NASA lansează o misiune spațială care va dura 12 ani și va costa aproape un miliard de dolari. Ce speră să afle astronoauţii

NASA va lansa, luna viitoare, misiunea „Lucy” pentru studierea asteroizilor aflați pe aceeași orbită cu planeta Jupiter.

Misiunea urmează să se desfășoare pe parcursul a 12 ani și are ca scop studierea corpurilor cerești pentru a înțelege mai bine felul în care s-a format Sistemul Solar.

În timpul călătoriei sale în spaţiu, vehiculul creat de NASA va survola mai întâi în jurul anului 2025 un asteroid din centura principală de asteroizi a Sistemului Solar (situată între Marte şi Jupiter), apoi, pe parcursul anilor următori, va monitoriza şapte asteroizi troieni.

Asteroizii troieni, dintre care aproximativ 7.000 sunt cunoscuţi, se deplasează în jurul Soarelui în două grupuri: unul care precede planeta Jupiter, altul care o urmează.

Aceştia, „deşi se situează într-o zonă a spaţiului foarte restrânsă, sunt foarte diferiţi unul de altul”, a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă, Hal Levison, coordonatorul principal al acestei misiuni şi angajat al Southwest Research Institute din Boulder, Colorado. „De exemplu, ei sunt de culori foarte diferite, unii sunt gri, alţii sunt roşii”, a adăugat el.

Una dintre teoriile existente stipulează că acei asteroizi s-au format dincolo de orbita planetei Jupiter înainte de a fi atraşi către aceasta şi că nuanţele şi culorile lor indică zonele de unde provin.

„Indiferent de ceea ce va descoperi Lucy, misiunea ne va oferi indicii esenţiale despre formarea Sistemului Solar”, a declarat directoarea diviziei de ştiinţe planetare din cadrul NASA, Lori Glaze, conform Agerpres. Sonda americană se va apropia de acele corpuri cereşti selecţionate până la o distanţă cuprinsă între 400 şi 950 de kilometri.

Graţie celor trei instrumente ştiinţifice aflate la bordul ei, precum şi unei antene de mari dimensiuni, oamenii de ştiinţă de la NASA vor să studieze geologia acestor asteroizi, compoziţia, densitatea, masa şi volumul lor. Lansarea rachetei Atlas V care va trebui să propulseze sonda în spaţiu urmează să aibă loc din Florida în data de 16 octombrie.

Costul total al misiunii, inclusiv pentru operaţiunile care se vor întinde pe parcursul a 12 ani, este de 981 de milioane de dolari.

Vehiculul spaţial a fost construit de compania Lockheed Martin şi este „o veritabilă operă de artă”, a declarat directorul programului Lucy din cadrul acestei companii, Rich Lipe.

Sonda conţine peste 3 kilometri de cabluri şi mai ales panouri solare uriaşe, care, puse cap la cap, ar fi la fel de înalte ca un imobil cu cinci etaje.

Lucy va fi primul vehicul alimentat cu energie solară care se va aventura atât de departe de Soare şi va observa mai mulţi asteroizi decât oricare alt vehicul spaţial de dinaintea sa.

Numele acestei misiuni, Lucy, reprezintă o referire la scheletul de australopitec descoperit în Etiopia în 1974, care a permis obţinerea unor clarificări despre evoluţia omenirii, în contextul în care NASA doreşte să clarifice prin această misiune evoluţia Sistemului Solar.

Cercetătorii care au descoperit acel schelet ascultau în momentul descoperirii un cântec celebru din repertoriul trupei britanice The Beatles, intitulat „Lucy in the sky with diamonds”. Logoul oficial al misiunii concepute de NASA a fost desenat în forma unui diamant.

sursa:digi24.ro

O nouă escrocherie în mediul online: papuci de brand ,,Nike” la 38 de lei

Pe cel puțin patru pagini de Facebook – „Sportlandia MD”, „Sportlandia MD”, „MD Sportlandia” și „MD Sportlandia” – create în ultimele zile, au apărut anunțuri care propun spre vânzare încălțăminte „Nike” la prețul de 38 de lei.

O nouă escrocherie întâlnită în mediul online: Nike la 38 de lei

Este o escrocherie online cu folosirea neautorizată a însemnelor vizuale ale magazinului „Sportlandia Moldova”, transmite stopfals.md.

Compania a anunțat despre apariția unor site-uri și conturi false care nu au legătură cu activitățile sale, fiind „create în scopuri frauduloase”. 

„Nu faceți click pe linkuri suspecte și nu lăsați informații personale pe platforme terțe”, a îndemnat compania pe pagina sa de Facebook

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat la chitară într-un bar, în timpul vizitei la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cântat o interpretare a piesei „Rockin’ in the Free World” a lui Neil Young, alături de o trupă locală, într-un bar numit Diktat, în timpul călătoriei sale surpriză la Kiev.

Melodia a fost lansată de Neil Young în 1989, după ce un concert planificat în Uniunea Sovietică a fost anulat, scrie news.ro.

„Soldaţii voştri, cetăţenii voştri – în special în nord-est, în Harkov – suferă enorm. Dar ei trebuie să ştie, voi trebuie să ştiţi, Statele Unite sunt alături de voi, o mare parte din lume este alături de voi şi ei luptă nu doar pentru o Ucraină liberă, ci pentru o lume liberă. Iar lumea liberă este şi ea cu voi”, a spus Blinken, înainte de a cânta.

Pe reţelele de socializare, unii ucraineni au criticat alegerea de a cânta într-un bar, în timp ce situaţia de pe front era atât de tensionată, iar alţii au lăudat acţiunea.

Şefii diplomaţiilor americană şi ucraineană, Antony Blinken şi Dmytro Kouleba, au luat prânzul la Kiev, într-o pizzerie fondată de un veteran al războiului cu Rusia.

Vizita surpriză a secretarului de stat american a fost menită să asigure ţara că Washingtonul va oferi ajutor militar.

Dmitro Kuleba l-a întâmpinat pe Blinken la intrarea în local şi, după o îmbrăţişare, cei doi bărbaţi au petrecut aproximativ patruzeci de minute în interior, savurând o pizza, au constatat la faţa locului jurnaliştii AFP.

„Trebuie să spun că, în calitate de cunoscător de pizza, aşa cum sunt majoritatea americanilor, cred că pizza de aici este superbă. O recomand cu căldură”, a declarat Antony Blinken.

Blinken a sosit la Kiev marţi dimineaţă pentru a reasigura Ucraina cu privire la sosirea ajutorului militar american, întârziat de mai multe luni din cauza disputelor din Congres.

La rândul său, armata rusă a dat asigurări marţi că „avansează în profunzime” în regiunea de frontieră Harkov (nord-est), unde a lansat o nouă ofensivă la 10 mai. 

Rușii au atacat astăzi un centru de recreere din Harkov: sunt raportați 5 morți și 16 răniți

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite duminică, într-o zonă de recreere din afara oraşului Harkov, în urma unor lovituri aeriene ruse, au anunţat oficiali locali citaţi de Reuters.

Bilanţul morţilor şi răniţilor a fost anunţat de primarul din Harkov, Igor Terehov. „Exploziile auzite la Harkov în jurul prânzului s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane şi rănind alte 16”, a afirmat el pe reţeaua de mesagerie Telegram, potrivit Agerpres.

Corespondenţii Reuters au văzut zona de recreere distrusă după ce salvatorii de la faţa locului spun că a fost o explozie puternică, urmată de o a doua 15-20 de minute mai târziu.

Mărturiile oamenilor din Harkov, după atacul rușilor

Valentina, o femeie de 69 de ani care trăia în apropiere de complex, era acasă când s-a produs explozia. Ea le-a spus plângând ziariştilor că soţul ei a fost ucis în explozie.

Era lângă apă, a relatat ea, arătând zona unde acum se mai află doar un crater, dărâmături şi cadavre. „Este foarte dureros să-mi pierd casa, soţul, tot ce am pe lume. Ei (ruşii) sunt animale, de ce trebuie să omoare oameni?”, a mai spus ea.

În ultimele săptămâni, oraşul Harkov şi regiunea cu acelaşi nume au fost vizate constant de atacuri cu rachete ruseşti şi bombe ghidate, în contextul în care trupele ruse au lansat o ofensivă în nord-estul regiunii.

„Nu erau soldaţi aici. Era duminică, oamenii au venit aici pentru a se odihni, copii urmau să fie aici, femei însărcinate, odihnindu-se, încercând să trăiască normal”, a declarat Yaroslav Trofimko, inspector de poliţie la poliţia locală.

Belgia ajută cu bani femeile din Polonia care nu pot face avort în țara lor
Articolul anterior
Cei mai mulţi moldoveni mor din cauza bolilor cardiovascuare
Articolul următor