timp, după două cutremure consecutive din anul 1990, partea centrală a imobilului, cu intrare din strada 31 August 1989, a fost închisă publicului timp de 25 de ani. Expozițiile permanente au fost restrânse, iar cele temporare fiind organizate în spațiile expoziționale situate în anexele sediului.

Donald Trump și-a instalat un buton roșu: Ce se face pe biroul președintelui american

Imaginile cu Donald Trump biroul oficial al președintelui de la Casa Albă au devenit virale. Oamenii au observat că liderul american și-a instalat un buton roșu într-o cutie de lemn. Acest „obiect” a fost prezent și în fostul mandat, însă fusese înlăturat de Joe Biden, scrie cancan.ro.

Donald Trump a revenit la Casa Albă, ca președinte al Statelor Unite, pentru a doua oară. În data de 20 ianuarie, a avut loc investirea celui de-al 47-lea președinte american. În cadrul discursului său, acesta a făcut mai multe declarații controversate care au făcut înconjurul lumii. De asemenea, în spațiul public, au fost discutate și imaginile cu liderul american din Biroul Oval. Butonul roșu a fost cel care a atras atenția.

De ce și-a instalat Donald Trump un buton roșu în Biroul Oval

Imediat cum și-a ocupat funcția, Donald Trump a început să facă modificări în biroul său de la Casa Albă. Spațiul a fost transformat după placul său, potrivit publicației The Wall Street Journal, care a avut acces exclusiv la locul de muncă al republicanului.

Președintele Americii și-a instalat imediat și un mic buton roşu într-o cutie de lemn, cunoscut încă din primul său mandat. Acesta fusese îndepărtat de Joe Biden, însă acuma  revenit din nou pe masa președintelui.

Ei bine, butonul are o funcție importantă pentru Donald Trump. Mai exact, atunci când îl apasă, un agent al administrației sale îi aduce Coca-Cola dietetică. Liderul american este un mare fan al sucurilor fără zahăr. În trecut, el obișnuia să bea până la 12 cutii pe zi.

Donald Trump a mai făcut și alte schimbări în Biroul Oval de la Casa Albă în doar câteva ore, cât a durat plecarea fostului președinte și revenirea sa. Acesta a readus portretul primului preşedinte american George Washington şi bustul prim-ministrului britanic Winston Churchill, înlăturate de Joe Biden în timpul mandatului său.

Totodată, au fost puse pe pereți portretele lui Benjamin Franklin, Thomas Jefferson şi Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei ţării. Sculptura din bronz „Bronco Tamer”, înfăţişând un cowboy care încearcă să domolească un cal, realizată de artistul Frederic Remington, a fost și ea instalată în biroul lui Donald Trump.

Chișinău, în topul mondial al celor mai criminale orașe

La începutul anului 2025, baza globală de date Numbeo a actualizat clasamentul orașelor cu cele mai ridicate niveluri de criminalitate, scrie sinteza.org.

Conform acestui raport, Chișinău ocupă locul 216 din 380 de orașe, cu un indice al criminalității de 42.0. Comparativ cu anul precedent, când indicele era de 42.7, situația a rămas aproape neschimbată.

În cadrul clasamentului european, capitala Republicii Moldova se situează pe locul 65 din toate orașele evaluate. În Europa de Est, Chișinău ocupă locul 10, reflectând o poziție medie în comparație cu alte orașe din regiune.

Pe primele cinci locuri ale clasamentului european se află:

Marsilia, Franța – indice al criminalității: 66.0

Bradford, Regatul Unit – 65.9

Coventry, Regatul Unit – 64.4

Birmingham, Regatul Unit – 64.2

Napoli, Italia – 64.0

Indicele criminalității calculat de Numbeo este bazat pe sondaje realizate printre utilizatorii platformei din întreaga lume.

Incendiu într-o clădire din Bălți: 13 persoane au fost evacuate, o tânără a ajuns la spital

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu. Cazul a avut loc în noaptea de 22 ianuarie, într-un bloc locativ cu 9 nivele din strada Suceava 15/A municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:00. Potrivit informațiilor înregistrate, la etajul 2 a unui bloc de locuit a fost observată flacără deschisă. Imediat, la fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că ardeau bunuri materiale într-o cameră a unui apartament. Salvatorii au evacuat proprietara o femeie în vârstă de 26 de ani. Aceasta, ulterior a fost preluată de echipa de medici a Serviciului de Urgență, întrucât a suferit o intoxicație cu monoxid de carbon.

În timpul misiunii, pompierii au evacuat locatarii de la etajele superioare pentru evitarea intoxicației acestora cu produsele de ardere. În urma incendiului victime nu au fost raportate.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 02:37 și lichidarea completă la ora 02:56. Arderea a afectat în totalitate bunurile materiale dintr-o cameră cu suprafața de 12 m2.

În urma cercetărilor preliminare efectuate la fața locului specialiștii au stabilit că incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza imprudenței în timpul fumatului.

Toate circumstanțele producerii incendiului urmează a fi investigate.

IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte regulile antiincendiare, în mod special să evite fumatul în propriile locuințe si sa utilizeze cu responsabilitate sursele de aprindere.

În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

Vaccinul de la AstraZeneca va fi produs și în Rusia
Articolul anterior
Imagini spectaculoase! Vulcanul din La Palma a erupt după 50 de ani
Articolul următor