Noi detalii despre cazul preotului înjunghiat la Mănăstirea Cosăuți: Ce spun localnicii

O faptă de o cruzime ieșită din comun s-a produs azi la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Cosăuţi, raionul Soroca. Starețul lăcașului de cult a fost atacat mișelește pe la spate și acum se află în stare extrem de gravă la spital. Cel care l-a înjunghiat este un bărbat de 26 de ani. După ce a comis fapta, individul cunoscut cu probleme psihice, şi-a pus capăt zilelor. Atenţie, urmează informaţii care vă pot afecta emoţional, scrie tvrmoldova.md.

Tragedia s-a produs dimineaţă, în jurul orei 8, chiar înainte ca preotul să înceapă slujba de duminică. Credincioșii l-au găsit pe stareţ în curtea mănăstirii în stare gravă.

„Aici noi eram, erau si creștinii aici. Ce s-a întâmplat a fost afară. Părintele era singur cred că şi atacatorul asta. Dar părintele nu a avut niciodată niciun conflict. Dar el era foarte bolnav ştiţi. Stiţi boala asta care nu ştii ce faci. De la spate a venit şi la rănit. Şi atacatorul a fugit în pădure. Şi a venit drona asta şi l-a găsit in așa loc unde nu avea să-l găsească nimeni, aşa încolo departe şi într-o adâncime”.

Imediat a fost chemată Poliţia şi Ambulanţa. Stareţul, în vârstă de 55 de ani, a fost dus Spitalul Raional Soroca, iar medicii luptă pentru a-i salva viaţa.

NINA SPOIALO vicedirector Spitalul Raional Soroca: „Pacientul a fost adus în secţia de Unitatea Primire Urgentă în jurul 8.30 dimineaţa. Pe parcurs starea pacientului s-a agravat. A fost conectat la aparat de ventilaţie artificială fiindcă a suportat un şoc hipovolemi. S-a luat legătura, prin intermediul Aviasan, cu specialiştii de profil de la Chişinău. Este într-o stare prea gravă, probabil, intervenţia va fi, aici, la noi, cu medicii noştri împreună”.

Atacatorul a fost un bărbat de 26 de ani. El locuia în Coșăuți şi era in evidenţa medicului psihiatru. Localnicii spun că bărbatul a avut mai multe conflicte și ar fi atacat şi alte persoane din sat. Credincioșii spun ca, in ultimul an, el a fost la toate slujbele oficiate de stareț.

„El trebuia demult izolat de mulţime acel băiat. A mai avut cazuri din astea, pe un băiat l-a lovit cu o piatră, cel din urmă a stat prin spitale. Părintele, părintele – om cumsecade. Nu a avut conflicte niciodată cu nimeni, aşa ştiu, am lucrat şi eu la mănăstire vreo patru ani, am ajutat acolo şi eu ştiu cum e acest om. Dar nu a văzut că el pe ascuns s-a dus şi la înfipt şi a fugit în pădure şi mă rog a făcut ce a trebuit. Eu ca fost profesor, 45 de ani am lucrat, îl ştiu din școală îl cunosc aşa. Sta la evidenţă la psihiatrie şi când l-a controlat ultima dată ia spus că mata trebuie dus la Bălţi”.

SVETLANA TALPĂ ofiţer de presă, IP Soroca: „Poliția din Soroca a intervenit în urma unei sesizări referitoare la un incident grav petrecut pe teritoriul unei mănăstiri din raionul Soroca. Cazul a fost înregistrat conform legislației în vigoare, iar poliția a inițiat o anchetă pentru tentativă de omor. Poliția din Soroca continuă să investigheze cazul pentru a stabili toate circumstanțele și motivele care ar fi dus la acest tragic incident”.

Recent, TVR Moldova a realizat un reportaj despre carenţele în sistemul de sănătate mintală. Una dintre acestea este că bolnavii psihici, care au comis infracţiuni, sunt trataţi după aceleaşi protocoale ca pacienţii cu tulburări mai puţin grave. Lipsesc programele sociale şi de reabilitare pentru prevenirea pericolelor în spitalele de psihiatrie. Medicii susţin că tratamentul pentru această categorie de persoane nu este eficient. Din acest motiv, 3% dintre cei externaţi comit din nou infracţiuni. Şi autorităţile recunosc că legea trebuie revizuită şi ar trebui implementate programe de reabilitare şi dezvoltare pentru bolnavii psihici, pentru a preveni alte tragedii. Anul trecut au fost înregistrate 1800 de cazuri in care persoane cu probleme psihice fie au comis diverse infracţiuni, fie au fost victime.

Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret, departe de ochii lumii

Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost depus, astăzi, 14 noiembrie, la capela Cimitirului Evanghelic Lutheran din București, care se află în vecinătatea Cimitirului Bellu, și a fost înmormântat în secret, departe de ochii lumii. Aici, afaceristul are un cavou cumpărat acum 30 de ani în care sunt înmormântați și membri ai familiei sale, scrie presa de peste Prut.

Asta după ce trupul său a fost dus la IML Brașov marți, în jurul orei 17:00, de unde i s-a făcut autopsia, urmând ca miercuri să plece spre București.

Miercuri după-amiază, un Mercedes albastru a preluat trupul lui Prigoană și a plecat spre București, unde a ajuns în jurul orei 18:00 și a depus corpul răposatului la capela Cimitirului Evanghelic Lutheran.

Ceremonia funerară a fost privată, așa cum și-a dorit afaceristul, transmit fii afaceristului într-un comunicat.

„Profund îndurerați, anunțăm ca trupul neînsuflețit al tatălui nostru, Silviu Prigoană, a fost depus în cavoul familiei din Cimitirul Evanghelic Lutheran din București (șoseaua Giurgiului nr. 4). 

Ceremonia s-a desfășurat într-un cadru restrâns, de familie, conform cu dorința tatălui nostru.

Mulțumim pentru mesajele de condoleanțe, susținere și empatie – pe care le-am primit în aceste zile și datorită cărora simțim că nu suntem singuri în acest moment greu.

Trecut în neființă în urma unui infarct miocardic, Silviu Prigoană lasă în urmă nenumărate fapte și amintiri luminoase, pe care noi, cei patru fii ai săi, vom încerca întotdeauna să le onorăm„, au transmis fii omului de afaceri, Honorius, Silvius Maximus și Eduard Prigoană.

Comisia pentru decernarea Premiului Național a desemnat laureații din acest an

Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional s-au întrunit, astăzi, într-o şedinţă, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, pentru a selecta câştigătorii ediției 2024. În acest an, au fost depuse 24 de dosare care vizează realizările din 2023 ale participanților în domeniile: artă, știință, literatură, cinematografie, cultură, medicină și sport, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șeful Executivului a subliniat aportul candidaților la dezvoltarea domeniilor în care aceștia activează, accentuând că oamenii care aduc o plusvaloare societății noastre trebuie să fie susținuți. „Este necesar să vorbim mai mult despre aceste realizări și să comunicăm cetățenilor despre valoarea noastră ca societate. Avem talente, inovații și oameni extraordinari care înregistrează performanțe importante pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus premierul Dorin Recean.

Membrii comisiei au examinat dosarele participanților și au desemnat câștigătorii concursului prin vot secret. Lista laureaților va fi făcută publică după aprobarea acesteia în cadrul ședinței de Guvern. Ulterior, vor fi anunțate detaliile privind data și locul desfășurării ceremoniei de decernare a premiului.

Anual, Guvernul decernează până la zece premii care includ diploma, medalia și recompensa bănească în valoare de 100 de mii de lei.

Camerele de supraveghere în trafic: Ce încălcări fixează și care e procedura de achitare a amenzilor

Este cunoscut faptul că aproape orice deplasare cu mașina e supravegheată de agenții de circulație cu ajutorul camerelor de monitorizare. Igor Postu, șeful Direcției monitorizare și documentare a traficului rutier, a precizat la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1 că printre cele mai frecvente încălcări sancționate se numără depășirea vitezei, trecerea la roșu și neacordarea de prioritate pietonilor. Amenzile pot ajunge la 5000 de lei și includ, în unele cazuri, suspendarea permisului de conducere, scrie radiochisinau.md.

Potrivit lui Igor Postu, odată cu modificarea Codului contravențional, începând din iunie 2024, termenul de atragere la răspundere contravențională este de 18 luni. După primirea avizului despre încălcări, proprietarul automobilului are termen de 60 zile să se prezinte la organul de poliție.

Pentru a comunica datele în cazul în care s-a aflat o altă persoană terță la volan în momentul comiterii contravenției, respectiv la expirarea celor 60 de zile dacă proprietarul nu s-a prezentat și nu a comunicat date despre alte persoane terțe, se întocmește un proces verbal cu privire la contravenție proprietarului în lipsa acestuia și se expediază la domiciliu. Toate scrisorile și toate actele care sunt emise sunt expediate prin intermediul Poștei Moldovei cu aviz recomandat. Odată cu primirea amenzii respective, proprietarul este în drept să achite 50% din amenda stabilită de către agentul constatator sau în termen de 30 de zile să achite amenda în întregime. Un alt drept este să conteste în termen de 15 zile de la data recepționării”, a declarat Igor Postu.

În context, șeful Direcției monitorizare și documentare a traficului rutier a informat că, pentru depășirea limitei de viteză, amenzile încep de la 600 de lei până la 5000 de lei, precum și suspendarea dreptului de a conduce pe un termen de la 60 la 90 de zile. Traversarea la culoarea roșie a semaforului percepe o amendă de 900 de lei și trei puncte de penalizare. Pentru neacordare de prioritate pietonilor – pentru prima dată se stabilește o amendă de 1800 de lei și cinci puncte de penalizare, iar dacă în decursul unui an de zile această contravenție se repetă, se suspendă dreptul de a conduce pe un termen de 45 de zile.

Poliția recomandă conducătorilor auto să fie extrem de atenți la semnalele de circulație, trecerile de pietoni și limitele de viteză.

O femeie a rămas fără jumătate de milion de euro, după ce a fost păcălită de un ”prinț nigerian”
Articolul anterior
Reacția lui Dorin Galben după ce a fost dat afară de la TV8 pentru interviul cu Veaceslav Platon
Articolul următor