O boală misterioasă a afectat sute de canadieni, iar doctorii nu au nicio explicație certă

Un cercetător important din Canada susține că nu i s-a permis să investigheze o boală neurologică misterioasă care afectează populația provinciei New Brunswick și se teme că simptomele inexplicabile ale celor peste 200 de pacienți se vor agrava, potrivit The Guardian și digi24ro.

Close-up,Of,Ct,Scan,With,Brain.,Medicine,,Science,And,Education

Unul dintre doctorii care au investigat situația a cerut guvernului canadian să conducă teste, despre care el crede că vor arăta efectul nociv al erbicidului glifosat.

Foto: Shutterstock

Afirmațiile pe care Michael Coulthart le-a făcut într-un e-mail pe care i l-a trimis unui coleg au apărut la doi ani după ce provincia din estul Canadei a încheiat investigația oficială.

„Tot ceea ce voi spune este că opinia mea științifică este că ceva se întâmplă cu adevărat în New Brunswick ce nu poate fi explicat sub nicio formă prin subiectivitatea sau agenda personală a unui singur neurolog”, a scris Michael Coulthart, un renumit microbiolog. „Câteva cazuri ar putea fi explicate în acest fel, dar sunt pur și simplu prea multe (acum, peste 200).”

Oficialii sanitari din New Brunswick au avertizat în 2021 că peste 40 de localnici suferă de un sindrom posibil necunoscut, cu simptome similare cu cele ale bolii degenerative Creutzfeldt-Jakob.

Simptomele sunt variate și dramatice: unor pacienți a început să le curgă saliva din gură, în timp ce alții se simțeau de parcă aveau gândaci care li se plimbau pe piele.

Un an mai târziu, însă, o comisie de supraveghere independentă creată de oficialii provinciei a determinat că grupul de pacienții cel mai probabil a fost diagnosticat greșit și că, de fapt, sufereau de boli cunoscute, precum cancer și demență.

Comisia și guvernul din New Brunswick au pus sub semnul întrebării concluziile la care a ajuns neurologul Alier Marrero, care a primit inițial zeci de pacienți de la alți doctori din regiune care nu știau cum să îi trateze, având mai apoi să identifice și mai multe cazuri.

Investigația oficială s-a încheiat prin publicarea unui raport al comisiei care a ajuns la concluzia că nu exista niciun grup de oameni care suferă de o boală a creierului necunoscută.

Unul dintre doctori crede că de vină este folosirea unui anumit tip de erbicid

E-mailurile examinate de jurnaliștii The Guardian, însă, spun o poveste cu totul diferită și indică faptul că cercetătorii agenției de sănătate publică a Canadei (PHAC) sunt din ce în ce mai îngrijorați de cauza – și simptomele debilitante – ale unei boli aparent inexplicabile care afectează în mod disproporționat persoanele tinere.

Într-un schimb de e-mailuri din octombrie 2023 cu un alt membru PHAC, Coulthart, care era reprezentantul principal al guvernului federal în investigația din 2021, a spus că a fost „practic rupt” de orice posibilitate de a se implica în această problemă. Coulthart crede că motivul este unul politic.

„O expunere la factori de mediu – sau o combinație de expuneri – a declanșat sau a accelerat o serie de sindrome neurodegenerative” în cazul oamenilor aparent susceptibili la diferite tulburări proteopatice (proteine cu structuri anormale), potrivit lui Coulthart, care este un cercetător cu mare experiență aflat la conducerea Sistemului de Supraveghere a Bolii Creutzfeldt-Jakob din Canada.

E-mailurile lui Coulthart au apărut la un an după ce Marrero a cerut guvernului canadian să conducă teste, despre care el crede că ar arăta efectul nociv al erbicidului glifosat.

„Politicienii nu vor să recunoască faptul că se întâmplă ceva grav pentru că, altfel, vor trebui să se ocupe de această problemă”, a spus o tânără care a avut simptome tot mai grave și nu a primit niciun ajutor.

Ea se confruntă acum cu tremurături musculare și probleme de coordonare, iar doctorii i-au spus că deteriorarea memoriei și a vederii sale seamănă cu starea unui pacient cu câteva decenii mai în vârstă.

Femeia nu mai poate găti din cauză că îi este prea greu să își controleze mâinile și se bazează acum aproape în mod exclusiv pe alimente congelate.

Pe măsură ce memoria i se degradează, femeia are nevoie constantă să i se aducă aminte să își ia medicamentele, să se spele și să mănânce.

„Mi-e dor să pot să conduc și să am simțul independenței”, a spus ea. „Nu mă mai recunosc.”

Măsuri pentru a preveni decesul în penitenciare a deținuților grav bolnavi

Guvernul ia măsuri care să prevină decesele în penitenciare a deținuților grav bolnavi și să excludă situațiile în care Republica Moldova este condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), din cauza asistenței medicale neadecvate, oferite după gratii.

Ministerul Justiției a intervenit cu o serie de modificări în „Regulamentul privind procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau înlocuirea, revocarea arestului preventiv”. Regulamentul în formulă nouă a fost susținut de executiv la ședința din 12 iunie.

În prezent, procedurile de identificare, selectare, examinare și înaintare în instanța de judecată a demersului pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv, sunt excesiv de îndelungate. Din acest motiv, până își văd aprobată cererea, unii deținuți grav bolnavi mor în închisori. Noul regulament, elaborat de Ministerul Justiției, își propune să urgenteze procesul.

Astfel, nu vor activa trei comisii cu drept de decizie asupra prezentării deținuților grav bolnavi pentru liberare de la executarea pedepsei, ci doar de una. Sarcina îi va reveni Consiliului medical consultativ din cadrul spitalului penitenciar. Membrii Consiliului vor stabili diagnosticul și administrarea tratamentului. În cazul în care constatarea medicală se regăsește în lista bolilor grave care împiedică detenția, Consiliul va înainta un demers în instanța de judecată pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv. Raportul Consiliului va fi prezentat secretariatului instituției, pentru a fi examinat de administrația organului care pune în executare pedeapsa sau arestul preventiv. Procedurile vor fi inițiate imediat, dar nu mai târziu de cinci zile de la recepționarea raportului medical.

Lista bolilor grave a fost actualizată conform Clasificatorului internațional al maladiilor (CIM) aplicabil în Republica Moldova, extinzând astfel gama de diagnostice care permit deținuților să fie tratați acasă sau în instituții medicale externe. Ministerul își propune în așa mod să elimine birocrația și să stabilească termene clare pentru fiecare factor de decizie implicat în proces.


Această inițiativă face parte dintr-un proces amplu de revizuire a cadrului normativ în domeniul detenției, inițiat odată cu reorganizarea sistemului penitenciar și ghidată de experți de la Consiliul Europei. Cazul Cosovan vs. Republica Moldova, judecat la CEDO, unde reclamantul a murit în arest preventiv din cauza asistenței medicale inadecvate și a lipsei unui mecanism de liberare pentru persoanele grav bolnave, a fost un argument esențial pentru modificarea regulamentului. Asigurarea respectării drepturilor și libertăților omului în instituțiile penitenciare este unul dintre obiectivele Ministerului Justiției pentru anul 2024.

A fost lansată o nouă platformă pentru femeile de afaceri din Moldova

Prim-ministrul Dorin Recean a participat la lansarea Consiliului Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen. Evenimentul s-a desfășurat la „Glia Impact Hub”, o nouă platformă pentru femeile de afaceri, lansată la finele lunii mai curent.

În discursul său, premierul a accentuat că Guvernul își dorește ca fiecare femeie din țară să aibă oportunitatea și resursele necesare pentru a-și dezvolta propria afacere. „Structura nou creată – Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen – va oferi expertiza necesară ca Guvernul să-și îmbunătățească politicile și Moldova să devină cea mai prietenoasă țară din regiune pentru lansarea afacerilor”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Executivului s-a referit la realizările, din ultimii ani, în ceea ce privește sprijinul pentru femei și promovarea egalității de gen. În mod special, a fost evidențiată Strategia Națională de Dezvoltare Economică, care promovează o economie incluzivă, centrată pe șanse egale. De asemenea, a fost dezvoltat Programul guvernamental de susținere a antreprenoriatului feminin, cu un buget de 30 de milioane de lei și o perioadă de implementare de trei ani, de care vor beneficia cel puțin 90 de femei antreprenoare. 

Prim-ministrul a specificat că femeile de afaceri au un rol determinant în reformarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător și le-a îndemnat să participe la acest proces. „Vreau să vă invit să participați activ și la proiectul nostru de țară: să construim Moldova Europeană”, a adăugat premierul Dorin Recean.

Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen va activa pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova și este o platformă de dialog public-privat. 

Centrul de inovații „Glia Impact Hub” a fost deschis în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova și constituie o platformă de cooperare, încurajare și învățare pentru tinerele femei din Moldova.

Circa 19 milioane de lei necontabilizați, ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigație a IGP, de comun cu procurorii PCCOCS, ofițerii de investigații a Direcției Generale Antifraudă a SFS, anunță destructurarea unei scheme de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari pentru perioada anului fiscal 2022,  de către o rețea de restaurante ce își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În cadrul urmării penale s-a stabilit că urmare a evitării emiterii bonului fiscal clienților, agentul economic încasa bani în numerar care nu se reflectau în evidența contabilă a întreprinderii și, respectiv, nu se luau în calcul la achitarea impozitelor și taxelor la bugetul de stat, în proporții deosebit de mari.

La 11 iunie curent, în cadrul perchezițiilor efectuate la oficiile agentului economic investigat, oamenii legii au depistat și ridicat în una din subdiviziunile întreprinderii, bani în numerar, aproximativ 19 milioane de lei necontabilizați în evidența contabilă a întreprinderii.

În context, oamenii legii  îndeamnă cetățenii să ceară bon fiscal la procurarea bunurilor și serviciilor. 

Investigațiile continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.  

Trei cetățeni moldoveni, reținuți la Paris. Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție
Articolul anterior
Un cunoscut prezentator TV britanic, căutat cu drone și un elicopter, după ce a dispărut fără urmă pe insula Symi din Grecia
Articolul următor