O casă cu destinație specială pentru cei cu boli oncologice, inaugurată la Chișinău

Un sediu cu destinație specială pentru cei cu boli oncologice a fost inaugurat joi în orașul Chișinău. În această casă cu etaj pot rămâne, pe o noapte sau două, persoanele venite din alte localități, care au programare la medicii din cadrul Institutului Oncologic. „Este mai mult decât un acoperiș temporar deasupra capului, este un spațiu în care oamenii vor beneficia și de consiliere psihologică”, afirmă inițiatorul acestui proiect, Doina Cernavca, directorul Asociației „Ajută un om” citată de jurnal.md.

Pentru Doina Cernavca este un proiect de suflet. Femeia și-a pierdut tatăl, fiind răpus de cancer. Centrul așa și se numește – „Casa Valeriu”. E foarte important ca oamenii să știe că există un spațiu, unde pot să vină, să comunice, să facă schimb de opinii, să plângă, să se bucure, a mărturisit Doina Cernavca.

„Este foarte important să se știe că există sprijin psihologic, că există îndrumare și nu vorbesc neapărat de îndrumare medicală, uneori este suficient să existe cineva care să poată ghida familia despre tot ceea ce urmează să se întâmple. Eu am trecut acest drum, astăzi, se împlinesc cinci luni de când tatăl meu a decedat de cancer și știu ce am de făcut”, a spus Doina Cernavca, directorul Asociației „Ajută un om”.

Casa are patru dormitoare, un living, o bucătărie, o cameră pentru consiliere psihologică, un loc de joacă pentru copii și două blocuri sanitare,. În total, sunt 11 paturi. La „Casa Valeriu”, persoanele vor avea și ateliere de creație, terapie prin artă, ateliere de gătit și consiliere psihologică din partea profesioniștilor. Va exista și un parteneriat cu Institutul Oncologic.

„Este foarte util și benefic pentru pacienții noștri, potrivit statisticilor noastre, anual luăm la evidență câte zece mii de cazuri noi pacienți care suferă de cancer, avem peste 60 de mii de pacienți la evidență oncologică, la monitorizare și evaluare”, a menționat Veronica Ciobanu, director adjunct asistență consultativă, Institutul Oncologic.

Un astfel de spațiu este o binecuvântare pentru pacienții bolnavi de cancer, spune Ana Danilescu, producător general al Jurnal TV, care a reușit să învingă această boală.

„În asemenea momente, când un pacient trece prin această diagnoză, când află că este bolnav de cancer se întâmplă foarte multe schimbări și de cele mai multe ori îți dorești să te ascunzi într-un loc unde să nu te găsească nimeni. De aceea, orice susținere, atât a persoanelor, cât și a medicilor este binevenită”, a spus Ana Danilescu.

Proiectul a fost posibil de realizat datorită donatorilor, iar cei care vor să afle mai multe despre cum pot face acest lucru, pot accesa site-ul ajutăunom.md.

Casa se află în centrul Chișinăului, pentru comoditatea pacienților.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Astăzi este cinstită Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a Bucovinei
Articolul anterior
Închisoare pentru șoferii băuți sau drogați
Articolul următor