Nemțov, Politkovskaya, Navalnîi: cele mai zguduitoare crime politice din Rusia în timpul regimului lui Vladimir Putin. Cine este următorul?

Pe 16 februarie a fost anunțată moartea lui Aleksei Navalnîi în colonia corecțională „Lupul Polar” situată în regiunea arctică Iamal. Decesul principalului opozant al lui Vladimir Putin ar fi survenit după ”o plimbare”.

Cauza oficială a morții ar fi un cheag de sânge (tromb) detașat. În timpul detenției sale, Navalnîi a petrecut 308 zile în izolare, relatează Ziare.com.

De la bun început, această moarte ridică întrebări. De pildă, vestea morții lui Navalnîi a apărut pe site-ul penitenciarelor din Rusia la doar două minute după ce acest deces ar fi avut loc oficial. Acest lucru este foarte suspect, pentru că autoritățile ruse, ca orice regim totalitar, nu acționează niciodată atât de repede în astfel de cazuri, mai ales când vine vorba de moartea deținuților politici.

Kremlinul, împreună cu propagandiștii săi, vor comenta moartea principalului lider al opoziției din Rusia în același mod ca în alte cazuri similare – vor spune că nu a reprezentat un pericol, așa că moartea lui nu este benefică pentru regimul lui Putin și, în general, de vină este Occidentul. Aproape fiecare asasinat politic semnificativ din Rusia a fost comentat în acest fel.

Reamintit cele mai importante decese ale dușmanilor politici ai lui Vladimir Putin care au avut loc în timpul ”domniei” sale.

Boris Nemţov

Cel mai important asasinat este uciderea politicianului și adversarului deschis al lui Putin, Boris Nemțov, lângă zidul Kremlinului, în 2015.

În anii 1990, Nemțov a fost un star al politicii Rusiei post-sovietice. A devenit viceprim-ministru și a fost considerat pentru o vreme un posibil candidat la președinție, dar Boris Elțin l-a ales pe Putin ca succesor al său în 2000. Nemțov a susținut public această alegere, dar de-a lungul timpului a devenit din ce în ce mai critic la adresa lui Putin și față de politica sa internă.

boris

În 2004, Nemțov a susținut Revoluția Portocalie de la Kiev, în 2014 – Euromaidanul. A criticat aspru politica ulterioară a Rusiei față de Ucraina. Nemțov a condus proteste de stradă în masă împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 2011 și a scris rapoarte despre corupția în rândul oficialităților. De asemenea, a fost arestat de mai multe ori în timpul represiunii împotriva mitingurilor opoziției.

În februarie 2015, la doar câteva ore după ce a cerut publicului să se alăture unui marș împotriva agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, a fost împușcată de patru ori în spate. De asemenea, a doua zi, trebuia să publice raportul său privind participării armatei ruse la ostilitățile din Donbas. Putin a remarcat că uciderea a fost „premeditată și provocatoare” și a preluat „controlul personal” asupra anchetei privind uciderea lui Nemțov.

În ciuda scandalului internațional, adevărații ucigași au rămas în libertate. Chiar dacă se pare că oamenii lui Ramzan Kadîrov s-au aflat în spatele crimei, nu poate exista nicio îndoială că Putin a fost principalul client al execuției unuia dintre principalii săi critici.

Boris Berezovski

Boris Berezovski a fost unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Rusia, care la sfârșitul anilor 1990 a devenit parte din cercul intim al lui Elțin. Se crede că Berezovski a jucat un rol important în ascensiunea lui Putin la putere. După nu a reușit să câștige un punct de sprijin sub noul președinte. Certurile sale cu Putin l-a determinat să fugă în Marea Britanie, unde a promis că îl va răsturna pe Putin și îl va condamna pentru crimele sale. El a acuzat, de asemenea, Kremlinul că a orchestrat asasinarea lui Aleksandr Litvinenko, un fost ofițer de informații și denunțător care a fost otrăvit în 2009.

În 2013, Berezovsky a fost găsit mort în baia încuiată a casei sale din Marea Britanie, cu un laț în jurul gâtului. Inițial, acest deces a fost considerat o sinucidere, dar cauza oficială a morții nu a fost stabilită până în prezent. Prietenii și rudele lui Berezovski cred că această moarte este o crimă ordonată de Putin.

Anna Politkovskaia

Anna Politkovska a fost o jurnalista rusă ce scria pentru Novaia Gazeta ale cărei cărți l-au acuzat pe liderul de la Kremlin că a transformat țara într-un stat polițienesc. Ea a scris mult despre crimele brutale în masă din Cecenia, dând vina pe autoritățile ruse și pe Ramzan Kadîrov.

Pe 7 octombrie 2006, a fost ucisă în liftul blocului unde locuia, chiar de ziua lui Putin. Apărătorii drepturilor omului sunt convinși că motivul uciderii jurnalistei a fost activitatea ei profesională. Cinci bărbați au fost condamnați pentru uciderea ei, dar un judecător a decis că a fost o crimă contractuală, cu 150.000 de dolari plătiți de o persoană care nu a fost niciodată identificată.

La scurt timp după asasinarea ei, Putin a disociat Kremlinul de orice implicare în crimă, spunând că „moartea ei în sine este mai dăunătoare pentru actualele autorități atât din Rusia, cât și din Republica Cecenă… decât activitățile ei”. Ancheta a fost condusă personal de procurorul general al Rusiei.

Aleksandr Litvinenko

Litvinenko a fost un fost agent KGB care a murit la trei săptămâni după ce a băut o ceașcă de ceai amestecată cu poloniul -210. O anchetă britanică a constatat că acesta a fost otrăvit de agenții ruși Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, care executau ordine aprobate probabil de Putin. Rusia a refuzat să-i extrădeze, iar în 2015 președintele Federației Ruse i-a acordat lui Lugovoi medalia „Pentru serviciile aduse Patriei”.

litvinenk

Litvinenko a fost un critic vocal al Kremlinului și al lui Putin, iar mai târziu a acuzat FSB că a orchestrat o serie de atentate cu bombă în Rusia în 1999, care au ucis sute de oameni. În același an, a avut loc invazia rusă a Ceceniei și, odată cu aceasta, ascensiunea lui Putin la putere. Litvinenko l-a acuzat și pe Putin că a ordonat uciderea jurnalistei Politkovskaya.

Sergei Iușenkov și Iuri Shchekochikhin

În 2003, au fost comise două crime ausupra celor care investigau personal activitățile lui Putin. Astfel, fostul colonel al armatei Iușenkov era activ în politică când a fost împușcat lângă casa sa din Moscova. Principalul motiv ar fi fost că acesta a adunat dovezi că Putin a fost în spatele exploziilor blocurilor din Rusia în 1999, ce a dus la declanșarea războiului cecen.

saggsa

Jurnalistul Iuri Shchekochikhin investiga și atentatele cu bombă din 1999, când s-a îmbolnăvit în mod neașteptat de o boală misterioasă în iulie 2003 și a murit subit, cu câteva zile înainte de a zbura în Statele Unite. Documentele sale medicale au fost declarate secrete de autoritățile ruse.

Două dive ale muzicii au lansat o piesă împreună! Prima colaborare între Delia și Antonia

Delia și Antonia au lansat un videoclip întâmpinat cu entuziasm de fani. „eRai” a fost compusă de Delia și Alex Cotoi, cu versuri scrise de artistă.

Piesa „eRai” face parte de pe albumul Deliei care se numește „Flex“ și care include 13 piese: „Gustul care te fură”, „OTZL GLTZ”, „Lololo”, „Sirena Apelor”, „Nu pot”, „Flex”, precum și colaborările cu HVNDS pentru „SKNDL”, „Tot ce vrei” cu Adrian Despot”, „Jimmy Samurai” cu Oana Matache, „Fără Te merau” cu Connect-R, „Cum am știut” cu Killa Fonic și „Cum era” cu NANE.

Interpreta Iuliana Beregoi, în culmea fericirii! Surpriza pe care i-a făcut-o Alla Pugaciova

Interpreta Iuliana Beregoi, cu peste un milion de urmăritori pe Instagram, are un nou fan și nu este vorba despre unul obișnuit. Mai nou, comunității sale s-a alăturat legenda muzicii din Rusia, Alla Pugaciova. Artista din Moldova a rămas impresionată și a venit cu un mesaj de mulțumire către celebra cântăreață.

Legenda muzicii ruse Alla Pugaciova a apreciat piesa „Снег”, compusă de Ірина Білик, această melodie fiind interpretată și de Filip Kirkorov.

„Incredibil, vă mulțumesc mult! Vă ador și vă apreciez”, este mesajul Iulianei Beregoi pentru legenda muzicii ruse. Vezi momentul video mai jos!

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

Copiii și tinerii sunt invitați să participe la Concursul Național de Muzică Academică „Eugen Doga”
Articolul anterior
Natalia Barbu, câștigătoarea etapei naționale Eurovision 2024
Articolul următor