Noi detalii despre cazul preotului înjunghiat la Mănăstirea Cosăuți: Ce spun localnicii

O faptă de o cruzime ieșită din comun s-a produs azi la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Cosăuţi, raionul Soroca. Starețul lăcașului de cult a fost atacat mișelește pe la spate și acum se află în stare extrem de gravă la spital. Cel care l-a înjunghiat este un bărbat de 26 de ani. După ce a comis fapta, individul cunoscut cu probleme psihice, şi-a pus capăt zilelor. Atenţie, urmează informaţii care vă pot afecta emoţional, scrie tvrmoldova.md.

Tragedia s-a produs dimineaţă, în jurul orei 8, chiar înainte ca preotul să înceapă slujba de duminică. Credincioșii l-au găsit pe stareţ în curtea mănăstirii în stare gravă.

„Aici noi eram, erau si creștinii aici. Ce s-a întâmplat a fost afară. Părintele era singur cred că şi atacatorul asta. Dar părintele nu a avut niciodată niciun conflict. Dar el era foarte bolnav ştiţi. Stiţi boala asta care nu ştii ce faci. De la spate a venit şi la rănit. Şi atacatorul a fugit în pădure. Şi a venit drona asta şi l-a găsit in așa loc unde nu avea să-l găsească nimeni, aşa încolo departe şi într-o adâncime”.

Imediat a fost chemată Poliţia şi Ambulanţa. Stareţul, în vârstă de 55 de ani, a fost dus Spitalul Raional Soroca, iar medicii luptă pentru a-i salva viaţa.

NINA SPOIALO vicedirector Spitalul Raional Soroca: „Pacientul a fost adus în secţia de Unitatea Primire Urgentă în jurul 8.30 dimineaţa. Pe parcurs starea pacientului s-a agravat. A fost conectat la aparat de ventilaţie artificială fiindcă a suportat un şoc hipovolemi. S-a luat legătura, prin intermediul Aviasan, cu specialiştii de profil de la Chişinău. Este într-o stare prea gravă, probabil, intervenţia va fi, aici, la noi, cu medicii noştri împreună”.

Atacatorul a fost un bărbat de 26 de ani. El locuia în Coșăuți şi era in evidenţa medicului psihiatru. Localnicii spun că bărbatul a avut mai multe conflicte și ar fi atacat şi alte persoane din sat. Credincioșii spun ca, in ultimul an, el a fost la toate slujbele oficiate de stareț.

„El trebuia demult izolat de mulţime acel băiat. A mai avut cazuri din astea, pe un băiat l-a lovit cu o piatră, cel din urmă a stat prin spitale. Părintele, părintele – om cumsecade. Nu a avut conflicte niciodată cu nimeni, aşa ştiu, am lucrat şi eu la mănăstire vreo patru ani, am ajutat acolo şi eu ştiu cum e acest om. Dar nu a văzut că el pe ascuns s-a dus şi la înfipt şi a fugit în pădure şi mă rog a făcut ce a trebuit. Eu ca fost profesor, 45 de ani am lucrat, îl ştiu din școală îl cunosc aşa. Sta la evidenţă la psihiatrie şi când l-a controlat ultima dată ia spus că mata trebuie dus la Bălţi”.

SVETLANA TALPĂ ofiţer de presă, IP Soroca: „Poliția din Soroca a intervenit în urma unei sesizări referitoare la un incident grav petrecut pe teritoriul unei mănăstiri din raionul Soroca. Cazul a fost înregistrat conform legislației în vigoare, iar poliția a inițiat o anchetă pentru tentativă de omor. Poliția din Soroca continuă să investigheze cazul pentru a stabili toate circumstanțele și motivele care ar fi dus la acest tragic incident”.

Recent, TVR Moldova a realizat un reportaj despre carenţele în sistemul de sănătate mintală. Una dintre acestea este că bolnavii psihici, care au comis infracţiuni, sunt trataţi după aceleaşi protocoale ca pacienţii cu tulburări mai puţin grave. Lipsesc programele sociale şi de reabilitare pentru prevenirea pericolelor în spitalele de psihiatrie. Medicii susţin că tratamentul pentru această categorie de persoane nu este eficient. Din acest motiv, 3% dintre cei externaţi comit din nou infracţiuni. Şi autorităţile recunosc că legea trebuie revizuită şi ar trebui implementate programe de reabilitare şi dezvoltare pentru bolnavii psihici, pentru a preveni alte tragedii. Anul trecut au fost înregistrate 1800 de cazuri in care persoane cu probleme psihice fie au comis diverse infracţiuni, fie au fost victime.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

O femeie a rămas fără jumătate de milion de euro, după ce a fost păcălită de un ”prinț nigerian”
Articolul anterior
Reacția lui Dorin Galben după ce a fost dat afară de la TV8 pentru interviul cu Veaceslav Platon
Articolul următor