New York-ul se scufundă, din cauza greutății zgârie-norilor. Ce spun cercetătorii

New York-ul se scufundă, iar zgârie-norii care au fost construiți de-a lungul timpului reprezintă unul dintre motive, potrivit unui studiu. Orașul se scufundă cu aproape doi milimetri pe an, sub greutatea clădirilor înalte. În timp ce câțiva milimetri ar putea părea puțin, unele părți ale orașului ajung sub apă mult mai repede, transmite digi24.ro, conform Science Alert.

statuia libertatii din new york

Deformarea ar putea însemna probleme pentru oraș, unde locuiesc peste opt milioane de oameni, astfel încât descoperirile ar trebui să încurajeze continuarea eforturilor de dezvoltare a strategiilor de atenuare pentru a contracara creșterea riscului de inundații și a nivelului mării, însă digurile gigantice nu ar fi cea mai bună variantă.

„Scopul studiului este de a crește gradul de conștientizare asupra faptului că fiecare clădire înaltă construită pe coastă, pe râu sau pe malul unui lac ar putea contribui la riscul de inundații viitoare”, spun cercetătorii.

Începând cu anul 2020, oamenii de știință au estimat că toate clădirile sau obiectele construite vreodată de oameni pe care oamenii le-au construit vreodată erau aproape sau deja mai mari decât greutatea uscată a tuturor ființelor vii de pe Pământ. Clădirile și drumurile cântăresc mai mult decât toți copacii și arbuștii la un loc; materialele plastice au o greutate dublă față de cea a animalelor.

Presiunea exercitată asupra solului duce deja la deformări, pe același model care poate fi observat la plăcile tectonice în cazul topirii ghețarilor.

Oamenii de știință de la Universitatea din Rhode Island au calculat masa cumulată a celor peste un milion de clădiri din New York, de circa 740.000.000 de tone, apoi au împărțit suprafața orașului în zone de 100 de metri pătrați. Folosind această metodă, cercetătorii au calculat o medie a greutății care apasă pe fiecare zonă, dar și rata cu care fiecare dintre ele se scufundă.

Mai multe orașe sunt în pericol 

Estimările lor includ doar masa clădirilor și conținutul acestora, nu și drumurile, trotuarele, podurile, căile ferate și alte construcții din New York.  Cercetătorii avertizează că dacă se continuă construcția clădirilor acest lucru ar putea agrava situația.

New York nu este singurul oraș care se află în această situație. Un sfert din capitala Indoneziei, Jakarta, ar putea fi sub apă până în 2050, unele părți ale orașului scufundându-se cu aproape 11 centimetri pe an din cauza extracției apelor subterane. În prezent, autoritățile se gândesc ce măsuri să pună în practică pentru ca acest scenariu să nu devină realitate.

Prin comparație, New York se situează pe locul al treilea în ceea ce privește riscul de scufundare. O mare parte din Manhattan se află la aproape doi metri deasupra nivelului actual al mării. Uraganele din 2012 (Sandy) și 2021 (Ida) au arătat, de asemenea, cât de repede ar putea fi inundat orașul.

Potrivit unui studiu, realizat în 2022 asupra a 99 de orașe de coastă din întreaga lume, tasările ar putea fi mai grave decât creșterea nivelului mării.

În timp ce numeroase zgârie-nori au fost deja construite, viitorul planetei noastre nu este încă clar, iar reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este cel mai bun pas pe care îl putem face pentru a limita riscurile viitoare, fie că este vorba de creșterea nivelului mărilor sau de uragane.

Fără feerie de sărbători! Guvernul cere deconectarea iluminatului decorativ

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție cu privire la economisirea resurselor energetice în orele de vârf: între 07:00 și 11:00 și în intervalul orelor 18:00 și 23:00. Astfel, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor asigura reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, scrie newtv.md.

Totodată, comisia dispune deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior),cu excepția iluminatului firmei.

Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 ba fi limitată funcționarea scărilor rulante, a escalatoarelor.

Întreprinderile în care funcționează cuptoarele electrice, aparate de sudură, instalații de topire electrice vor organiza programul de lucru astfel,  încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Autoritățile recomandă oamenilor să nu utilizeze liftul în orele de vârf

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) le recomandă cetățenilor să nu folosească liftul în orele de vârf. În dispoziția emisă de CSE în data de 27 decembrie se precizează că administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare trebuie să plaseze la locul de chemare un anunț prin care cetățenii vor fi atenționați despre o posibilă blocare, scrie newtv.md.

”În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”, precizează CSE.

Un nou mesaj de la Kremlin! Rușii au distribuit un clip în care sania lui Moș Crăciun este spulberată de o rachetă

Canalele Telegram pro-Kremlin au difuzat, vineri, un videoclip de Anul Nou în care sistemele rusești de apărare aeriană doboară sania cu reni a lui Moș Crăciun. Totul sub privirile aprobatoare ale lui „Moș Gerilă”, care îl îmbrățișează pe soldatul ce a monitorizat „acțiunea”, relatează The Moscow Times citat de libertatea.ro.

Videoclipul, distribuit pentru prima dată de canalul Pul N3 Telegram, începe cu Moș Crăciun zburând deasupra centrului Moscovei pe melodia „We Wish You a Merry Christmas”.

„Ho-ho-ho”, strigă din înaltul cerului Moș Crăciun, care ține în sanie rachete NATO, în timp ce bea o Coca-Cola. „Bună, ruși. Iată cadourile voastre”, spune Moș Crăciun. „La mulți ani”, adaugă Moșul înainte ca o rachetă să-i lovească sania, făcând-o să explodeze în aer.

Intră în scenă „Moș Gerilă” Scena se mută apoi într-o cameră de control, unde un militar rus și Moș Gerilă – versiunea rusă a lui Moș Crăciun – monitorizează acțiunea pe un ecran, în timp ce pe fundal se aude o melodie populară tradițională rusă. „E gata?”, îl întreabă Moș Gerilă pe militarul care poartă căști.

„Da, e gata. Ținta a fost distrusă”, răspunde militarul. „Bun. Nu avem nevoie de nimic străin pe cerul nostru, care să ne zboare deasupra capetelor”, spune Moș Gerilă, îmbrățișându-l pe militar. Publicarea clipului are loc la doar două zile după ce un avion de pasageri al Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în vestul Kazahstanului. Autoritățile azere suspectează că avionul ar fi fost lovit de o rachetă Panțîr lansată de sistemul de apărare antiaeriană din Rusia.    

Polițiștii din Germania, șocați când au deschis mașina unor cetățeni români. Ce au putut să fure
Articolul anterior
O bloggeriță a dat peste 3.900 de lei pentru un mic dejun la Londra. Numai omleta a costat 700 de lei
Articolul următor