Natalia Barbu și Oleg Spînu, la preselecția națională „Eurovision 2024”. Lista completă a artiștilor înscriși în competiție

În urma examinării celor 51 de dosare înscrise în concurs, compania „Teleradio-Moldova” a admis 32 de piese pentru etapa audițiilor live. Piesele vor fi audiate de juriul profesionist pe 13 ianuarie și tot atunci vor fi selectați finaliștii Selecției Naționale Eurovision 2024. Finala Națională se va desfășura pe 17 februarie, potrivit Moldova1.

Maria Ciolac își încearcă norocul pe scena Eurovision pentru a doua oară. În 2020 tânăra a debutat în concurs cu o piesă compusă chiar de ea. Acum va participa la audițiile live cu melodia „Break free”, creată de compozitori din Suedia, țara gazdă a Eurovision Song Contest 2024.

DPSTP (Deepstep) intră în concurs cu piesa „Rise Up”. DJ-ul își desfășoară activitatea deja de mulți ani în America, fiind producător de discuri și compozitor. Creațiile sale rezonează cu publicul american, ajungând în topurile radio-urilor din Los Angeles.

Oliv Sky este pseudonimul artistei Rodica Olișevschi. Ea și-a făcut debutul tot la etapa națională Eurovision, în 2014. Anul acesta Oliv Sky s-a înscris la concurs cu două piese: „Another Universe” și „Loud and Clear”. Ea susține că fiecare piesă compusă de ea vine dintr-un scop, vis sau inspirație, iar poveștile de dragoste din aceste piese provin din experiența personală.

Victor Gulick revine și în acest an la etapa națională Eurovision, după experiența din 2023. Producătorul și interpretul face muzică de la vârsta de 15 ani. Tot atunci a scris primele sale piese și a format câteva trupe indie-rock. La etapa audițiilor live, el va participa cu piesa „Fever”.

Formația „Vele” îmbină armonios cântece populare, pop și reggaeton cu elemente balcanice. Colectivul a cucerit simpatia publicului său prin evoluția muzicală constantă de-a lungul timpului. Piesa înscrisă în concurs se numește „Carnaval”.

Sasha Bognibov deține recordul pentru cele mai multe piese înscrise la selecțiile naționale pentru concursul Eurovision. Deși compune singur cântecele, anul acesta a hotărât să participe cu piesa „Married to twins”, scrisă de un compozitor din Danemarca.

Denis Midone cântă de la vârsta de 4 ani și toată viața îi este legată de muzică. El a reprezentat Republica Moldova la Eurovision Junior în 2012, iar acum țintește pentru scena de la Malmo. Interpretul a intrat în concurs cu piesa „Back to me”.

Y-Limit este numele de scenă a cântărețului, compozitorului și producătorului muzical Roman Lupu. S-a format ca artist în New York, Statele Unite ale Americii, unde este stabilit la moment. Deși a încercat diferite activități pe parcursul anilor, muzica rămâne să fie în prim-plan pentru el. A fost admis în competiție cu două piese: „Revolution” și „What’s the fun”.

Victor Lozinsky este profesor de ritmică, mentor și educator într-o grădiniță privată din capitală. Cântă la chitară, interpretează și compune versuri, iar piesa pentru Eurovision este în totalitate creație proprie și se numește „Dirty Wind/Joker and Harley move”.

Tudor Bumbac este deja un nume printre fanii Eurovision și mulți i-au așteptat revenirea în concurs. Are cinci participări la preselecția națională, dar a hotărât să-și încerce norocul și la concursul din 2024. Piesa „Tudorel” are melodia și versurile compuse de către interpret și deține un caracter umoristic. Tudor Bumbac, în vârstă de 82 de ani, este medic și profesor universitar.

Concurenta Laura (Ioana Codrean) participă cu o piesă care este creație proprie și se numără printre puținele de anul acesta, cu versuri în limba română. „Spune-mi” este denumirea melodiei și speranța Laurei de a reprezenta Republica Moldova la Eurovision. Tânăra face canto profesional de trei ani și a participat la mai multe concursuri naționale și internaționale de muzică.

Poli va participa la audițiile live cu piesa „Lui”. Pe numele său real Eliza Ponomarenko, artista cântă chiar din copilărie, fiind câștigătoare a numeroase concursuri internaționale. În prezent este studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Iulia Teleucă este o tânără născută cu dragostea pentru muzică și arte. A participat la un șir de proiecte televizate de talente, de mare anvergură, din Republica Moldova și România. De asemenea, e câștigătoare și laureată a mai multor festivaluri de muzică și concursuri de dans. Participă la audițiile live cu piesa „Runaway”.

Interpreta Viola Julea s-a înscris în competiție cu melodia „Light up!”. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice ca dirijor de cor, în prezent activând la această instituție și la școala de muzică „Alexei Stârcea”. Timp de mai mulți ani a fost backvocalistă într-un șir de trupe, iar cariera solo a început-o cu aproape 10 ani în urmă.

Sasha Letty este o cântăreață pop din Moldova, fostă membră a duetului GlamGirls, iar apoi a colaborat cu formația „SunStroke Project”. În 2017 a debutat solo, iar în 2020 a participat la selecția națională Eurovision Song Contest. Sasha speră să cânte pe scena din Suedia în luna mai, iar piesa ei se numește „DNA”.

Max Cara (Maxim Crasnicov) este un tânăr cântăreț, compozitor și DJ. Piesa lui este denumită „Broke the chain” și vorbește despre importanța de a înțelege destinul propriu; de a merge înainte ca să-ți îndeplinești dorințele, indiferent de momentele dificile din viața unei persoane. Melodia a apărut în urma proiectului lui Pasha Parfeni „Moldova are voce”, la care a participat Maxim, în luna septembrie.

Participanta Reghina Alexandrina de mic copil face muzică și cântă la două instrumente muzicale: pian și acordeon. A participat la o mulțime de concursuri de muzică prin toată lumea și a reușit să acumuleze o audiență de peste 70 mii de oameni pe rețelele sociale. În afară de muzică, tânăra este și proprietara unui brand personal de haine, activitate care o ajută să-și dezvolte personalitatea, după cum susține ea. Participă la audițiile live cu piesa „Contrasens”.

Valleria (Valeria Condrea) s-a înscris în competiție cu piesele „Run” și „Rule (Rai di ri di)”. Deși este arhitectă de profesie și e stabilită la Paris, muzica este adevărata ei pasiune. Compune muzică non-stop și mereu își dezvoltă identitatea artistică cu adevărat unică.

Natalia Barbu va participa în acest an cu melodia „In the middle”. Cântăreața de rock și pop a reprezentat Republica Moldova la concursul muzical Eurovision 2007, cu piesa „Fight” și s-a clasat pe locul 10. Natalia Barbu este cantautoare, compunându-și singură versurile pentru majoritatea pieselor sale. Printre cele mai mari succese ale sale este lansarea single-ului „Îngerul meu” în România. Piesa s-a aflat pe poziția cu numărul 1 în „Romanian Top 100” pe o durată de 11 săptămâni.

Anna Gulko a participat în trecut la mai multe preselecții naționale Eurovision. În materie de muzică, se declară auto-didactă, cu excepția școlii de muzică „Alexei Stârcea”, pe care a frecventat-o în perioada anilor de școală. „Perfect place” este denumirea piese pe care o va interpreta la audițiile live.

OL(Olga Lisicova) participă pentru al doilea an consecutiv la etapa națională a concursului muzical Eurovision. Vocalista are un timbru inconfundabil și o emisie vocală emoționantă. În prezent, Olga își scrie propriile cântece în cadrul proiectului OL și, în același timp, conduce proiectul rock Cassini Tales. Piesa ei pentru Eurovision 2024 este „No time no space”.

Cătălina Solomac este o tânără de 16 ani, care își face studiile la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici”. Calea muzicii a fost alegerea ei din copilărie, de mică participând la diferite concursuri. Ea visează să devină o interpretă renumită și muncește mult pentru asta. Piesa înscrisă în concurs este „Fever”.

Anna G (Anna Grosu) s-a calificat pentru etapa audițiilor live cu melodia „Ay ay ay”, o piesă ritmată și dansantă, în limba spaniolă.

Trupa Vovi Robian vor participa în concurs cu piesa „Robotul Vovi”.

Valeria Pasha a obținut punctajul maxim din partea juriului în cadrul preselecțiilor naționale Eurovision în 2015 și 2016. În anul 2023 a reprezentat Republica Moldova la Eurovision, alături de Pasha Parfeni. Piesa cu care participă în acest an este „Anti-princess”. Creația descrie personalitatea unei femei, care își urmează scopurile și își creează propria comunitate cu cei care împărtășesc aceleași valori.

Oleg Spînu a devenit un adevărat fenomen după participarea sa în cadrul unui show de talente din România. Își dorește să reprezinte Republica Moldova la Malmo, iar piesa lui se numește „Jungle”. Mesajul cântecului pare să fie o critică la adresa agresiunii umane și a modului în care oamenii pot răni sau manipula cuvintele pentru a dăuna celorlalți. Comportamentele nocive sunt comparate cu cele ale animalelor din junglă.

Nicoleta Sava (Nicoleta Sava-Hanganu) este absolventa Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Interpreta a colaborat cu mai multe trupe și artiști în backing vocal. Ea a mai participat la preselecția Eurovision în anul 2018, cu un cântec în limba spaniolă. Anul acesta, artista s-a înscris la competiție cu piesa „Bravo”.

Nino (Sergiu Cristian Baba) participă la Selecția Națională cu „Up again”, a cărei melodii și versuri îi aparțin. Tânărul susține că nu este doar un cântec, ci și o experiență personală, muzica fiind modul său de exprimare și limbajul prin care transmite emoțiile publicului.

Duetul Aliona Moon feat Milla s-a înscris în concurs cu piesa „Obosit”. Echipa Alionei Moon a solicitat Companiei „Teleradio-Moldova”, retragerea interpretelor din Selecția Națională Eurovision 2024.

Audițiile live din 13 ianuarie vor fi transmise în direct de postul de televiziune Moldova 1 și pe site-ul acestuia, precum și pe www.eurovision.md.

Punctajul va fi acordat în proporție de 100% de către juriu. Componența echipei de jurizare va fi făcută publică doar în ziua etapei respective. Juriul va fi format dintr-un număr impar de membri (minim 3, maximum 5) și va fi diferit de cel din Finala Națională. Conform Regulamentului, criteriile de apreciere ale pieselor sunt: linia melodică, originalitatea piesei și interpretarea.

Eurovision Song Contest 2024 va avea loc la Malmö, Suedia, ca urmare a victoriei de anul trecut a interpretei Loreen, cu piesa „Tattoo”. Semifinalele vor avea loc pe data de 7 și 9 mai, iar țara câștigătoare va fi desemnată în cadrul finalei de pe 11 mai.

Anul trecut, Republica Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18 în marea finală, cu piesa Soarele și Luna. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obținut locul 3, cu piesa Hey mamma.

Idei de cadouri pentru Crăciun și Revelion!/P

Deja am intrat în febra sărbătorilor de iarnă. Indiferent de vârstă, cu toţii așteptăm să desfacem darul pus sub brad, doar am fost cuminți tot anul!

În rețeaua Farmacia Familiei vă așteaptă o gamă variată de produse la un preț special, tocmai bune de pus sub brad. Cu siguranță, veți găsi cadoul perfect!

SETURI CADOU PENTRU EL

Să găsești cadoul perfect pentru un bărbat este un lucru dificil – puțin spus! 

Produsele din rețeaua Farmacia Familiei îi vor îngriji nu doar pielea, dar și barba :), deci bucuria va fi dublă!

SETURI CADOU PENTRU EA

Cu siguranță nu trebuie să te convingem că femeile adoră cosmeticele și lucrurile frumoase. Oferă-i cel mai bun produs dermatocosmetic, care o va alinta.

SETURI CADOU PENTRU COPIL

Copiii au nevoie de îngrijire specială, astfel că produsele delicate, care protejează pielea, părul sau dinţii, sunt recomandate pentru dezvoltarea lor armonioasă. În rețeaua Farmacia Familiei găseşti produse pentru baie, şampoane şi creme inclusiv pentru pielea sensibilă a bebeluşului.

CERTIFICAT CADOU

Ne-am propus să îți oferim o modalitate simplă, elegantă și flexibilă prin care să le poți oferi un cadou oamenilor dragi din viața ta, așa că am creat Certificatul Cadou, Farmacia Familiei!

Și da, cel mai valoros cadou dintotdeauna a fost și rămâne Dragostea! Chiar dacă nu ai toți banii din lume pentru cadouri, acestea rămân memorabile, dacă sunt însoțite de sentimentul cel mai profund și mai omenesc – dragostea!

50% dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică. Mai multe activiste îndeamnă victimele să raporteze abuzurile (VIDEO)

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii au fost supuse violenței obstetrice, manifestată fie verbal, fie fizic. Mai multe voci, cunoscute pentru promovarea egalității de gen și a nașterii fără violență, au lansat un apel public prin care condamnă fenomenul.

Apelul a fost lansat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin vocile următoarelor femei:

Stela Moldovanu – fondatoarea comunității „Măiestria”
Nata Levițchi – CEO „Mămica Alăptează”
Diana Guja – editorialistă AGORA
Ana Smolnițchi – creatoare de conținut, organizatoarea Marșului Nașterii
Alina Andronache – specialistă în Advocacy, lobby civic și comunicare.

Iată mesajul acestora: 

Nașterea este, probabil, unul dintre cele mai importante momente din viața multor femei. Totuși, pentru multe dintre noi, această experiență este umbrită de violența obstetrică și ginecologică, prezentă în unele instituții medicale.

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, al nașterii sau al examinării ginecologice.

Peste o treime dintre femeile din Moldova au fost supuse unor manevre obstetrice fără a fi informate sau fără a li se cere consimțământul – cum ar fi metoda Kristellerepiziotomiaadministrarea oxitocinei sau chiar nașterea prin cezariană.

În plus, multe femei care nasc nu primesc sprijinul necesar într-un timp rezonabil sau sunt presate să accepte intervenții pe care nu le doresc.

Și nu doar atât. Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz: 14% – cu abuz verbal în timpul nașterii, 8% – cu cel puțin o formă de abuz sexual, iar 3% – cu o formă de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice. Poate fi vorba despre ruda, colega, prietena noastră sau chiar noi. 

Doar 6% dintre cazurile de violență obstetrică și ginecologică au fost raportate.

Deși multe femei ar dori să denunțe violența obstetrică și ginecologică, teama de a fi judecate, rușinea sau frica de a-și pune în pericol sănătatea și siguranța proprie și a copilului le împiedică să facă acest pas. Doar un mic procent dintre ele reușesc să își facă vocea auzită.

Violența obstetrică și ginecologică este o realitate dureroasă, un fenomen ascuns care afectează profund viețile femeilor. Ce poți face în astfel de cazuri? Este esențial să raportezi abuzul la instituția în cauză, la Ministerul Sănătății, la Poliție, la Procuratură sau în instanțele de judecată. Știm că nu este ușor, dar fiecare pas contează!

Femeile însărcinate își pot crea un plan al nașterii împreună cu medicul lor, pentru ca acest moment important să fie întâmpinat cu blândețe și siguranță. Iar viitorii tați joacă un rol crucial în oferirea sprijinului necesar.

Grija vindecă ceea ce frica distruge!  Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică!

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

Audieri în Parlament, după majorarea tarifului la gazele naturale

Parlamentul organizează în acest moment o ședință publică privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe, scrie unimedia.info.

12:00 Ministrului Energiei, Victor Parlicov susține că „din luna iunie s-au adresat după sprijin, inclusiv către România, iar discuțiile s-au transferat la nivel de prim-miniștri. Acum cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru, când s-au terminat”.

11:30 Parlicov a fost întrebat dacă Republica Moldova este independentă de gazul lui Putin.

„Dacă vorbim de malul drept, da, iar dacă vorbim despre malul stang, atunci el nu are alterntivă”, a declarat Parlicov.

10:25 Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunță că „80% din volumenele necesare pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate”.

10:19 Alexei Taran, director ANRE este audiat în aceste clipe. 

„În cazul în care nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorii ar fi fost intrarea în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial. 

La sfârșitul lunii decembrie, urma să avem aproximativ 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel s-a impus necesitatea intervenției urgente pentru a opri această acumulare. ANRE a solicitat furnizorului să intervină și să ajusteze prețul la gazele naturale”, a declarat Alexei Taran.

10:10 Are loc audierea Ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vinderea gazelor, de asta se ocupă companiile specializate. Ministerul doar monitorizează piața și face recomandări, după care Guvernul face demersurile necesare pemtru a deschide oportunitățile pe piață”

10:05 Ședința a început. În cadrul ședinței vor fi audiate 4 instituții.

Edilul Capitalei Ion Ceban a anunțat că juriștii urmează să depună un denunț pentru iniţierea urmăririi penale după majorarea tarifului la gaz. „În asemenea hal nu mai pot continua lucrurile. Guvernarea PAS, care generează oamenilor doar probleme, trebuie să demisioneze şi să fie anunţate alegeri anticipate”, a declarat Ion Ceban.

Moldova, al treilea exportator de prune la nivel mondial și lider incontestabil în Europa
Articolul anterior
Cleopatra Stratan: „Crăciunul, pentru mine, miroase a sobă caldă şi a cornuri cu vişină, pe care le făcea bunica”
Articolul următor