O cruce de 10 metri a fost înălțată lângă cel mai înalt loc din Republica Moldova

Recent, pe culmile satului Bălănești, raionul Nisporeni, a fost instalată o cruce lângă cel mai înalt punct din Republica Moldova. Inițiativa a aparținut familiei Adam din localitate, rude ale scriitorului Grigore Adam, originar din sat. Crucea este metalică, iar postamentul este din piatră. Înălțimea crucii, cu tot cu postament, este de aproape 10 metri.

Ludmila Adam, membră a familiei care a realizat inițiativa instalării crucii, a comunicat pentru IPN că ideea a apărut iarna trecută.

„Fiul meu Roman, locuiește cu familia în Irlanda, a văzut pe internet un filmuleț în care un vizitator al satului Bălănești a vrut să viziteze cel mai înalt loc din Republica Moldova și s-a arătat nemulțumit de faptul că în sat nu era niciun indicator care să arate direcția spre locul respectiv. Fiul meu, originar din Bălănești, s-a simțit jenat de acel filmuleț și a împărtășit ce simțea familiei.

Auzind întâmplarea, nepoata mea, Eva, l-a întrebat pe tatăl ei dacă nu se poate pune o cruce acolo, ca fiecare vizitator al satului să vadă unde trebuie să ajungă, la cel mai înalt loc din Republica Moldova.

Vara aceasta i-am vizitat în Irlanda și fiul meu, Roman, mi-a comunicat proiectul de a înălța crucea, proiect pe care l-am realizat zilele trecute”, spune Ludmila Adam.

Pe placa de marmură care va fi instalată pe cruce se găsește inscripția: „Această sfântă cruce a fost înălțată în anul 2021 la sugestia Evei, fiica lui Roman Adam, strănepoată a lui Vasile, a lui Constantin Adam, cu sprijinul material al urmașilor lui, precum și al altor oameni de bună credință”.

Crucea a fost fabricată în satul Bălănești. Doar placa de marmură este produsă și inscripționată într-un atelier din Chișinău. Locul unde se află crucea înălțată este încă amenajat și urmează să fie sfințit.

Ludmila Adam a precizat că crucea nu este înălțată exact pe cel mai înalt loc din Republica Moldova – 429,5 m deasupra nivelului mării, ci undeva la 15 metri distanță, deoarece, ca să fie înălțată pe locul respectiv, era nevoie de prea multe aprobări de la Chișinău. Oricum, „dintre toate variantele, aceasta a fost cea mai bună”.

Originari din Bălănești, care i-au dus faima în țară și în lume, sunt actorii Mihai Curagău și Constantin Adam, medicul Vlad Brașoveanu, specializat pe transplant de ficat, care activează la București.  În localitate există un muzeu consacrat scriitorului Grigore Adam.

sursa

O aeronavă care zbura spre Chișinău ar fi aterizat de urgență la București

O aeronavă a companiei Fly One, care opera cursa Erevan- Chișinău, ar fi aterizat de urgență la București, scrie stiripesurse.md.

Pasagerii, în mare parte moldoveni, spun că au fost informați că aterizarea de urgență a fost necesară din cauza „timpului nefavorabil” din Chișinău.

Deocamdată, nu există informații oficiale în acest sens.

Scandal uriaș în România, după ce un cântăreț de manele a fost huiduit în cel mai jostnic hal la concertul Coldplay de la Arena Națională. S-a cerut interzicerea manelelor

Zeci de mii de oameni au huiduit la cel mai așteptat concert al anului, care a avut loc pe Arena Națională. Spectacolul formației Coldplay a avut parte de un moment controversat, care a revoltat zecile de mii de fani care au plătit sute de euro pentru un bilet. Solistul trupei britanice, Chris Martin, a invitat pe scenă un cântăreț de muzică de petrecere de la noi. Piesa acestuia a fost acoperită de huiduielile fanilor trupei rock. 

Scandalul iscat la concertul Coldplay de pe Arena Națională în urma huiduielilor cântărețului de manele Babasha a atras atenția întregii țări asupra acestui gen muzical. În urma evenimentului, cunoscuta milionară Diana Șucu a decis să se facă auzită și să ceară interzicerea manelelor în România.

Scandalul a împărțit opinia publică în două. Pe de o parte au fost cei care au sărit în apărarea cântărețului de manele, pe de altă parte s-au aflat aceia care consideră decizia trupei Coldplay de a-l invita pe Babasha să cânte la concertul lor drept una mai puțin inspirată, scrie presa română. 

Diana Șucu, soția omului de afaceri Dan Șucu, nu a putut sta deoparte de scandalul momentul și susține că vrea să se interzică manelele în România.

Ea cere declanșarea unei petiții pentru interzicerea acestui gen muzical în țara noastră: „Dacă ar fi să primești o petiție în care să scrie: Vrei să se interzică manelele în România? Eu aș spune DA, DA, DA!”, a fost mesajul publicat de către Diana Șucu, pe pagina sa personală de Instagram, la secțiunea InstaStory.    

Și Smiley a reacționat pe Facebook legat de scandalul iscat de Babasha la concertul Coldplay. El spune că l-a durut sufletul și că s-a pus în pielea artistului de pe scenă, scrie altă sursă de peste Prut.  

Artisul se întreabă cum poți să huiduo un artist la care ai plătit bilet.

„Într-o societate civilizată, părerea, dreptul la opinie şi la exprimare liberă nu este huiduit şi nu este blamat. Bă, eu am o părere, da? Dacă părerea mea nu este aceeaşi cu părerea ta, nu trebuie să arunci cu pietre în mine. Bă, nu poţi să faci aşa ceva! Şi dacă nu eşti de acord, şi dacă nu îţi place muzica… Cum să huidui un artist la care ai plătit bilet? Eşti nebun? I-a plăcut omului să facă treaba asta. Tu îl huidui? Cum să faci aşa ceva? Ce societate sănătoasă face aşa ceva?”, a spus Smiley într-un video pe Facebook.

„Trebuie să fim de acord că nu suntem de acord”

Smiley spune că dacă nu ești de acord cu cineva sau nu îți place momentul artistic, aștepți să se termine și treci mai departe, deoarece „trebuie să fim de acord că nu suntem de acord”.

„Bă, dacă nu eşti de acord cu cineva, aştepţi să se termine momentul, trecem mai departe. Doar trebuie să fim de acord că nu suntem de acord. Ei vin din altă ţară, din altă cultură, după un turneu de cinci ani, unde ei au făcut treaba asta în fiecare ţară – nu cred că i s-a întâmplat niciodată treaba asta -, unde au luat muzică locală, autentică, de-a lor. S-au uitat… Te uiţi în top şi primul loc în top, cel mai ascultat om în momentul ăsta este cutare. Te gândeşti că oamenii asta ascultă, asta le place. Nu te gândeşti…. stai un pic că s-ar putea ca fix oamenii care vin pe stadion să nu asculte asta. Nu ai cum să te gândeşti! Sigur nu s-a aşteptat, că nici eu nu m-am aşteptat”.

„M-au trecut transpirațiile”

Smiley a spus că se afla pe teren, la 10 metri de scenă. El susține că s-a pus în locului artistului de pe scenă, „care nu are nicio vină”.

„Eu eram în teren, la 10 metri de scenă. Îmi venea să mă cuibăresc. Eu m-am pus în locul oamenilor de pe scenă, în locul băiatului ăsta care nu are, săracul, nicio vină, nicio treabă. Să ţi se dea şansa să faci asta! Eşti nebun la cap? Cum să nu faci asta? Noi am vrut să facem un moment frumos, am cântat, nu am făcut nimic altceva. Am cântat o piesă! Bă, mă puneam în locul lor şi mă gândeam cum să te simţi, ca artist, când tu faci ceva din suflet, liber, frumos care îi va bucura pe români – că e o muzică în limba română care este numărul unu în trending. M-au trecut toate transpirațiile. M-a durut sufletul, pentru că m-am transportat în locul lor şi m-am gândit ce o fi în sufletul oamenilor ăstora acum, a mai spus Smiley, într-un clip video pe Facebook.

Zboruri anulate și stewardese rănite în urma furtunii de pe Aeroportul Otopeni

Zboruri blocate pe aeroportul „Henri Coandă”. Mai exact, câteva zboruri au fost deviate spre Bulgaria și Serbia din cauza furtunii care s-a abătut asupra României. Iar tei stewardese au fost rănite din cauza turbulențelor într-o cursă care a decolat joi seara de la București cu destinația Hamburg, scrie presa română.

Potrivit BoardingPass, din cauza condițiilor meteo nefavorabile din zona aeroportului „Henri Coandă” (Otopeni) din București în noaptea zilei de 13 iunie 2024, zborurile având ca destinație capitala României au fost nevoite să aștepte în aer îmbunătățirea condițiilor.

În comunicat se arată că „din același motiv, zborul companiei HiSky dintre Timișoara și București a aterizat pe aeroportul din capitala Bulgariei, iar cel operat de SkyUp pentru Arkia pe ruta Tel Aviv – București a aterizat la Burgas”.

Cele două avioane care au aterizat pe aeroporturile din Bulgaria vor fi realimentate și apoi vor zbura spre aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București. De asemenea, zborul Austrian Airlines OS787 Viena – București a revenit pe aeroportul din capitala Austriei la circa 20 de minute de la decolarea spre București.

Trei stewardese au fost rănite din cauza turbulențelor într-o cursă Wizz Air care a decolat joi seara de la București cu destinația Hamburg. Incidentul de la bord s-a petrecut în timp ce aeronava se afla deasupra Craiovei chiar în timpul furtunii puternice de noaptea trecută.

Stewardesele au fost internate la Floreasca, Elias și Spitalul Universitar. Acestea au fost „ușor rănite” la cap și picioare.

„Pe lângă aterizările de la Otopeni, și zborurile care urmau să decoleze în seara zilei de 13 iunie și în noaptea dintre 13 și 14 iunie 2024 au întârzieri semnificative, iar unele dintre acestea au fost anulate. În acest moment, vremea din jurul capitalei s-a îmbunătățit semnificativ, iar avioanele care așteptau în aer îmbunătățirea vremii au aterizat la București”.

Cum sunt fabricați crenvurștii? Imagini video dintr-o fabrică
Articolul anterior
Britanicii vor înapoi în UE, după problemele apărute în urma Brexit-ului
Articolul următor