Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală celebrează 133 de ani de la fondare

Astăzi, 24 octombrie, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală marchează 133 de ani de la fondare. Muzeul a fost constituit în baza colecției exponatelor expoziției agrare din 1889, organizată la Chișinău la inițiativa baronului Alexandru Stuart.

Fondat ca Muzeu Agricol al Zemstvei Basarabiei, pe parcursul existenţei sale şi-a lărgit treptat domeniul de activitate, creând colecţii ce reflectă istoria naturală, evoluţia societăţii umane, natura contemporană şi cultura tradiţională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai tîrziu al Republicii Moldova.

În 1926 devine Muzeul Național de Istorie Naturală din Chișinău, în 1937- Muzeul Regional al Basarabiei, în 1940- Muzeul Republican de Studiere a Ținutului al RSSM, în 1957- Muzeul de Stat de Istorie și Studiere a Ținutului al RSSM, ca mai apoi, în 1991, să primească denumirea de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Cu toate aceste reorganizări, în activitatea muzeului au fost permanent prezente două direcții principale: studierea naturii și culturii tradiționale a Basarabiei.

Chiar de la începutul existenței sale devine un centru important de știință și cultură al Basarabiei și devine cunoscut nu numai în Imperiul Rus, dar și în Europa, participând la diferite expoziții și întruniri, unde reprezentanții muzeului au fost înalt apreciați. Printre personalitățile de vază care au contribuit la dezvoltarea muzeului au fost primul custode și preparator Franz Ostermann, fondatorea colecției etnografice și custode – Albina Ostermann, naturaliștii N. Zubovschi, I. Crasilșcic, S. Miler, V. Bezval, mai apoi I. Lepși, N. Frolov, M. Pocoară, N. Moroșan, I. Suhov, ș.a.

O pagină deosebită în istoria dezvoltării Muzeului a înscris-o Societatea Naturaliștilor din Basarabia, fondată în anul 1904. În anul 1906, pe teritoriul Muzeului a fost organizată prima Grădină Botanică din Basarabia, care există și astăzi și constituie o expoziție vie a florei meleagului nostru. În prezent, muzeul deţine un patrimoniu de circa 135 de mii de piese.

În sălile muzeului sunt expuse piese importante de etnografie și artă populară din principalele zone etnografice ale ţării. Expoziţia permanentă a muzeului, cu genericul «Natura, Omul, Cultura» cuprinde exponate importante de istorie naturală, ştiinţele naturii, istoria plaiului, arheologie, paleontologie, geologie, etnografie, care ilustrează trecutul și prezentul întregii republicii. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală felicită întregul personal al muzeului și le urează succese și realizări profesionale!

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Marina Tauber riscă să revină în arest la domiciliu sau penitenciar? 37 de cauze contravenționale după protestele de duminică
Articolul anterior
Cazul de dopaj al Simonei Halep: Patru ipoteze despre cum a ajuns substanța în corpul sportivei
Articolul următor