Negociatorii din Rusia și Ucraina se află, azi, în Arabia Saudită, pentru discuții de încetare a focului

Negociatorii din Rusia și Ucraina se află, luni, în Arabia Saudită, pentru discuții de încetare a focului, dar nu se vor întâlni față în față, ilustrând prăpastia care separă părțile în conflict, în ciuda asigurărilor Casei Albe că „nu au fost niciodată mai aproape” de pace, potrivit Washington Post, citat de digi24.ro.

Discuțiile mediate de SUA se vor concentra pe o propunere de încetare a focului maritim în Marea Neagră, potrivit lui Iuri Ușakov, un consilier de top în politica externă al președintelui rus Vladimir Putin. Negociatorii vor fi în camere separate, bazându-se pe intermediari pentru a face schimb de mesaje. „Vor fi discuții de proximitate… un fel de diplomația navetei într-un hotel”, a declarat trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, într-un interviu pentru ABC News. În timp ce Ucraina a spus că sprijină o încetare a focului cuprinzătoare, fără condiții prealabile, Putin a fost de acord până acum doar cu o propunere mai restrânsă care cere ambelor părți să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice. Concesia pare să favorizeze Rusia, care a vizat în mod repetat rețeaua electrică a Ucrainei în lunile de iarnă, dar era oricum de așteptat să se îndepărteze de strategie odată cu apropierea primăverii. Ucraina a folosit drone cu rază lungă de acțiune pentru a lovi instalațiile rusești de depozitare a petrolului și a întrerupt aprovizionarea cu combustibil intern a țării. Într-o postare pe rețelele sociale în care a anunțat că Putin a fost de acord cu încetarea focului energetic, Trump a spus că există o „înțelegere că vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului”. Dar nu există niciun indiciu că Moscova s-a clintit în ceea ce privește obiectivele sale maximaliste – inclusiv încetarea ajutorului militar și informațional occidental către Kiev și renunțarea Ucrainei la ambițiile sale NATO. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că Putin „trebuie să înceteze să mai facă cereri inutile care nu fac decât să prelungească războiul”.

De asemenea, nu este clar modul în care ar putea fi aplicat un potențial armistițiu mai larg, Rusia refuzând orice rol pentru o forță de menținere a păcii susținută de NATO. „Aceasta este o perioadă într-o încetare a focului în care lucrurile sunt cele mai sensibile și mai predispuse la deraiere”, a declarat Samuel Charap, analist rus la grupul de reflecție Rand. „Ar trebui să ne așteptăm la zig-zaguri”, a adăugat el, „un tip de situație cu un pas înainte, doi pași înapoi”. Vineri, ambele părți s-au acuzat reciproc că au subminat încetarea parțială a focului. Moscova a spus că Kievul a aruncat în aer un depozit de combustibil în Sudja, un oraș din vestul Rusiei capturat de Ucraina într-o incursiune surpriză, anul trecut. „Toată lumea poate vedea cât de multă încredere putem avea în cuvântul lui Zelenski”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cu câteva ore mai devreme, dronele rusești au atacat orașul-port ucrainean Odesa, distrugând un bloc de apartamente înalt și un centru comercial și declanșând mai multe incendii mari. „Rusia atacă din nou infrastructura civilă”, a postat consilierul prezidențial ucrainean Andrii Iermak pe Telegram. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a atacat capitala Kiev cu drone și mai mulți localnici au fost răniți, pe lângă incendiile provocate de explozii, au declarat oficialii ucraineni.

Rusia interzice transportatorilor din Moldova accesul pe teritoriul țării sale

Transportatorii auto de mărfuri din Republica Moldova nu mai au voie să intre pe teritoriul Rusiei, inclusiv pentru tranzit. Decizia a fost luată de Federația Rusă pe data de 25 martie și a intrat deja în vigoare, scrie unimedia.md.

Potrivit zonei de securitate, documentul restrânge lista produselor pe care transportatorii din așa-numitele „țări neprietenoase” le pot tranzita prin Rusia. În special, din listă au fost excluse produsele alcoolice, tutunul și ciocolata, care vor putea fi livrate doar până la granița cu Rusia.

Totuși, există o listă mică de excepții, adică produse pe care transportatorii din așa-numitele „țările neprietenoase” le pot transporta prin Rusia. Această listă este însă constant redusă: dacă inițial conținea 58 de poziții, acum a fost redusă la 26. Modificarea va intra în vigoare din 26 aprilie.

Aceste restricții vor afecta și companiile de pe malul stâng al Nistrului, deoarece exporturile acestora trec prin vama Moldovei. Pentru a exporta, firmele din regiunea transnistreană trebuie să fie înregistrate la autoritățile de stat ale Republicii Moldova, iar produsele lor sunt exportate sub eticheta „Fabricat în Moldova”.

Medicii legiști au dezvăluit că inima lui Diego Maradona era „aproape de două ori mai grea” decât normal

Diego Maradona „se afla în agonie”, iar inima sa era „aproape de două ori mai grea” decât normal, au dezvăluit medicii legiști care i-au efectuat autopsia. Aceste declarații au fost făcute în cadrul procesului intentat cadrelor medicale acuzate de neglijență ce ar fi contribuit la moartea fostului fotbalist argentinian.

Mauricio Casinelli, medicul legist care a examinat trupul lui Diego Maradona atât la reședința sa din apropierea Buenos Aires, cât și în timpul autopsiei, a menționat că au fost identificate „semne clare de agonie” la nivelul inimii. Potrivit acestuia, suferința ar fi început cu „cel puțin 12 ore” înainte de deces, estimat între orele 9.00 și 12.00, ora locală, pe 25 noiembrie 2020.

Casinelli a mai precizat că Maradona prezenta acumulări de lichid în plămâni „de cel puțin 10 zile” înainte de moarte, cauzate de „insuficiență cardiacă” și „ciroză hepatică”. În opinia sa, echipa medicală care îl îngrijea ar fi trebuit să recunoască aceste semnale de alarmă, scrie News.ro.

Un alt medic care a participat la autopsie, Federico Corasaniti, a întărit această concluzie, subliniind că moartea lui Maradona „nu a fost nici bruscă, nici neașteptată”. El a declarat că simptomele puteau fi observate cu un control minim:

„Tot ce trebuia să faci era să-i atingi picioarele, să-i simți stomacul, să-i asculți plămânii cu un stetoscop, să-i observi culoarea buzelor”.

Un alt detaliu important care s-a aflat la proces este faptul că analizele toxicologice nu au detectat prezența alcoolului sau a altor substanțe toxice, a adăugat Casinelli. Inima lui Maradona cântărea aproape de două ori mai mult decât una normală, iar creierul și plămânii săi erau, de asemenea, supradimensionați, cei din urmă fiind „plini de lichid”.

Medicii care îl îngrijeau pe Maradona, acuzaţi de neglijenţă

Procesul implică șapte cadre medicale, inclusiv medici, psihiatri, psihologi și asistenți medicali, acuzați de „omucidere cu intenție posibilă” – un delict ce se aplică atunci când o persoană comite o neglijență conștientă de riscurile fatale. Aceștia riscă pedepse între 8 și 25 de ani de închisoare.

Procesul, care a început pe 11 martie, este de așteptat să se desfășoare până în luna iulie, cu două audieri săptămânale și aproximativ 120 de martori chemați să depună mărturie. În deschiderea procesului, procurorul Patricio Ferrari a calificat cazul drept o „crimă”, descriind convalescența lui Maradona ca pe un „teatru al ororii” și criticând echipa medicală pentru că „nimeni nu a făcut ceea ce trebuia să facă”. Toți inculpații au negat responsabilitatea pentru deces.

Show la Judecătoria Ciocana unde a fost adusă bașcaba Evghenia Guțul

Bașcana Găgăuziei a fost scoasă din sala de judecată, după ce instanța a anunțat o pauză în examinarea demersului procurorilor, care au cerut 30 de zile de arest preventiv. Pe rețele au apărut imagini video de la Judecătoria Ciocana, unde Evghenia Guțul este escortată de mascații CNA, fiind împinsă să treacă pe lângă presă. În același timp se aude strigând activista Maria Olari: „La pușcărie”, scrie unimedia.info.

„Guțul, la pușcărie, la pușcărie!”, a scandat Maria Olari.

„Bl*adi, iată de ce așa?!”, se aude o altă voce.

Mai multe persoane s-au adunat în fața Judecătoriei Ciocana ka un protest în susținerea Evgheniei Guțul. Instanța urmează să se pronunțe pe demersul procurorilor, care au cerut 30 de zile de arest preventiv pentru Bașcana Găgăuziei.

Procurorii au cerut 30 de zile de arest pentru bașcana Evghenia Guțul. Demersul urmează a fi examinat astăzi, 28 martie.

Un preot din Soroca a fost fraierit de peste jumătate de milion de lei de escroci, după ce a investit în criptovalută
Articolul anterior
„Revoluția roboților umanoizi este aproape”. În mai puțin de cinci ani „se vor plimba” printre noi
Articolul următor
Close menu