Necaz mare într-o familie cu 7 copii din țară! Doi dintre ei, bolnavi de leucemie. Părinții sunt distruși și cer ajutor oamenilor

Durere fără margini într-o familie cu șapte copii. Acum patru ani, unul dintre copiii familiei Spasiuc a fost diagnosticat cu leucemie. După trei ani de tratament în Moldova, părinții au dus copilul în străinătate pentru a-l lecui. La scurt timp, Anghelina, o fetiță de trei ani pe atunci, la fel a fost diagnosticată cu leucemie. Familia Spasiuc cere cu disperare ajutor.

Părinții micuților sunt distruși moral. Tatăl este la tratament cu fiul Ruslan în Italia. Acesta ar fi trebuit să vină în Moldova cu băiatul, să o ia pe fată și împreună să plece în Italia înapoi, pentru tratament, transmite Știri.md.

Însă, după transplantul de măduvă osoasă, situația s-a înrăutățit și băiatul nu poate pleca, iar pe fetiță nu o pot duce în Italia. 

Familia Spasiuc cere ajutor, pentru că nu își poate permite să-i trateze pe ambii copii odată. 

Astăzi ei vin la voi cu rugămintea de a-i ajuta. Nu mai pot face față situației de unii singuri. În fața bolii au devenit neputincioși.

Puteți dona prin următoarele modalități:

Pe site-ul MCharity

SMS cu textul 224 la 3300 (Moldcell) sau 9005 (Unite): 45 lei 

(0)900 09005 din rețelele fixe, mobile Moldtelecom: 45 lei

Paypal: office@mcharity.org – familia Spasiuc 

Bancare:

MDL

Depuneți pe numele fundației: Fundația MCharity

Codul băncii: AGRNMD2X

Cod Fiscal: 1021620005849

IBAN Lei: MD22AG000000022514454458

IBAN USD: MD54AG000000022514454464

IBAN EUR: MD81AG000000022514454463

Adăugați în comentariile plății: pentru familia Spasiuc 

Revolut:

IBAN: LT43 3250 0579 3096 9989

SWIFT: REVOLT21

Notați în comentariu – pentru familia Spasiuc

Foto: Mcharity.org

Unul dintre creatorii noviciok-ului vorbește despre scenariul otrăvirii lui Navalnîi

Dacă este adevărat că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost ucis prin otrăvire cu noviciok, este puțin probabil ca autoritățile ruse să predea corpul său familiei, susține unul dintre oamenii de știință care au dezvoltat neurotoxina, relatează tvrinfo.ro.

În august 2020, agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au încercat să îl ucidă pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi folosind neurotoxina chimică noviciok.

Acum, în urma morții lui Navalnîi la 16 februarie, refuzul guvernului rus de a preda familiei sale cadavrul politicianului a dus la speculații ale jurnaliștilor (inclusiv ale lui Christo Grozev) că FSB l-ar fi putut ucide pe Navalnîi otrăvindu-l din nou cu noviciok.

Într-o declarație video publicată luni, văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a părut să susțină această teorie.

Jurnaliștii de la publicația independentă Agentstvo au vorbit despre plauzibilitatea acestei versiuni cu Vil Mirzaianov, unul dintre oamenii de știință care au dezvoltat otrava, relatează publicația Meduza.

Mirzaianov trăiește în Statele Unite din anii 1990.

Agentstvo: Cât timp pot rămâne noviciok și analogii săi în corpul unei persoane? Este posibil să se găsească urme la o lună după moartea persoanei?

Vil Mirzaianov: Noviciok poate rămâne în concentrații mici chiar și la o lună după ce o persoană a fost otrăvită.

Agentstvo: Există modalități prin care autoritățile ar putea manipula corpul pentru a elimina toate urmele de noviciok?

Vil Mirzaianov: Nu cred. Produsele de degradare [a substanței chimice] vor rămâne pentru totdeauna, deoarece nu mai există nicio scurgere naturală de urină sau fecale. Noviciok-ul în sine va rămâne, de asemenea, [în organism] pe termen nelimitat.

Agentstvo: În primul dvs. răspuns, ați spus că noviciok va rămâne în concentrații mici după o lună, iar în al doilea răspuns ați spus că noviciok poate rămâne în organism pe termen nelimitat după moartea unei persoane. Să înțelegem că concentrația scade în timp, dar neurotoxina este în continuare detectabilă chiar și la luni sau ani după ce a avut loc otrăvirea?

Vil Mirzaianov: Vorbesc bazându-mă pe experiența tratamentului lui [Serghei] Skripal în Marea Britanie (Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu noviciok în Salisbury, Anglia, în 2018 – n.r.). După ce viețile lor au fost salvate de antidot, concentrația de noviciok din corpul lor pur și simplu nu a vrut să scadă. Medicii au fost nevoiți să facă o intervenție chirurgicală pentru a distruge aproape mecanic noviciokul din ficatul lor și din alte organe. Nu mă așteptam la asta. Evident, moleculele de noviciok formează o legătură cu organele și dobândesc învelișuri protectoare care apoi împiedică degazarea. De aceea bănuiesc că poate persista pe termen nelimitat la un anumit nivel de concentrație. Cât despre cât timp, concret, nu știm încă. Poate că britanicii știu.

Agentstvo: Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a declarat că, înainte de a muri, Navalnîi a început să se simtă rău și și-a pierdut cunoștința aproape imediat. Cu toate acestea, mamei și avocaților lui li s-a spus că acesta a murit din cauza „sindromului morții subite”, ceea ce sugerează, potrivit fostului său medic, că inima sa a încetat să mai bată înainte de a avea timp să se simtă rău. Se potrivește vreuna dintre aceste descrieri cu simptomele otrăvirii cu noviciok? Dacă da, cât de mare ar fi putut fi doza?

Vil Mirzaianov: O concentrație mare poate provoca un stop cardiac instantaneu. Asta este ceva ce știm.

Agentstvo: Ar putea corpul unei persoane otrăvite să reprezinte un pericol pentru alții? Dacă da, pentru cât timp?

Vil Mirzaianov: Bineînțeles că da. Corpul unei persoane otrăvite va fi periculos dacă nu porți echipament de protecție. Dacă este adevărat că a fost otrăvit, este puțin probabil ca ei să-i predea corpul mamei sale.

Ministrul Apărării: Republica Moldova va mai cumpăra un radar și caută un sistem de doborâre a țintelor

R. Moldova va cumpăra un al doilea radar performant de supraveghere aeriană, care va ajunge în țară vara viitoare. În plus, Ministerul Apărării caută acum și un sistem de apărare anti-aeriană, a spus Europei Libere ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

La sfârșitul anului trecut, R. Moldova a obținut primul său radar modern, fabricat de o companie franceză și cumpărat cu bani din bugetul național. Achiziția a fost criticată după ce la mijlocul lui februarie, de două ori în decurs de o săptămână, în sudul R. Moldova au căzut epavele unor drone iraniene „Shahed”, folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

„Radarul achiziționat a fost și continuă să fie o temă de dezinformare și speculații. Cineva se gândește că acest radar ne dă o acoperire și o apărare împotrivă oricărui pericol din spațiul aerian”, a comentat reproșurile ministrul Nosatîi, în discuția cu Europa Liberă.

El a explicat că sistemul GM200 nu poate doborî țintele aeriene și este destinat monitorizării spațiului aerian.

„Noul sistem vine să completeze cele în jur de 20 de radare care există în Armata Națională, dar, cu părere de rău, sunt depășite de timp și nu asigură acele caracteristici tactico-tehnice. Împreună cu acest radar performant, ele nu pot depista chiar fiecare dronă cu o dimensiune destul de mică au alte ținte ce ar prezenta un pericol pentru cetățeni”, a precizat Nosatîi.

Potrivit ministrului, următorul radar, care ar urma să ajungă în R. Moldova la mijlocul anului 2025, va fi procurat din fonduri europene, prin Instrumentul European pentru Pace, va fi unul performant și, împreună cu sistemele existente, „va da o acoperire mult bună decât acum”.

Următorul pas ar fi procurarea unui sistem de identificare și doborâre a țintelor aeriene. „Evident că nu putem să ne limităm doar la monitorizarea spațiului aerian și la posibilitatea de a avea o capacitate de avertizare timpurie, adică de a înștiința cetățenii despre pericol”, a spus Nosatîi.

El a menționat că acum ministerul „caută și negociază contracte” pentru un sistem de apărare anti-aeriană, chiar dacă nu are suficienți bani pentru a-l cumpăra.

„Este clar că pentru sisteme mai sofisticate și o rază de acțiune mai lungă și o altitudine mai înaltă avem nevoie de investiții destul de mari. Aici vom miza mai mult pe asistența externă”, a precizat ministrul Apărării.

Studenții de la UTM vor beneficia de laboratoare performante și programe de studii moderne

Studenții și cadrele didactice de la Universitatea Tehnică a Moldovei vor beneficia de laboratoare performante și programe de studii moderne. În acest sens, ieri au fost lansate patru subproiecte în valoare totală de 3,5 mln euro câștigate de UTM în cadrul celei de-a doua runde de apeluri a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit MEC, cu resursele alocate din proiect, instituția vă îmbunătăți infrastructura universitară, va dota laboratoarele cu echipament de ultimă generație și va moderniza programele de studii, curricula și suporturile de curs pentru mai multe domenii de formare.

,,Schimbarea percepției față de învățământul superior din Republica Moldova se datorează, într-o mare măsură, și lucrurilor care se întâmplă în cadrul UTM. Vă mulțumim pentru efortul pe care l-ați depus pe parcursul ultimilor ani ca să creștem nivelul de atractivitate și prestigiul studiilor autohtone,  UTM fiind un lider în acest sens. Vom continua să investim în învățământul superior, atât prin proiectele Băncii Mondiale, cât și de la bugetul de stat, în special pentru renovarea căminelor studențești, astfel încât să devenim competitivi atât pe plan național, cât și la nivel internațional”, a spus ministrul Dan Perciun în cadrul evenimentului de lansare a subproiectelor.

,,Prin faptul că UTM a venit cu inițiativa de a aplica pe lângă domeniile prioritare – inginerie și TIC, la  proiecte în domeniile medicină veterinară și științe agricole, am reușit să răspundem și la alte necesități ale pieții muncii. Datorită acestor investiții vom avea specialiști calificați și bine pregătiți în mai multe domenii prioritare ale economiei naționale”, a menționat Sergiu Harea, manager de proiect la Banca Mondială. 

Primul subproiect al UTM este dedicat ingineriei și activităților inginerești și are drept obiectiv modernizarea curriculumului la disciplinele: desen tehnic, grafică inginerească, toleranță și control multidimensional, bazele proiectării mașinilor, etc. 

Al doilea subproiect este destinat domeniului de formare ,,Tehnologia informației”. În cadrul acestuia, urmează să fie elaborată o platformă, pe bază de inteligență artificială și machine learning, care va procesa diverse date și totodată va putea face față unor atacuri cibernetice simulate. De asemenea, va fi modernizată curricula la discipline fundamentale din  domeniu și va fi dotat încă un laborator de fizică.

Al treilea subproiect este în domeniul medicinii veterinare și presupune dotarea laboratoarelor cu diverse echipamente și instalații care vor permite gestionarea bolilor infecțioase ale animalelor. 

Al patrulea subproiect ține de științele agricole, silvice și ale mediului. În cadrul acestuia vor fi achiziționate și dotate laboratoare necesare cultivării in vitro și in vivo a diverse specii de plante care sunt rezistente influențelor și schimbărilor climatice.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt alocate cca 24,7 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din Republica Moldova, iar de aceste rezultate vor beneficia peste 35 de mii de studenți și cca 2 300 de cadre didactice.

ULTIMA ORĂ! Descinderi de amploare! 65 de percheziții în mai multe localități din țară
Articolul anterior
Patru persoane, printre care și un bebeluș, au ajuns la spital cu arsuri
Articolul următor