Negociatorii din Rusia și Ucraina se află, luni, în Arabia Saudită, pentru discuții de încetare a focului, dar nu se vor întâlni față în față, ilustrând prăpastia care separă părțile în conflict, în ciuda asigurărilor Casei Albe că „nu au fost niciodată mai aproape” de pace, potrivit Washington Post, citat de digi24.ro.

Discuțiile mediate de SUA se vor concentra pe o propunere de încetare a focului maritim în Marea Neagră, potrivit lui Iuri Ușakov, un consilier de top în politica externă al președintelui rus Vladimir Putin. Negociatorii vor fi în camere separate, bazându-se pe intermediari pentru a face schimb de mesaje. „Vor fi discuții de proximitate… un fel de diplomația navetei într-un hotel”, a declarat trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, într-un interviu pentru ABC News. În timp ce Ucraina a spus că sprijină o încetare a focului cuprinzătoare, fără condiții prealabile, Putin a fost de acord până acum doar cu o propunere mai restrânsă care cere ambelor părți să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice. Concesia pare să favorizeze Rusia, care a vizat în mod repetat rețeaua electrică a Ucrainei în lunile de iarnă, dar era oricum de așteptat să se îndepărteze de strategie odată cu apropierea primăverii. Ucraina a folosit drone cu rază lungă de acțiune pentru a lovi instalațiile rusești de depozitare a petrolului și a întrerupt aprovizionarea cu combustibil intern a țării. Într-o postare pe rețelele sociale în care a anunțat că Putin a fost de acord cu încetarea focului energetic, Trump a spus că există o „înțelegere că vom lucra rapid pentru a avea o încetare completă a focului”. Dar nu există niciun indiciu că Moscova s-a clintit în ceea ce privește obiectivele sale maximaliste – inclusiv încetarea ajutorului militar și informațional occidental către Kiev și renunțarea Ucrainei la ambițiile sale NATO. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că Putin „trebuie să înceteze să mai facă cereri inutile care nu fac decât să prelungească războiul”.
De asemenea, nu este clar modul în care ar putea fi aplicat un potențial armistițiu mai larg, Rusia refuzând orice rol pentru o forță de menținere a păcii susținută de NATO. „Aceasta este o perioadă într-o încetare a focului în care lucrurile sunt cele mai sensibile și mai predispuse la deraiere”, a declarat Samuel Charap, analist rus la grupul de reflecție Rand. „Ar trebui să ne așteptăm la zig-zaguri”, a adăugat el, „un tip de situație cu un pas înainte, doi pași înapoi”. Vineri, ambele părți s-au acuzat reciproc că au subminat încetarea parțială a focului. Moscova a spus că Kievul a aruncat în aer un depozit de combustibil în Sudja, un oraș din vestul Rusiei capturat de Ucraina într-o incursiune surpriză, anul trecut. „Toată lumea poate vedea cât de multă încredere putem avea în cuvântul lui Zelenski”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cu câteva ore mai devreme, dronele rusești au atacat orașul-port ucrainean Odesa, distrugând un bloc de apartamente înalt și un centru comercial și declanșând mai multe incendii mari. „Rusia atacă din nou infrastructura civilă”, a postat consilierul prezidențial ucrainean Andrii Iermak pe Telegram. În noaptea de sâmbătă spre duminică, Rusia a atacat capitala Kiev cu drone și mai mulți localnici au fost răniți, pe lângă incendiile provocate de explozii, au declarat oficialii ucraineni.