Naufragiul tragic din Grecia! De ce ar fi naufragiat nava cu 700 de persoane la bord

Supravieţuitorii unui dezastru maritim soldat cu moartea probabil a sute de migranţi în apropiere de Grecia au povestit că traficanţii din Africa de Nord i-au înghesuit pe oameni într-o ambarcaţiune de pescuit extrem de uzată. Aceştia au povestit condiţiile infernale în care au călătorit, fără să aibă apă sau mâncare, atât deasupra cât şi sub punte, relatează Reuters. citat de news.ro.

De asemenea, unii au povestit că sfârşitul tragic, atunci când a avut loc, a fost grăbit de acţiunile gărzii de coastă elene. Aceştia au povestit autorităţilor judiciare despre o încercare nereuşită de remorcare a traulerului supraîncărcat care a provocat răsturnarea ambarcaţiunii în primele ore ale zilei de 14 iunie.

O tentativă dezastruoasă de remorcare a gărzii de coastă a fost relatată în şase din cele nouă declaraţii ale supravieţuitorilor prezentate oficialilor judiciari greci care investighează cauzele tragediei, potrivit probelor consultate de Reuters.

Un supravieţuitor sirian a declarat că el şi alţi migranţi aflaţi la bordul vasului Adriana, care se defectase în drum spre Italia, au strigat „Stop!” după ce o navă a pazei de coastă elene a ataşat o frânghie la prova traulerului şi a început să îl tragă în timp ce lua viteză.

Ambarcaţiunea cu migranţi s-a înclinat pe stânga şi pe dreapta şi apoi s-a răsturnat, a adăugat el.

Alţi trei martori au declarat că nu ştiu ce a provocat răsturnarea vasului Adriana. Reuters nu publică numele celor nouă supravieţuitori care au oferit aceste mărturii, care nu au fost făcute publice.

Declaraţiile celor şase martori se contrazic cu declaraţiile publice date de paza de coastă şi de guvernul grec, care au precizat că nu s-a încercat tractarea ambarcaţiunii şi că aceasta s-a răsturnat când paza de coastă se afla la aproximativ 70 de metri distanţă.

Ministerul Transporturilor Maritime, care supraveghează paza de coastă, a declarat pentru Reuters că nu poate comenta aspecte care fac obiectul unei anchete confidenţiale şi în curs de desfăşurare de către procurori. Procurorilor greci le este interzis prin lege să comenteze anchetele în desfăşurare.

Cei nouă supravieţuitori şi-au prezentat mărturiile la 17-18 iunie anchetatorilor care efectuează o investigaţie preliminară a dezastrului. Α un grup de presupuşi traficanţi, arestaţi la 15 iunie sub acuzaţii care includ omor prin imprudenţă, trafic de migranţi şi provocarea unui naufragiu, au fost încarceraţi în aşteptarea unei anchete mai ample care ar putea culmina cu un proces. Aceştia neagă că au comis vreo infracţiune.

Episodul remorcării a fost povestit şi de alţi doi supravieţuitori care au fost intervievaţi separat de Reuters şi care au cerut să nu fie identificaţi de teama unor represalii din partea autorităţilor greceşti. Unul dintre ei, care şi-a dat doar numele de Mohamed, a descris momentele terifiante din momentul în care Adriana s-a răsturnat, despre care spune că s-a produs atunci când paza de coastă a început să tracteze ambarcaţiunea.

„Ne-au tras repede şi ambarcaţiunea s-a răsturnat. S-a mişcat la dreapta, la stânga, la stânga, la dreapta şi s-a răsturnat. Oamenii au început să cadă unii peste alţii”, a spus el. „Oamenii erau unii peste alţii, oamenii ţipau, oamenii se înecau unii pe alţii. Era noapte şi erau valuri. A fost înfricoşător”.

La 15 iunie, un purtător de cuvânt al pazei de coastă, răspunzând la relatările presei locale care citează unii supravieţuitori care au declarat că traulerul a fost remorcat, a negat public că o navă a pazei de coastă ar fi ataşat o frânghie navei Adriana în vreun moment.

O zi mai târziu, paza de coastă şi-a modificat declaraţia: a spus că nava sa a ataşat o frânghie vasului Adriana pentru a-l ajuta să se apropie pentru a comunica. Paza de coastă a negat că ar fi încercat ulterior să tracteze traulerul, spunând că a păstrat distanţa.

Nikos Spanos, un amiral în retragere din cadrul gărzii de coastă greceşti, a declarat pentru Reuters că este puţin probabil ca o navă a gărzii de coastă să fi încercat o manevră atât de periculoasă precum tractarea traulerului aflat în dificultate.

„Scopul său (al gărzii de coastă) a fost de a stabili un contact mai bun pentru a ajuta nava şi de a evalua situaţia. Aceasta este interpretarea mea. Pentru că, dacă ar fi încercat să o remorcheze sau orice altceva, ar fi fost prea riscant şi nu ar fi fost modalitatea corectă de a face acest lucru.”

JURNALUL DE BORD AL NAVEI GĂRZII DE COASTĂ, PREZENTAT AUTORITĂŢILOR JUDICIARE

Când vasul Adriana s-a răsturnat şi s-a scufundat la 47 de mile la sud-vest de Pylos, în apele internaţionale aflate în jurisdicţia de căutare şi salvare a Greciei, transporta între 400 şi 750 de migranţi, majoritatea din Siria, Egipt şi Pakistan, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi.

În total, au fost găsiţi 104 supravieţuitori, iar salvatorii spun că este puţin probabil să mai fie recuperat altcineva, viu sau mort, într-una dintre cele mai adânci zone ale Mediteranei.

Jurnalul de bord al navei gărzii de coastă a fost, de asemenea, prezentat autorităţilor judiciare şi detaliază două cazuri la două ore distanţă unul de celălalt, când nava gărzii de coastă s-a apropiat de Adriana, potrivit probelor.

La ora 23:40, pe 13 iunie, nava s-a apropiat de trauler, care avea un motor defect, şi a legat o frânghie de ambarcaţiune pentru a-i permite să se apropie şi să vorbească cu cei de la bord ca să evalueze situaţia şi dacă au nevoie de ajutor, se arată în jurnal.

Oamenii de la bord au strigat „Nu ajutor” şi „Go Italy” şi au dezlegat frânghia, potrivit jurnalului, care a precizat că motorul navei Adriana a fost apoi repornit şi că aceasta s-a îndreptat spre vest.

Apoi, la ora 1:40, nava pazei de coastă a fost instruită de centrul său de operaţiuni să se întoarcă la trauler pentru a inspecta starea acestuia, după ce Adriana nu se mai deplasa.

Nava gărzii de coastă s-a apropiat la o distanţă de aproximativ 70 de metri de Adriana şi a auzit multe strigăte, iar în mai puţin de şapte minute traulerul s-a răsturnat, potrivit jurnalului.

55 DE DOLARI ÎN PLUS PENTRU O PUNTE „MAI SIGURĂ”

Adriana a pornit de pe o plajă din oraşul libian Tobruk sau din apropierea acestuia în jurul datei de 10 iunie, potrivit supravieţuitorilor. Înainte de a se îmbarca, traficanţii le-au luat lucrurile oamenilor şi au aruncat sticlele cu apă potabilă pentru a face loc pentru mai multe persoane, a declarat supravieţuitorul Mohamed pentru Reuters.

Fiecare călător avea la dispoziţie doar 40 de cm de spaţiu, a declarat un migrant sirian autorităţilor judiciare, potrivit dovezilor.

11 supravieţuitori au declarat că au plătit între 4.500 şi 6.000 de dolari pentru această călătorie, iar traficanţii le-au spus că vor ajunge în Italia în trei zile. Trei supravieţuitori au declarat autorităţilor că au plătit între 50 şi 200 de euro (55-220 de dolari) în plus pentru locuri pe puntea exterioară, considerate mai sigure.

Aceştia se numără printre miile de persoane care au încercat să ajungă în sudul Europei în acest an, plecând cu ambarcaţiuni din Africa de Nord. Peste 50.000 de treceri „neregulamentare ale frontierei” din Mediterana Centrală, dintre care cele mai multe încep în Tunisia şi Libia, au fost detectate în primele cinci luni ale anului 2023, în creştere cu 160% faţă de anul trecut, potrivit datelor agenţiei de frontieră a UE.

La o săptămână după tragedia din apropierea Greciei, au existat temeri că peste 30 de migranţi au murit după ce o barcă pneumatică care se îndrepta spre Insulele Canare din Spania s-a scufundat.

50% dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică. Mai multe activiste îndeamnă victimele să raporteze abuzurile (VIDEO)/P

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii au fost supuse violenței obstetrice, manifestată fie verbal, fie fizic. Mai multe voci, cunoscute pentru promovarea egalității de gen și a nașterii fără violență, au lansat un apel public prin care condamnă fenomenul.

Apelul a fost lansat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin vocile următoarelor femei:

  • Stela Moldovanu – fondatoarea comunității „Măiestria”
  • Nata Levițchi – CEO „Mămica Alăptează”
  • Diana Guja – editorialistă AGORA
  • Ana Smolnițchi – creatoare de conținut, organizatoarea Marșului Nașterii
  • Alina Andronache – specialistă în Advocacy, lobby civic și comunicare.

Iată mesajul acestora:

Nașterea este, probabil, unul dintre cele mai importante momente din viața multor femei. Totuși, pentru multe dintre noi, această experiență este umbrită de violența obstetrică și ginecologică, prezentă în unele instituții medicale.

Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, al nașterii sau al examinării ginecologice.

Peste o treime dintre femeile din Moldova au fost supuse unor manevre obstetrice fără a fi informate sau fără a li se cere consimțământul – cum ar fi metoda Kristellerepiziotomiaadministrarea oxitocinei sau chiar nașterea prin cezariană.

În plus, multe femei care nasc nu primesc sprijinul necesar într-un timp rezonabil sau sunt presate să accepte intervenții pe care nu le doresc.

Și nu doar atât. Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz: 14% – cu abuz verbal în timpul nașterii, 8% – cu cel puțin o formă de abuz sexual, iar 3% – cu o formă de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice. Poate fi vorba despre ruda, colega, prietena noastră sau chiar noi. 

Doar 6% dintre cazurile de violență obstetrică și ginecologică au fost raportate.

Deși multe femei ar dori să denunțe violența obstetrică și ginecologică, teama de a fi judecate, rușinea sau frica de a-și pune în pericol sănătatea și siguranța proprie și a copilului le împiedică să facă acest pas. Doar un mic procent dintre ele reușesc să își facă vocea auzită.

Violența obstetrică și ginecologică este o realitate dureroasă, un fenomen ascuns care afectează profund viețile femeilor. Ce poți face în astfel de cazuri? Este esențial să raportezi abuzul la instituția în cauză, la Ministerul Sănătății, la Poliție, la Procuratură sau în instanțele de judecată. Știm că nu este ușor, dar fiecare pas contează!

Femeile însărcinate își pot crea un plan al nașterii împreună cu medicul lor, pentru ca acest moment important să fie întâmpinat cu blândețe și siguranță. Iar viitorii tați joacă un rol crucial în oferirea sprijinului necesar.

Grija vindecă ceea ce frica distruge!  Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică!

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Cum să împodobeşti cât mai frumos un brad de Crăciun

Sărbătorile se apropie, iar unul din momentele magice este împodobirea bradului de Crăciun. Cu această ocazie, experţii britanici prezintă sfaturi care te ajută să-l împodobeși cât mai frumos.

În primul rând, ei recomandă să cumperi seturi de 5 globuri sau 5 ornamente la fel, să poziţionezi decoraţiunile în zig-zag şi să aşezi luminiţele în jurul trunchiului.

1. Aveţi grijă la început să pregătiţi piciorul bradului. Acesta trebuie instalat întotdeauana pe o foaie de hârtie pentru ca să protejaţi podeaua de apă şi acele de brad care cad. Puneţi apă în picior, dacă este prevăzut un locaş în acest scop. Dacă nu, înfăşuraţi cu vată udă tulpina tăiată de la bază.

2. Puneţi mai întâi instalaţiile electrice, având grijă ca luminiţele să fie înfăşurate aproape de tulpină. Acest lucru ajută la o mai bună iluminare a globurilor.

3. Nu se pun mai puţin de 100 de luminiţe în întreg bradul. Brazii înalţi de peste 2 metri ar trebui să aibă circa 640 de luminiţe care să se aprindă în cascadă.

4. Ordinea e cheia! De sus în jos se pun câte 6, 8 şi apoi numai câte 12 globuri sub formă de cerc. Aveţi grijă ca cele identice să se succeadă în zig zag de sus în jos. La sfârşit se pun ornamentele la care ţineţi cel mai mult acolo unde vreţi să le vedeţi mai bine.

Cel mai important lucru este la acest Crăciun este culoarea. Conform ultimelor tendinţe din modă, se poartă ornamentele în culorile curcubeului, roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet.

Noi măsuri pentru debirocratizarea afacerilor

Guvernul a aprobat modificări ce vizează domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Noile măsuri vor simplifica activitatea agenților economici și vor genera economii mediului de afaceri de peste 11 milioane de lei anual, odată cu eliminarea barierelor administrative și reducerea costurilor impuse de reglementări învechite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Noile prevederi se referă la extinderea valabilității avizelor sanitare de la 1 până la 3 ani,  indiferent dacă produsele provin din țară sau din import. La fel, va fi exclusă necesitatea înregistrării de stat a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor.De asemenea, este prevăzută excluderea limitărilor pentru tipurile de unități de comerț cu ridicata și introducerea obligativității indicării țării de origine pentru produsele alimentare nepreambalate – aceasta reprezintă o acțiune de susținere ai producătorilor locali. O altă modificare ce va facilita activitatea agenților economici ține de anularea autorizațiilor pentru afișele cu dimensiuni mai mici de 3 metri pătrați și prelungirea valabilității acestor autorizații pentru afișele mari.Străinilor cu drept de muncă, fără vize, le vor fi liberalizate condițiile de încheiere a contractelor de muncă, iar procedura de închidere a unei afaceri va deveni mai simplă și mai rapidă, prin utilizarea instrumentelor online. Mai mult, în cazul jocurilor de noroc, vor fi incluse măsuri mai clare pentru blocarea site-urilor neautorizate.În același timp, farmaciile din sate vor fi licențiate, indiferent dacă activitatea acestora este sau nu subvenționată de stat. „Inițiativele sunt foarte bune și importante pentru mediul de afaceri. În perioada următoare, este necesar să ne concentrăm pe modul în care se implementează legislația de mediu, pentru a reduce costurile antreprenorilor din acest domeniu. De asemenea, împreună cu ministerul Finanțelor, trebuie să simplificăm procedurile de comercializare a produselor agricole proprii. Avem foarte multă lume, în sate, pentru care e nevoie să stabilim un mecanism clar de comercializare”, a spus premierul Dorin Recean. 

Servicii sexuale cu amenințarea clienților! Un cuplu, reținut pentru tâlhărie
Articolul anterior
Minune! Starea băiețelului din Edineț căzut de la etaj a fost stabilizată. Acesta a fost transportat la Institutul Mamei și Copilului
Articolul următor