O badantă moldoveancă a primit cadou un apartament și sume enorme de bani de la soțul bătrânei asistate. Copiii acesteia au dat-o în judecată

O îngrijitoare moldoveancă, în vârstă de 50 de ani, a ajuns să fie judecată în Italia în urma unor acuzații de înșelăciune după ce i-a fost oferit în dar un apartament și sume de bani din partea unui pensionar italian în vârstă de 90 de ani, soțul femeii pe care aceasta o îngrijea, scrie rotalianul.com.

Procesul, relatează presa locală, s-a încheiat recent și a fost condus de judecătorul Francesca Merli de la Tribunalul din Parma, în regiunea Emilia-Romagna.

Odiseea judiciară a femeii moldovence s-a încheiat din fericire cu achitarea acesteia din lipsă de probe.

Procurorul Marirosa Parlangeli ceruse o pedeapsă de doi ani și patru luni de închisoare, precum și o amendă de 500 de euro.

Totul a început în 2014, când moldoveanca a fost angajată să aibă grijă de o femeie bolnavă, soția bărbatului nonagenar.

Însă, în scurt timp, relația ei cu soțul asistatei a atras atenția familiei. Potrivit relatărilor copiilor bărbatului, între acesta și îngrijitoare s-au dezvoltat legături „excesive” și „cu interes”, în timp ce badanta a susținut că era vorba doar de prietenie.

Pensionarul italian a recompensat-o pe îngrijitoare cu diferite sume de bani și un apartament renovat, ceea ce i-a determinat pe moștenitorii săi să depună o plângere, acuzând-o de exploatarea vulnerabilității tatălui lor.

Îngrijitoarea a fost concediată atunci când starea soției bărbatului s-a deteriorat și a necesitat îngrijiri continue, ea decedând în 2018.

Între timp, se pare că legătura dintre bărbatul nonagenar și îngrijitoare s-a consolidat, fapt remarcat inclusiv de noua îngrijitoare care înlocuit-o pe moldoveancă.

Ea a povestit în instanță despre momente de afecțiune între cei doi și despre comportamentul îngrijitoarei, care ar fi purtat haine sumare și obișnuia să se bronzeze în bikini pe terasa locuinței.

Suspiciunile moștenitorilor au crescut când au descoperit în ziar un anunț legat de o locuință din Trecasali, care fusese donată de tatăl lor îngrijitoarei. Aceștia au constatat și retrageri suspecte din contul bancar comun cu tatăl lor.

Întrebat despre aceste tranzacții, bărbatul a spus că erau împrumuturi, deși nu existau dovezi privind rambursarea lor.

Procurorul Marirosa Parlangeli a subliniat în pledoaria sa că nu era necesar ca bătrânul să fi fost complet lipsit de capacitatea de a înțelege, ci era suficient ca acesta să se afle într-o stare de vulnerabilitate, pentru a susține acuzația de înșelăciune.

Avocatul moștenitorilor, Francesco Loise, a cerut o despăgubire de 80.000 de euro, susținând că „se făceau retrageri, se dădeau telefoane, iar banii dispăreau”.

Pe de altă parte, avocatul badantei, Dario Ugolini, a argumentat că bărbatul era încă lucid și independent, spunând:

„Despre ce vorbim aici? Acest om era foarte stăpân pe sine, iar familia știa bine cât de econom era.”

El a sugerat că bărbatul, care a supraviețuit doar câteva luni după moartea soției sale, ar fi fost generos din alte motive, făcând aluzie la faptul că bărbații în vârstă pot fi influențați de iluzia unei ultime tinereți.

Astfel, în final, instanța a decis achitarea îngrijitoarei, invocând lipsa de probe suficiente pentru a dovedi acuzațiile.

Frigul se lasă peste toată Republica Moldova

Vreme rece în toată țara! Temepraturile continuă să scadă și vor fi azi, 14 noiembrie, între 4 – 8 grade Celsius, în timpul zilei. Odată cu lăsarea serii, figul se va accentua, iar mercurul din termometre va ajunge în timpul nopții la -2 grade Celsius, informează unica.md.

Cerul va fi înnorat și s-ar putea să fie lapoviță.

Mâine,temperaturile vor rămâne neschimbate. Maximele vor fi de 5 – 8 grade Celsius.

Un copil de un an, blocat în mașină la Orhei. Mama a solicitat ajutorul salvatorilor

Salvatorii au intervenit prompt și au deblocat ușa unui automobil în interiorul căruia se afla un copil de un an. Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 13 noiembrie 2024 în orașul Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informațiilor, mama copilului a apelat de urgență Serviciul 112, solicitând intervenția echipelor de salvatori, după ce micuțul ei a rămas blocat în mașină. Femeia a parcat automobilul și din neatenție a lăsat cheile pe panoul de bord, înainte de a ieși din vehicul. Atunci, când a intenționat să-și ia copilul, ușa automobilului s-a blocat, iar micuțul a rămas singur în interior.

La fața locului au intervenit angajații IGSU, care au deblocat ușa și au scos copilul în maximă siguranță. Intervenția salvatorilor a fost rapidă și eficientă, iar datorită apelării imediate și intervenției prompte a echipelor specializate, micuțul nu a avut de suferit.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență subliniază importanța reacției rapide în fața unor situații de urgență și atrage atenția asupra responsabilității părinților de a preveni astfel de riscuri. Specialiștii îndeamnă părinții și cei care au în grijă minori să fie vigilenți și să asigure supravegherea permanentă a copiilor.

În cazul în care apar situații de urgență sau riscuri pentru viața și siguranța persoanelor, cetățenii sunt îndemnați să apeleze imediat Serviciul 112.

Ploi puternice în Italia și Spania: Cod roșu și evacuări masive

Noi ploi torențiale în Spania, la două săptămâni după inundațiile catastrofale din Valencia. Meteorologii au emis Cod roșu. La Malaga, cantitatea mare de precipitații a creat riscuri majore pentru locuitori, peste trei mii de oameni au fost evacuați. Toate trenurile dintre Malaga și Madrid, Barcelona și Valencia au fost anulate. Ploile fac prăpăd și în sudul Italiei, unde străzile s-au transformat în râuri, iar zeci de mașini luate de viitură au ajuns în mare, scrie radiomoldova.md.

Noi ploi torențiale au căzut în sudul și estul Spaniei, stârnind din nou temeri în rândul sinistraților, la doar două săptămâni după intemperiile devastatoare soldate cu cel puțin 223 de morți, în principal în regiunea Valencia.

Meteorologii au emis o avertizare Cod roșu, nivelul maxim, valabilă pentru provinciile Malaga, Tarragona și Valencia, pe fondul unui nou episod al fenomenului „picătura rece”. Este vorba de o depresiune izolată de mare altitudine, destul de frecventă toamna pe coasta mediteraneană spaniolă. În zonele plasate sub Cod roșu, situate pe litoral, în următoarele ore s-ar putea acumula până la 180 de litri de precipitații pe metru pătrat.

Ploi intense au loc și în regiunea Valencia, afectată de inundațiile din 29 octombrie, unde multe dintre canale sunt încă pline de noroi, iar locuitorii luptă să facă față pagubelor enorme cauzate de tragedie.

„Am curățat deja 20 de guri de canalizare. Dacă nu curăț și plouă din nou, strada iar va fi inundată”, spune un lucrător la canalizare.

„Am fost atenționați că din cauza ploiilor a fost închisă școala. Suntem panicați puțin, dar sper că va fi bine”. „Cred că acum oamenii sunt mai pregătiți, sper să fie mai puține problem”, afirmă locatarii.

Și în orașul Paiporta, considerat epicentrul tragediei de acum două săptămâni, este afectat de noi intemperii. Totodată, ploile și noile inundații ar putea perturba căutările celor 80 de persoane încă date dispărute.

Autoritățile din Valencia sunt aspru criticate pentru că data trecută au trimis prea târziu mesajul de alertă – când zona se afla deja sub ape. În regiunea Valencia, acest nou episod al fenomenului „picătura rece” a provocat valuri de peste patru metri înălțime în zonele de coastă și a determinat autoritățile să închidă circulația pe anumite drumuri și să suspende circulația trenurilor. Traficul maritim a fost suspendat în porturile Valencia și Sagunto.

Și în Sicilia, zeci de mașini, dar și ambarcațiuni au fost târâte de viitură și au ajuns în mare după ploile torențiale care au transformat străzile în râuri. Mai multe școli, magazine și instituții administrative au fost închise, iar oamenii au fost sfătuiți să nu iasă din case. Pompierii au utilizat un vehicul amfibiu în Altarello pentru a salva patru persoane, dintre care două cu dizabilitate, după ce parterul unei case a fost inundat. Ploile abundente au provocat inundații masive, alunecări de teren și întreruperi în trafic. Potrivit oamenilor de știință, criza climatică cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră amplifică frecvența și intensitatea fenomenelor meteo extreme, cum ar fi valurile de caniculă, incendiile, seceta, furtunile puternice și inundațiile.

Și-a bătut joc de o minoră. Un bărbat a fost condamnat repetat pentru viol
Articolul anterior
Aeroportul Chișinău, mai aglomerat decât cel din Iași
Articolul următor