NASA a surprins o imagine cu soarele zâmbind. Care este explicaţia fenomenului

O fotografie realizată de satelit arată ceea ce pare a fi o faţă zâmbitoare pe soare, care prezintă de fapt pete întunecate numite „găuri coronale”, relatează The Guardian.

Un satelit NASA a capturat o imagine a ceea ce pare a fi un model de față fericită pe soare la începutul acestei săptămâni, ceea ce a determinat agenția spațială americană să spună că soarele a fost văzut „zâmbind”. Fotografia NASA a stârnit o mulțime de reacții online, mulți comparând imaginea cu un dovleac sculptat de Halloween, cu un leu sau cu soarele prezentat în emisiunea pentru copii Teletubbies.

Agenția a publicat imaginea miercuri pe Twitter, cu mesajul: „Astăzi, Solar Dynamics Observatory NASA a surprins soarele «zâmbind». Văzute în lumină ultravioletă, aceste pete întunecate de pe soare sunt cunoscute sub numele de găuri coronale și sunt regiuni în care vântul solar rapid se revarsă în spațiu”.

Solar Dynamics Observatory NASA este o misiune a agenției care are ca scop investigarea modului în care se creează activitatea solară și se conduce vremea spațială. Lansată pentru prima dată pe 11 februarie 2010, nava spațială a observatorului măsoară interiorul, atmosfera, câmpul magnetic și producția de energie a soarelui.

În ciuda aspectului prietenos, experții avertizează că găurile coronale ale soarelui ar putea însemna o furtună solară care să lovească Pământul sâmbătă. „Veselul (soare) aruncă un flux triplu de vânt solar spre Pământ”, a declarat Spaceweather.com. 

Furtunile solare reprezintă o varietate de erupții de masă și energie de la suprafața solară care, la rândul lor, deformează câmpul magnetic al Pământului. Ca urmare, aceste furtuni sporesc vizibilitatea luminilor polare, cunoscute și sub numele de aurore, în emisferele nordică și sudică.

sursa: www.observatornews.ro

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat a murit, după ce a fost strivit de roata unei remorci a unui tractor. Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de 29 iunie, în localitatea Echimăuți, raionul Rezina.

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, Elena Băetrău, victima s-a dovedit a fi un bărbat de 53 de ani. Acesta împreună cu alte persoane erau implicați în activitate de evacuare a gunoiului, când din atenție a căzut sub roțile remorcii tractorului, scrie www.stiri.md.

Din nefericire, din cauza traumelor severe suferite, bărbatul a decedat pe loc.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Un asteroid de dimensiunea unui munte trece la 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra

Un asteroid masiv, considerat un posibil ”ucigaş de planete”, trece joi prin proximitatea relativă a Terrei, la o distanţă de 6,6 milioane de kilometri, cu o viteză de 93.000 km/h, transmite Live Science citat de Agerpres.

Acest asteroid „potenţial periculos” de dimensiunea unui munte este unul dintre cei mai mari asteroizi care au trecut prin apropierea Pământului în mai mult de un secol. Asteroidul denumit 2011 UL21 este un asteroid de proximitate pentru Terra – orbita sa îl aduce ocazional până la 1,3 unităţi astronomice (UA) faţă de Soare (adică de aproximativ 1,3 ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare).

Asteroidul 2011 UL21 trece prin proximitatea Soarelui o dată la fiecare 3 ani. Pornind de la observaţiile din trecut, asteroidul are între 1,7 şi 3,9 kilometri lungime, conform SpaceReference.org, fiind mai mare decât 99% dintre asteroizii de proximitate cunoscuţi, după cum arată datele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

2011 UL21 este însă de cel puţin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, şi de aproximativ 5 ori mai mic decât asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Astfel, în cazul unei ciocniri cu Terra, acest asteroid are potenţialul de a produce distrugeri la nivel continental, iar materia expulzată în atmosferă după un eventual impact ar putea duce la modificări climatice semnificative, motiv pentru care este considerat un „ucigaş de planete”.

Asteroidul 2011 UL21 trece la aproximativ 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra – mai aproape decât a trecut în ultimii 110 ani, conform simulărilor derulate de NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL). La această distanţă, este considerat un obiect „potenţial periculo”s de către NASA, chiar dacă distanţa la care trece este de 17 ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Lună.

Deşi acest asteroid nu prezintă un pericol pentru Pământ, observarea lui este interesantă pentru că este unul dintre cei mai mari 10 asteroizi care s-au apropiat până la mai puţin de 7,5 milioane de kilometri de Terra în ultimii 124 de ani, conform lui Gianluca Masi, astrofizician şi director la Virtual Telescope Project (VTP).

2011 UL21 nu se va mai apropia atât de mult de Pământ până în anul 2089, când va trece la distanţa de doar 2,7 milioane de kilometri de planeta noastră, conform simulărilor derulate de JPL.

Calculele NASA arată că nu există niciun pericol ca un asteroid „ucigaş de planete” să lovească Pământul în următorii 1.000 de ani. Asteroidul Apophis, care este suficient de mare pentru a distruge un oraş, se va apropia de Pământ în 2029, când va trece mai aproape decât orbitele pe care se află unii sateliţi, dar fără a prezenta riscul unei ciocniri, conform simulărilor.

Datoria externă brută a Republicii Moldova a scăzut cu 1,4%

Datoria externă brută a R. Moldova a fost de peste zece miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului curent, în scădere cu 1,4%.

Datoria externă brută a Republicii Moldova a scăzut cu 1,4%

Potrivit BNM, ponderea acesteia în Produsul Intern Brut a constituit aproximativ 61% și s-a diminuat cu 2,4 puncte procentuale față de sfârșitul anului trecut, transmite Radiomoldova.md.

Datoria externă publică a reprezentat circa 36% din totalul datoriei externe, însumând peste 3,7 miliarde de lei și diminuându-se cu 2,4%.

Datoria externă privată, cu o cotă de 64% în total, a scăzut cu 0,7%.

În Chișinău a fost declarată stare de urgență în alimentarea cu apă și canalizare
Articolul anterior
”M-am săturat!” Un veteran de război de 102 ani s-a înfometat timp de 8 săptămâni, după ce i-a fost refuzată moartea asistată
Articolul următor