Noul președinte al Coreii de Sud: „Am datoria solemnă de a reconstrui această mare națiune”

Noul președinte al Coreii de Sud, Yoon Suk-yeol, a depus jurământul marți în cadrul unei ceremonii în fața parlamentului de la Seul, relatează agențiile de presă Yonhap, DPA și Reuters, citate de Agerpres. Anterior, el a fost procuror general al țării.

Fost procuror general, noul șef al statului sud-coreean a reprezentat Partidul Puterii Populare în scrutinul prezidențial din 9 martie.

În vârstă de 61 de ani, Yoon va conduce Coreea de Sud pentru cinci ani și îi succede lui Moon Jae-în, prezent și el la ceremonia de marți.

În discursul de învestitură, Yoon Suk-yeol a promis că va reconstrui țară pe principiile unei democrații liberale și ale economiei de piață. El s-a oferit să contribuie la revitalizarea economiei țării vecine Coreea de Nord printr-un ”plan îndrăzneț”, cu condiția că Phenianul să adopte măsuri concrete în direcția denuclearizarii.

”Apelul generației noastre este de a construi o țară care adopta democrația liberală și asigura o economie de piață prosperă, o țară care își îndeplinește responsabilitățile de membru de încredere al comunității internaționale, o țară care aparține cu adevărat poporului”, a declarat noul președinte sud-coreean în față celor aproximativ 41.000 persoane prezente la ceremonie.

El a subliniat că este conștient de ”datoria solemnă de a reconstrui această mare națiune”.

Noul lider de la Seul a adăugat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu alte țări pentru a soluționa provocările comune și a subliniat importantă apărării libertăților economice și politice.

”Noi, că cetățeni globali, trebuie să ne ridicăm împotriva oricărei încercări de a ni se confisca libertatea, de a ne fi abuzate drepturile omului sau de a distruge pacea”, a accentuat el.

Yoon Suk-yeol își preia mandatul într-o perioada când Coreea de Sud se confruntă cu provocări economice amplificate de pandemia de COVID-19, de războiul din Ucraina și de alți factori, având drept rezultat creșteri simultane ale inflației, ratei dobânzii și ratei de schimb valutar.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Alertă la București. Un deținut a fugit dintr-un spital deghizat în medic
Articolul anterior
Rușii ,,au luat foc”! Filip Kirkorov a mers la Torino să urmărească live spectacolul Eurovision
Articolul următor