Republica Moldova este o țară suverană și decide singură unde-și stochează gazul pe care îl procură! Este răspunsul premierului Natalia Gavrilița după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a arătat indignat de faptul că gazul procurat de Republica Moldova de la Gazprom este stocat pe teritoriul Ucrainei. În același timp, premierul dă asigurări că semnarea contractului cu MGRES este o decizie avantajoasă pentru ambele maluri, întrucât le oferă cetățenilor energie electrică la un preț mai mic și posibilitatea de a evita deconectările în cazul unor noi bombardamente asupra Ucrainei, notează IPN.
Acum două zile, președintele Federației Ruse și-a manifestat nedumerirea față de decizia Chișinăului de a-și păstra stocurile de gaz în Ucraina. Vladimir Putin i-a cerut ministrului Energiei din Rusia să analizeze situația.
„Republica Moldova este o țară suverană și gazul pe care îl procură și pentru care plătește poate să-l stocheze acolo unde decide. Noi nu avem stocuri de gaze naturale în Republica Moldova, stocăm o anumită cantitate de gaze naturale în România, însă acolo stocurile sunt destul de pline, și stocăm anumite cantități în Ucraina, pentru că există capacități de stocare și pentru că aceste stocuri sunt sigure. De aceea, gazul pe care noi îl procurăm și îl plătim suntem liberi să-l stocăm acolo unde decidem”, a spus în replică Natalia Gavrilița în cadrul unui interviu la Vocea Basarabiei.
În același timp, prim-ministrul spune că decizia de a semna contractul de achiziție a energiei electrice cu MGRES le oferă cetățenilor tarife mai mici la electricitate. De asemenea, potrivit premierului, acest contract oferă posibilitatea de a evita deconectările sau de a restabili rapid aprovizionarea țării cu electricitate, în cazul în care Rusia va continua să atace cu brutalitate Ucraina.
„Semnarea contractului cu MGRES ne-a ajutat și să obținem un preț mai bun, și să ne asigurăm că atunci când sunt aceste bombardamente asupra infrastructurii critice din Ucraina avem posibilitatea fie să le evităm, fie să recuperăm frecvența și energia în sistem mult mai repede, pentru că, de fapt, este o producere pe teritoriul nostru, chiar dacă este necontrolat. În același timp, ne dăm foarte bine seama că trebuie să facem toate analizele corect, să avem fundamentare economică și să comunicăm cu oamenii despre importanța acestei decizii. Ea a fost consultată cu partenerii noștri, deci, este vorba despre o decizie într-un context mai larg și ea a fost analizată și consultată înainte de a fi luată”, a mai spus prim-ministrul.
În urma semnării contractului cu MGRES, malul drept al Nistrului procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 73 de dolari / MW. Reducerea prețului de achiziție a determinat ANRE să revizuiască în scădere tarifele la energie electrică. Acum prețul energiei furnizate de Premier Energy este de 4,62 lei/kWh, în loc de 5,91 lei/kWh. De asemenea, consumatorii FEE Nord achită 4,65 lei/kWh, în loc 5,60 lei/kWh.