Odată cu obținerea de către Chișinău a statutul de membru al Uniunii Europene, România și R. Moldova vor fi unite în cadrul UE. Declarația a fost făcută de președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită oficială în R. Moldova.
”Împreună, când R. Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniți în Uniunea Europeană. Sunt eforturi pe care le fac autoritățile de la Chișinău, sunt eforturi pe care le fac autoritățile de la București, sunt eforturi pe care le fac țările membre ale UE, care sprijină acest demers al R. Moldova și în următoarea perioadă trebuie să ne concentrăm atenția asupra tuturor acestor etape pe care trebuie să le parcurgem” a declarat Ciucă.
Potrivit oficialului de la București, România a oferit tot ce înseamnă sprijinul tehnic și expertiza pentru ca drumul european al R. Moldova să fie parcurs cât mai coerent și rapid cu putință. În acest sens, Nicolae Ciucă apreciază pozitiv dinamica în procesul de integrare a R. Moldova în spațiul european. În același timp, președintele Senatului României subliniază că este nevoie și de eforturi din partea cetățenilor R. Moldova, care trebuie să creadă în acest demers.
”Apreciez că este o dinamică bună în procesul de integrare și cu cât există mai multă decizie și mai mult sprijin al cetățenilor R. Moldova, pentru că nu este doar un efort al autorităților. Este nevoie ca cetățenii R. Moldova să creadă în acest demers, pentru că beneficiile pe care noi le-am avut și pe care le împărtășim cu autoritățile și cu cetățenii R. Moldova sunt determinante în urmarea acestui proces. Din momentul demarării procesului de aderare și până la obținerea statutului de membru, PIB-ul României s-a triplat. În această perioadă de preaderare avem nevoie să asigurăm toate elementele acestea de detaliu și de specificitate pentru a putea să se beneficieze de fondurile de preaderare, astfel încât cetățenii R. Moldova să vadă cu adevărat care sunt avantajele statutului de membru al UE” a subliniat Ciucă.
La nivelul relațiilor bilaterale dintre București și Chișinău, președintele Senatului a evocat susținerea constantă și substanțială pe care o oferă România pentru R. Moldova. El a menționat fondul de 100 de milioane de euro, pus la dispoziție de către partea română încă din 2022, bani care sunt destinați pentru proiecte specifice, care sunt stabilite la nivelul Guvernului și autorităților locale din R. Moldova.
”Am discutat și despre un proiect de lege care vizează finanțarea primăriilor din România, care să primească bani pentru proiectul de înfrățire cu primării din R. Moldova. Sunt, de asemenea, proiecte de dezvoltare care se axează pe interconectarea energetică și în moment discutăm de două puncte de interconectare. Cel mai avansat este cel de la Suceava la Bălți. Discutăm, de asemenea, și despre proiectele de interconectare unde sunt folosiți și bani europeni pentru construcția de poduri. Sunt patru poduri care vor fi, unele dintre ele, renovate, altele vor fi construite de noi și sunt proiectele de dezvoltarea rețelelor de gaze și a conductelor de apă, care vor fi în continuare dezvoltate și susținute financiar. Știu că la nivelul companiei Transgaz există o colaborare foarte bună cu compania din R. Moldova și sunt celelalte proiecte care sunt în derulare, ceea ce înseamnă partea aceasta de relaționare între mediul de afaceri. Sunt activități care se desfășoară în cadrul forumurilor economice. Iată companiile din R. Moldova, prezente la activitățile bursei de valori din București, domeniul financiar bancar, de asemenea, trebuie foarte bine interconectat. Sunt pași importanți care s-au făcut și pe care îi vom face în continuare, pentru că tot ceea ce înseamnă sprijinul pe care îl acordăm R. Moldova este un sprijin pe care îl acordăm și României” a notat Nicolae Ciucă.
Oficialul român a vorbit și despre sprijinul pe care îl oferă Bucureștiul în consolidarea capacității de apărare a R. Moldova, subliniind că Ministerul Apărării Naționale de la București are în derulare programe în acest sens, colaborând în strânsă legătură cu NATO și autoritățile de resort de la Chișinău.
”R. Moldova este stat partener al NATO și este într-un program de sprijin și asistență nemijlocită pe relația dintre Ministerele Apărării din România și R. Moldova. Ca atare, există, de asemenea, un birou de apărare, se numește Defence Capability Building al NATO la Chișinău. Acest birou, împreună cu autoritățile de la Ministerul Apărării Naționale, identifică și dezvoltă toate aceste programe, care trebuie să prindă contur în actualul context și că sunt pași importanți, așa cum ați spus și dumneavoastră. Știu că există la Ministerul Apărării Naționale programe care sunt în derulare. Din partea noastră, există în continuare sprijin și discutăm cât se poate de aplicat și concret modul în care putem să creștem capacitatea de reziliență a R. Moldova” a subliniat oficialul român.
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, se află într-o vizită oficială la Chișinău în perioada 1-2 martie.