Astăzi, 24 octombrie, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală marchează 133 de ani de la fondare. Muzeul a fost constituit în baza colecției exponatelor expoziției agrare din 1889, organizată la Chișinău la inițiativa baronului Alexandru Stuart.
Fondat ca Muzeu Agricol al Zemstvei Basarabiei, pe parcursul existenţei sale şi-a lărgit treptat domeniul de activitate, creând colecţii ce reflectă istoria naturală, evoluţia societăţii umane, natura contemporană şi cultura tradiţională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai tîrziu al Republicii Moldova.
În 1926 devine Muzeul Național de Istorie Naturală din Chișinău, în 1937- Muzeul Regional al Basarabiei, în 1940- Muzeul Republican de Studiere a Ținutului al RSSM, în 1957- Muzeul de Stat de Istorie și Studiere a Ținutului al RSSM, ca mai apoi, în 1991, să primească denumirea de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Cu toate aceste reorganizări, în activitatea muzeului au fost permanent prezente două direcții principale: studierea naturii și culturii tradiționale a Basarabiei.
Chiar de la începutul existenței sale devine un centru important de știință și cultură al Basarabiei și devine cunoscut nu numai în Imperiul Rus, dar și în Europa, participând la diferite expoziții și întruniri, unde reprezentanții muzeului au fost înalt apreciați. Printre personalitățile de vază care au contribuit la dezvoltarea muzeului au fost primul custode și preparator Franz Ostermann, fondatorea colecției etnografice și custode – Albina Ostermann, naturaliștii N. Zubovschi, I. Crasilșcic, S. Miler, V. Bezval, mai apoi I. Lepși, N. Frolov, M. Pocoară, N. Moroșan, I. Suhov, ș.a.
O pagină deosebită în istoria dezvoltării Muzeului a înscris-o Societatea Naturaliștilor din Basarabia, fondată în anul 1904. În anul 1906, pe teritoriul Muzeului a fost organizată prima Grădină Botanică din Basarabia, care există și astăzi și constituie o expoziție vie a florei meleagului nostru. În prezent, muzeul deţine un patrimoniu de circa 135 de mii de piese.
În sălile muzeului sunt expuse piese importante de etnografie și artă populară din principalele zone etnografice ale ţării. Expoziţia permanentă a muzeului, cu genericul «Natura, Omul, Cultura» cuprinde exponate importante de istorie naturală, ştiinţele naturii, istoria plaiului, arheologie, paleontologie, geologie, etnografie, care ilustrează trecutul și prezentul întregii republicii. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală felicită întregul personal al muzeului și le urează succese și realizări profesionale!