O adolescentă a născut în nămeți, fiind ajutată de indicațiile medicilor prin telefon

Salvatorii au fost solicitați să intervină la -12 grade, în județul Brasov, într-un cătun izolat, pe vârful unui deal, unde o tânără de 17 ani urma să nască.

separator
Drumul troienit a făcut imposibil accesul ambulanţelor, aşa că a fost trimisă o şenilată care a urcat cu greu pe poteca abruptă. Numai că până să ajungă, tânăra a născut acasă o fetiţă perfect sănătoasă pe nume Ioana. Marian Badea, ISU Braşov: „Noi suntem aici, aici sunt ambulanţele. Trebuie să mergeam pe aici, pe coastă, pe deal, şi casa este undeva aici… Asta de aici, se vede acoperişul. În condiţiile astea, cam 45 de minute, o oră de mers.”

În acesta condiţii s-au chinuit salvatorii să ajungă la tânăra de 17 ani care locuieşte în cătunul Măguricea, situat pe un vârf de deal. Se afla la ora de mers pe jos din comună Moieciu şi nu există acces auto. Aşa că şase pompieri şi o asistentă medicală au pornit la pas pe poteca abruptă. Până şi utilajul cu şenile, proiectat special pentru astfel de intervenţii, a avut dificultăţi pe traseu.

Copilul nu a mai avut însă răbdare. Tânăra femeie a născut acasă, ajutată de o vecină care primea indicaţii prin telefon de la medicul dispeceratului SMURD. Apoi, la faţa locului a ajuns echipajul care le-a acordat îngrijiri. Reporter: „De ce sunteţi pe jos şi nu sunteţi în şenilata?” Georgiana Panaitache, asistentă SJ Ambulanta Braşov: „Este un traseu mai dificil şi am preferat să fie copilul în siguranţă.”

Reporter: „Ei încă mai lupta să coboare. adică aţi mers cu şenilata?” Asistentă: „Am fost dar pe parcurs am coborât.” Reporter: „Există oare vreun risc pentru copilaş pe vremea asta, pe ger?”

Asistentă: „Să sperăm că nu. Eu cred că este bine.” Plt. mj. Claudiu Jitea, Secţia pompieri Predeal: „Am întâlnit tot felul de obstacole – copaci, stânci, pietre, bolovani. Am legat troliul de copaci, am ancorat, am reuşit să urcăm.”

Femeia a fost coborâtă cu şenilata la echipajul SMURD aflat la baza cătunului. Într-un final după aproape trei ore de intervenţii, tânăra mămica şi fetiţa au ajuns la maternitatea din Braşov, în perfectă stare de sănătate. Rareş, tatăl fetiţei: „Azi dimineaţă era bine… Reporter: Nu s-a aşteptat? Tatăl fetiţei: Nu! Reporter: Ai avut emoţii? Tatăl fetiţei: Da, când am auzit mi s-au muiat picioarele.”

Întreaga operaţiune s-a desfăşurat pe întuneric, la -12 grade celsius.

sursa

Cod galben de ceață pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Meteorologii au emis COD GALBEN de ceață, valabil pentru mâine, 24 ianuarie, în toată țara, informează unica.md.

Avertizarea intră în vigoare vineri la ora 01:00 și va fi valabilă până la ora 12:00.

În această perioadă, pe arii extinse se prevede ceață cu vizibilitatea de 200 de metri și mai puțin.

Tot mâine se așteaptă precipitații slabe sub formă de ploaie și vânt slab.

Șoferii sunt îndemnați să dea dovadă de prudență.

Caz șocant la Iași! Un copil de 3 anișori a fost găsit mort în casă. Părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir, cât timp ei erau la băut

Incident de-a dreptul șocant într-o comună din Iași. Un copilaș de 3 ani a murit, după ce părinții l-ar fi lăsat singur ore în șir. Cei doi ar fi mers să bea într-un alt loc, scrie observatornews.ro

Update: Potrivit primelor informații, copilul era mort de câteva ore când autoritățile au ajuns la fața locului. Nu se știe dacă cel mic avea probleme de sănătate. Familia ar fi fost cunoscută pentru problemele cu alcoolul. 

Știre inițială:

Potrivit informațiilor, părinții au ajuns acasă dar au sunat abia peste câteva la 112, asta pentru că au crezut că cel mic doarme. 

Poliţiştii şi medicii sunt prezenţi la faţa locului și urmează să stabilească cum s-a produs nenorocirea. 

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor europene și G7

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, Președinta Maia Sandu a evedențiat  principalele provocări cu care se confruntă țara noastră. Șefa statului  a remarcat  și impactul crizei energetice provocate de Rusia, care afectează direct nivelul de trai al cetățenilor și urmărește să influențeze procesele electorale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest context, Președinta Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își concentrează eforturile pe asigurarea securității energetice și reducerea vulnerabilității economice a cetățenilor. Șefa statului a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat, subliniind că acest ajutor este esențial pentru stabilitatea Republicii Moldova, dar și pentru securitatea întregii regiuni.

Președinta a abordat, de asemenea, tema reformei justiției, subliniind că aceasta este nu doar o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană, ci și o așteptare clară a cetățenilor, care își doresc o justiție corectă, independentă și eficientă. „Reformele din domeniul justiției, în special evaluarea externă a judecătorilor, încep să aducă rezultate și trebuie să continue într-un ritm accelerat,” a punctat șefa statului. 

Un alt subiect important al discuțiilor a fost consolidarea eforturilor împotriva corupției politice. Maia Sandu a subliniat necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției, și de îmbunătăți cadrul legal pentru aplicarea unor sancțiuni mai dure împotriva celor implicați în corupția politică și electorală. Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea integrității alegerilor parlamentare.

Dialogul a reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a face față provocărilor actuale și a construi un viitor mai sigur și mai prosper pentru cetățeni.

Cum slăbește Xenia Deli după naștere?
Articolul anterior
O poliţistă din Moldova a obținut medalia de aur la Concursul Republican de atletism
Articolul următor