Mișcarea anticolonială din Rusia se bazează pe solidaritate interetnică în lupta sa de eliberare de sub tutela Kremlinului, relatează Meduza, o publicație rusă independentă nevoită să activeze din Letonia din cauza represiunii duse de Vladimir Putin.
„La începutul activismului meu, anticolonialismul însemna pentru mine doar să învăț istoria poporului meu și să readuc acasă soldații (aflați în prima linie a câmpului de luptă din Ucraina, n. red.). Acum înseamnă mult mai mult decât atât”, spune Viktoria Maladaeva, cofondatoare a fundației internaționale anti-război Bureatia Liberă.
„Acum este vorba de a da voce popoarelor indigene, de a le oferi mai multă autonomie pentru a le permite să fie stăpâne pe destinul lor și apărătoare ale demnității lor. Nu vreau ca oamenii noștri să se mai simtă ca «frații mai mici» ai rușilor”, continuă ea.
Viktoria Maladaeva conduce în prezent Indigeni din Rusia, un proiect individual care urmărește consolidarea legăturilor între cele peste 190 de comunități indigene și minorități etnice din Federația Rusă.
Noul proiect a apărut în mod „natural”, afirmă activista de origine bureată. „Lucrăm pentru a susține și întări legăturile între activiștii etnici și activiștii anticolonialism. Nu putem lupta de unii singuri împotriva sistemului colonial. Unitatea aduce putere”, precizează Maladaeva.
Cu peste 23.300 de abonați pe Instagram, Viktoria Maladaeva a devenit una dintre cele mai populare figuri ale mișcării anticoloniale din Rusia. Evoluția muncii căreia i se dedică reflectă traiectoria multor altor inițiative din rândul popoarelor indigene din Rusia care au apărut imediat după declanșarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022, și care s-au transformat între timp într-o mișcare vastă ce scoate la suprafață problemele de nedreptate sistemică cu care se confruntă populațiile non-ruse din imensul teritoriu condus de regimul de la Kremlin.
„Oirații mor acolo”
Când Vladimir Putin a ordonat războiul la scară largă împotriva Ucrainei, mulți din republicile etnice ale Federației Ruse se temeau că liderul autoritar de la Kremlin îi va folosi pe bărbații din popoarele indigene și minoritățile etnice neslave drept carne de tun în tentativa sa de a captura țara vecină – o teamă care s-a materializat într-o realitate tragică.
Ministerul rus al Apărării nu oferă informații despre numărul pierderilor sale umane în războiul din Ucraina. În schimb, BBC în limba rusă și Mediazona au confirmat, din surse deschise, peste 45.000 de soldați morți din rândurile trupelor desfășurate de Rusia în Ucraina. O investigație jurnalistică ulterioară, efectuată de Meduza, arată că aproximativ 75.000 de soldați ai Forțelor Armate ale Rusiei au fost uciși în luptele din Ucraina.
Majoritatea acestor victime sunt de origine rusă, dar minoritățile etnice neslave și popoarele indigene sunt suprareprezentate în privința pierderilor pe câmpul de luptă în comparație cu ponderea lor în populația totală a Rusiei, constată Maria Viușkova, activistă bureată și cercetătoare la Universitatea Notre Dame. Cele mai recente descoperiri ale Mariei Viușkova arată că bureații, tuvanii și oirații (kalmâcii) constituie cele trei etnii cele mai suprareprezentate în pierderile Rusiei.
Analiza ei indică, totodată, un număr disproporționat de mare de victime din rândul micilor popoare indigene din nordul Rusiei, Siberia și Orientul Îndepărtat, printre care ciukcii și neneții, care sunt scutiți de serviciul militar în baza unei legi privind drepturile popoarelor indigene pe cale de dispariție. Mai mult pe www.adevarul.ro.