O aplicație mobilă poate salva viața albinelor din Moldova

Apicultura este unul dintre domeniile importante pentru economia Republicii Moldova, iar valoarea exporturilor de miere este anual estimată la circa 10 milioane de dolari. Totodată, potrivit portalului europarl.europa.eu aproape 76% din producția alimentară din Europa depinde de polenizarea albinelor. Însă lacunele din procesul de comunicare dintre agricultori și apicultori pun în pericol sănătatea și viața albinelor. Aceste cazuri sunt înregistrate în perioada când albinele sunt active și colectează polen, iar agricultorii trebuie să facă tratamente cu produse fitosanitare în câmp, scrie infomarket.md.


Lipsa de comunicare afectează viața albinelor
Vitalie Jereghi este unul dintre cei peste 7000 de apicultori din Republica Moldova. Și-a fondat afacerea  acum 3 ani, iar alături de partenerul său de afaceri, îngrijesc peste  100 de familii de albine „Cea mai importantă perioadă de producere a mierii are loc în lunile aprilie-mai. Tot atunci, au loc și stropirile în masă a terenurilor cu diferite produse fitosanitare. La noi, în anul 2019, 17 familii de albine au pierit, iar altele 12 au fost puternic afectate de substanțele chimice cu care au fost stropite livezile sau plantațiile din împrejurimi. Ne-a luat ceva timp și efort  să restabilim aceste familii, însă nu ne-a reușit în totalitate. A fost o lovitură, inclusiv financiară, ce putea fi prevenită printr-o comunicare constructivă între agricultori și apicultori”, susține Vitalie Jereghi, apicultor, membru al Asociației Naționale a Apicultorilor.
Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, anual, aproximativ o pătrime din populația de albine din Republica Moldova moare din cauza otrăvirilor cu produse de uz fitosanitar. Problema ar putea fi soluționată printr-o comunicare mai eficientă dintre  apicultori și fermieri, precum și prin respectarea legislației.


Aplicație web pentru o comunicare mai eficientă
Programul Startup Moldova „Digital IMPACT” al proiectului Tekwill, susținut de USAID și Suedia, care vine să încurajeze colaborarea sectorială dintre reprezentanții industriilor tradiționale și cei din IT, împreună cu proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), a susținut inițiativa Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) de a găsi o soluție pentru problema apicultorilor și a agricultorilor. Aplicația web, denumită „BeeProtect” reprezintă o platformă, prin intermediul căreia fermierii pot anunța din timp stropirile, iar apicultorii pot informa despre amplasarea stupinelor. Utilizatorii-apicultori pot vizualiza pe hartă și la ce distanță se află terenurile care vor fi stropite. În caz de intoxicări, la fel, toți utilizatorii vor fi alertați.  Aplicația web a fost creată de către experții companiei IT „RoyalMap”, iar Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) a coordonat și testat platforma.
 „Aplicația deține un sistem care permite trimiterea alertelor automate tuturor apicultorilor din apropiere, pe o distanță de 7 kilometri. Informația este disponibilă pentru toți utilizatorii, inclusiv pentru primării, pe al cărei teritoriu au fost aplicate stropirile și sunt amplasate stupinele. Ne-am dorit să furnizăm o soluție complexă, pentru a preveni o problemă în domeniul apicol, iar implementarea ei presupune și ajustarea, și aprobarea unor legi și reglulamente în această privință.”, a menționat Eugeniu Cepoi, Director Tehnic al companiei RoyalMap SRL.
 „Soluțiile inovatoare sunt esențiale în dezvoltarea sectoarelor economiei naționale. Ne-am propus să facilităm comunicarea dintre reprezentanții diferitor sectoare, oferindu-le alternative de progres pe termen lung. Suntem convinși că tehnologiile informaționale pot deveni un catalizator important pentru sectorul privat, motiv pentru care vom continua să sprijinim gândirea inovatoare și să punem în practică  idei ce ar putea produce un impact major asupra afacerilor locale. Iar acest fapt, pe termen lung, va contribui la dezvoltarea economiei naționale”, a menționat Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill.


Parteneriate pentru digitalizarea sectoarelor-cheie
„Digital IMPACT” este o platformă care vine să încurajeze colaborarea sectorială dintre reprezentanții mai multor industrii. Programul prevede cercetarea și identificarea problemelor din sectoarele strategice ale economiei naționale și își propune să ofere soluții IT reale, care ar putea avea un impact major asupra afacerilor independente. Programul se bucură de suportul partenerilor internaționali de dezvoltare.
 „Suedia susține transformarea digitală la nivel global, iar în Moldova, sprijină inovația, antreprenoriatul și sectorul TIC prin programele lansate de Proiectul TEKWILL. Astfel, Suedia contribuie la creșterea competențelor și a capacității în domeniul IT, promovând soluții inovatoare atât în sectoarele tehnice, cât și în cele non-IT. Integrarea tehnologiilor informaționale în diferite sfere ale vieții, precum și crearea de platforme alternative, poate contribui la oferirea oportunităților multiple de dezvoltare a afacerilor, la îmbunătățirea economiei și a condițiilor de viață în general în Moldova.”, a menționat Madelene Eichhorn, Manageră de proiecte, Ambasada Suediei în Moldova.
 „Programul  Startup Moldova „Digital IMPACT” contribuie la consolidarea efortului de dezvoltare a ecosistemului, condus de inovație și cunoașterea industriei tehnologice. Acest proiect face parte dintr-o colaborare public-privată mai largă, pe care USAID o susține în sectoarele-țintă, pentru a dezvolta afaceri inovatoare și a susține integrarea tehnologiile informaționale în diferite sectoare ale economiei. USAID crede în potențialul Moldovei și în capacitatea sectorului privat de implementa tehnologiile informaționale în activitatea de zi cu zi. Susținem dezvoltarea performantă a diferitor sectoare, deoarece situațiile dificile cer soluții avansate.”, a menționat Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID în Moldova.
Proiectul TEKWILL – Revoluția începe!
Starttup Moldova este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!” Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Peste 21 700 de moldoveni și-au anunțat intenția să voteze peste hotare

Înregistrarea prealabilă pentru alegerile din 20 octombrie s-a încheiat vineri, scrie tvrmoldova.md.

În total, 21 708 moldoveni și-au anunțat intenția să voteze într-o altă țară, transmite IPN. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, cele mai multe înregistrări prealabile anunțate – circa 8 238 – sunt pentru Federația Rusă. Urmează Italia, unde au și-au anunțat intenția de vot 2 499 de moldoveni. 

În Germania au anunțat că vor vota 1 997 de cetățeni ai Republicii Moldova, în Statele Unite ale Americii – 1 451, în România – 1 186, în Marea Britanie – 1 014, în Franța – 1 005, iar în Canada – 833. În celelalte țări, numărul de înregistrări este sub 800.

Înregistrarea prealabilă este unul dintre cele trei criterii folosite de Comisia Electorală Centrală pentru a decide numărul de secții deschise în străinătate. 

În ceea ce ține de votul prin corespondență, implementat în șase țări și pentru care înregistrarea prealabilă a fost obligatorie – numărul solicitanților este de 1 996. În SUA și-au anunțat intenția de a vota prin corespondență 1 087 de moldoveni, în Canada – 584, în Norvegia – 134, în Suedia – 93, în Finlanda – 72, iar în Islanda – 26.

La alegerile prezidențiale din anul 2020, au fost peste 52 de mii de înregistrări prealabile, iar pentru alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, s-au înregistrat prealabil peste o sută de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare.

VIDEO! O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa. „Să vă fie rușine!”

Au apărut noi imagini cu trupele ruse jefuind în localitățile evacuate din regiunile Kursk și Belgorod. Soldații jefuiesc nu numai magazine și farmacii, dar și casele locuitorilor din zonă, scrie adevarul.ro.

O locuitoare a regiunii Belgorod, din Federația Rusă, a ajuns acasă și a găsit jefuitori chiar la locul faptei. Soldații au pătruns în casa ei, au luat tot ce era de valoare de acolo, inclusiv alimente, și chiar un cvadriciclu. Femeia din Rusia a fost furioasă și a filmat totul.

„Vom chema acum poliția militară, ei vor veni aici. Să mergem înapoi! Aduceți cvadriciclul înapoi! Ce naiba faceți? V-am ajutat  încă din primele zile! Voi ce faceți? Să vă fie rușine! A dispărut cvadriciclul! Totul a dispărut! Nu aveți tocană? Mori de foame sau ce? Fără rușine! Au intrat în colibă și au luat totul din colibă”, a strigat femeia.

Rusoaica i-a filmat pe jefuitorii care i-au prădat casa. Soldații fugeau de ea, ascunzându-și fețele.

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025. Anul viitor, cele două sărbători vor fi în aceeași zi

În anul care urmează, Paștele Ortodox și Paștele Catolic pică în aceeași zi. Creștinii vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului pe data de 20 aprilie 2025. Sărbătoarea de Paște se prăznuiește, în calendar, la o dată diferită în fiecare an. Calculul exact al zilei în care pică Paștele se face în funcție de cele două fenomene naturale, respectiv echinocțiul de primăvară și Luna plină, scrie digi24.ro.

Sărbătoarea de Paște, Învierea Domnului, este celebrată în fiecare an după prima lună plină care apare după echinocțiul de primăvară (care se produce la 20 sau 23 martie). Întotdeauna sărbătoarea de Paște pică într-o zi de duminică. Pentru a se stabili data exactă a sărbătorii, se iau în calcul ciclurile solare și lunare, cu o bază de 19 ani. Această formulă de calcul este cunoscută sub denumirea de ciclu pascal. Formula de calcul folosită atât de est, cât și de vest, provine de la Primul Conciliu de la Niceea, din anul 325 d.Hr, în care s-a cerut ca sărbătoarea Pascală să fie sărbătorită după solstițiu de primăvară. În baza acestei formule de calcul, sărbătoarea de Învierea Domnului poate avea loc în perioadele 22 martie – 25 aprilie, cu unele excepții.

Potrivit ultimilor ani, s-a observat că sărbătoarea de Paște la ortodocși și catolici s-a celebrat cu o diferență de timp de 1-5 săptămâni. Ziua de sărbătoare nu este aceeași pentru catolici și ortodocși, deoarece biserica ortodoxă se raportează la echinocțiul de primăvară, după calendarul iulian, pe stil vechi, iar biserica catolică folosește calendarul gregorian pentru calcul. Sărbătoarea de Paște în 2025 În anul care urmează, Paștele ortodox și Paștele catolic pică în aceeași zi, respectiv pe data de 20 aprilie 2025. Și sărbătoarea de Florii va fi în aceeași zi pentru catolici și ortodocși, mai exact pe 13 aprilie 2025. Celebrarea comună a Paștelui, cel catolic și ortodox, nu a mai fost în aceeași zi din anul 2017, când a fost sărbătorită Învierea Domnului pe 16 aprilie.

Paștele Ortodox în următorii ani se va sărbători astfel: Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie; Paștele Ortodox 2027 – 2 mai; Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie; Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie; Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie.

Paștele Catolic în următorii ani se va sărbători astfel: Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie; Paștele Catolic 2027 – 28 martie; Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie; Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie; Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie.

Meniul din grădinițele din Capitală va fi schimbat
Articolul anterior
Război Rece în industria auto: cursa investițiilor pentru mașini electrice
Articolul următor