Natalia Gavrilița, nemulțumită de asigurarea cu lemne a populației: ”Este inacceptabil! Unele primării nici nu știu la ce ocol silvic să se adreseze”

Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat deranjată în cadrul ședinței Guvernului de astăzi de modul în care are loc comunicarea privind asigurarea cu lemne a populației. La întâlnirea de ieri cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale a fost informată că unii primari nici măcar nu știu la ce ocoluri silvice să se adreseze pentru a ridica volumul necesar de lemne pentru populație. Premierul i-a solicitat explicații ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu, scrie jurnal.md.

Premierul s-a interesat când va fi gata Linia verde destinată populației și atorităților implicate în procesul de achiziție a lemnelor, ce urma să fie funcțională la 1 septembrie și când va fi gata site-ul pe care urmau să fie anunțate stocurile de lemne disponibile

„Am înțeles că unele primării nici măcar nu știu la ce ocol silvic să se adreseze. Este o situație inacceptabilă. La ce etapă se află aceste inițiative?”, a întrebat premierul

Iuliana Cantaragiu a menționat că Linia verde din punct de vedere tehnic este funcțională și va fi lansată astăzi. „Numărul de telefon al Liniei Verzi este 0 800 101 01. Aprovizionarea cu lemne se face cum s-a făcut și în anii precedenți, primăriiile iau lemne în mare parte de unde procurau anterior. În urma vizitelor la ocolurile silvice ziceau că imediat ce termină de tăiat și dau în primire masa lemnoasă, ei comunică cu primăriile. Tăierea are loc în permanență. Repertizarea în primării va fi anunțată pe site. Site-ul este în proces de elaborare. Până atunci stocurile vor fi anunțate pe site-ul Moldsilva”, a anunțat ministra Mediului.

Natalia Gavrilița a menționat că oamenii au nevoie acum de această informație, nu în octombrie.

„Un site creat în octombrie, nu ne ajută. Hai, că îl facem noi, un voluntar îl face într-o zi. Nu înțeleg de ce așteptăm până va fi prea târziu, informația era utilă și necesară acum. Vă rog ca site-ul să fie funcțional maxim la 15 septembrie”, a cerut premierul.

Omagiu Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, la 135 de ani! Sunteți așteptați la o expoziție inedită

În data de 24 octombrie 2024, la ora 13:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va inaugura expoziția de fotografie „Generații de muzeografi-fotografi în serviciul societății. Omagiu Muzeului la 135 de ani”. Evenimentul este dedicat împlinirii a 135 de ani de activitate a instituției, cel mai vechi muzeu public din Republica Moldova, informează unica.md.

Expoziția aduce un omagiu contribuției esențiale a muzeografilor și fotografiilor în documentarea, protejarea și promovarea patrimoniului cultural național. Lucrările expuse vor ilustra munca unor figuri emblematice precum Franz și Albina Ostermann, care, la începutul secolului XX, au imortalizat în imagini detaliate artefacte etnografice, ce constituie, și la etapa actuală, o sursă primară de cercetare a etnografiei spațiului pruto-nistrean. Fotografiile lui Serghei Boboc surprind arhitectura rurală și peisajul social din perioada sovietică, cu accent deosebit asupra locuințelor, gospodăriilor și infrastructurii rurale din centrul Republicii Moldova.

Importanța acestui eveniment constă în reafirmarea rolului muzeului și al muzeografilor-fotografi în păstrarea și promovarea identității culturale a societății. Documentarea vizuală realizată de aceștia reprezintă o sursă vitală de informații pentru cercetările actuale și viitoare, contribuind la înțelegerea evoluției patrimoniului material și imaterial din Republica Moldova. Fotografiile expuse nu sunt doar mărturii istorice, ci și instrumente esențiale în procesul de educare și sensibilizare a publicului larg privind valoarea patrimoniului național.

În intervalul orelor 14:00–16:00, va avea loc ședința festivă de omagiere a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în cadrul căreia vor fi evocate meritele instituției și ale partenerilor, în conservarea și transmiterea memoriei colective și a tradițiilor naționale.

Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, 

mun. Chișinău ,str. Mihail Kogălniceanu nr. 82.

Vă așteptăm cu drag să celebrați alături de noi această importantă aniversare!

Încă un oligarh rus a murit în condiții misterioase după ce ar fi căzut de la fereastră

Încă o moarte suspectă în Rusia. Mikhail Rogachev, un fost director executiv al unui gigant pertolier a fost găsit mort. Din primele informații, acesta ar fi căzut de la fereastra apartamentului său, situat la etajul 10 al unui imobil din Moscova, scrie stiripesurse.ro.

Nu este însă clar cum s-a produs incidentul, având în vedere că Rogachev ar fi lăsat un bilet de adio, scrie presa rusă.

Înaintea de decesul său, Rogachev i-ar fi trimis un mesaj SMS surorii sale și a rugat-o „să-i scrie soției sale, Yelena, deoarece se afla într-o stare proastă și nu gândea bine”.

Potrivit rapoartelor inițiale din presa rusă, Rogachev suferea de „o formă severă de cancer”, doar că aceste informații au fost negate de apropiații lui, susține canalului Telegram VCHK-OGPU.

Corpul lui a fost descoperit de un angajat al Serviciului Federal de Securitate

De asemenea, rudele lui au insistat că nu există semne că Mikhail ar fi vrut să se sinucidă și că se afla într-o „dispoziție bună” cu puțin timp înainte de deces.

Corpul său a fost descoperit în curtea apartamentului său de la etajul 10 de către un angajat al Serviciului Federal de Securitate (SVR). Agentul a spus că își plimba câinele atunci când a găsit corpul neînsuflețit al lui.

Sportiva moldoveancă Daria Cozorez a devenit campioană europeană

Pugilista Daria Cozorez a devenit campioană europeană, în cadrul competiției rezervate sportivelor sub vârsta de 23 de ani. Sportiva s-a impus în finala categoriei de +81 kg în fața unei reprezentante din Turcia, Seimas Duztas, informează unica.md.

Anul acesta, Daria Cozorez a devenit campioană europeană și printre senioare.

Tot la Campionatul European U23 de la Sofia, Bulgaria, Vladislav Gudzi a intrat în posesia medaliei de bronz în categoria de greutate de până la 67 kg.

Participarea lotului național de box la competiția continentală rezervată vârstei sub 23 de ani a fost posibilă cu suportul financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Revenirea în stil mare a lui Brendan Fraser: ”Tarzan” s-a transformat într-un bărbat de 270 kg pentru primul lui rol după 10 ani
Articolul anterior
Liderul cecen Ramzan Kadîrov revine asupra sugestiei de a demisiona
Articolul următor