O expoziție a artistului plastic Glebus Sainciuc, organizată la Chișinău

O expoziție stradală a renumitului artist plastic Glebus Sainciuc, însoțită de parodiile lui Petru Cărare, poate fi admirată la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). Cu genericul „Glebus Sainciuc și scriitorii”, expoziția e un bun prilej de a zâmbi și de a redescoperi talentul celor doi regretați maeștri.

Expoziția cuprinde nouă planșe cu șarjele lui Glebus Sainciuc și parodiile lui Petru Cărare, pe care poetul le-a dedicat unor poeți și prozatori de la noi, transmite Moldova1.md.

Cei 16 scriitori parodiați sunt nume de referință ale literaturii române dintre Prut și Nistru – Grigore Vieru, Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc, Liviu Damian, Agnesa Roșca, Serafim Saca, Ion Vatamanu, Nicolae Esinencu, Marcela Benea, Aureliu Busuioc, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Petru Zadnipru, Emilian Bucov, Leo Butnaru și Nina Josu.

„Am făcut această expoziție în care sunt doi creatori – unul de șarje, Glebus Sainciuc, și altul de parodii, Petru Cărare, inegalabili ambii. Am scos muzeul în stradă, toate șarjele, toate piesele sunt din arhiva muzeului nostru”, a menționat directoarea instituției, Maria Șleahtițchi.

Vizitatorii au fost plăcut surprinși de reîntâlnirea cu opera celor doi mari creatori.

„O combinație dintre parodiile lui Petru Cărare și șarjele lui Glebus Sainciuc. Ce poate fi mai interesant? Admir toate frazele lui Cărare, e foarte bonom în expresiile lui, în poezia lui, trebuie readus, lumea uită de el”, a remarcat scriitoarea Mihaela Perciun.

„Pe toți cei care sunt desenați aici i-am văzut pe viu, îi cunosc. Atunci când desena, se vede că asta era clipa, ambianța, că omul se manifestă diferit în diferite ambianțe, în funcție de eveniment avea și expresia omului”, a relevat muzeograful Victor Vasilachi.

„Maestrul Sainciuc, care era prezent la toate evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, fura chipul celor care erau acolo, dăruindu-l, de fapt. Îl fura ca să-l dăruiască literaturii române și memoriei literaturii române”, a spus Maria Șleahtițchi.

Lică Sainciuc, fiul marelui artist, a fost și el prezent la inaugurarea vernisajului și a apreciat ideea unei expoziții stradale.

„E foarte interesant, este un fel de completare a Aleii Clasicilor. E mai cu umor un pic. Asta ar fi o mare bucurie pentru Glebus, că-i în stradă și că lumea trece…”, a menționat Lică Sainciuc, artist plastic.

Expoziția stradală „Glebus Sainciuc și scriitorii” poate fi văzută la Muzeul Național al Literaturii Române până pe 31 mai.

Meseria foarte bine plătită, dar unde nu se înghesuie nimeni

Meseria de inginer nuclear pare să revină în forță, având în vedere ultimele evoluții pe acest plan la nivel mondial. Drept dovadă multe țări printre care SUA, Polonia, dar și România caută astfel de profesioniști, potrivit informațiilor din spațiul public. Culmea este că se încearcă aducerea inginerilor pensionați pentru a se realiza proiectele noi din ultimele decenii, scrie evz.ro.

Pe de altă parte, cei care construiesc noi reactoare își doresc forță proaspătă de muncă care să înțeleagă preocupările legate de climă. Mai ales că aici este vorba și despre o reînnoire a tehnologiei care presuspune emisii reduse de CO2, spun dezvoltatorii guvernamentali.

Meseria care aduce pensionarii în prim-plan

Pe de altă parte, India, SUA, Franța, Marea Britanie, dar și Polonia încearcă să găsească soluții pentru asigurarea energetică în contextul războiului. Mai ales că în continuare planează amenințarea legată de aprovizionarea cu gaze naturale venită din partea Rusiei. Iar în acest moment majoritatea angajatorilor se îndreaptă către inginerii deja pensionați.

Multe dintre aceste ieșiri la pensie au avut loc după Cernobâl și apoi Fukushima. Pe de altă parte, muncitorii pensionați nu exclude o întoarcere în câmpul muncii, fiind dornici să împărtășească experiența lor. Pe de altă parte, cei din industrie speră să atragă și tineri care să aibă preocupările climatice din zilele noastre.

„Problema generaţiei Z este schimbarea climatică. Și am constatat că majoritatea tinerilor sunt foarte deschişi să vorbească despre energia nucleară”, a spus un inginer din acest domeniu, care are doar 22 de ani. De altfel, femeia a fost încoronată Miss America 2023. Ea a fost supranumită „o Barbenheimer în carne şi oase” de presa din State.

Pe de altă parte, ea este și cea care a pledat pentru a aduce mai mulți tineri în acest domeniu. A încercat prin pozițiile ei publice să arate că inginerii sunt „abordabili, sociabili, amuzanţi şi gata să facă faţă provocărilor lumii”.

Al doilea oraș din România care va avea linie de metrou

Un al doilea oraș din România va avea linie de metrou. Autoritățile au anunțat că s-a semnat autorizația de construire. Iată despre ce oraș este vorba, scrie evz.ro!

Românii se vor bucura de încă o linie de metrou într-un mare oraș din țară și nu, nu este vorba despre București, ci de Cluj.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat marți autorizația de construire pentru metroul din Cluj. Conform proiectului, Magistrala 1 de metrou din Cluj va avea o lungime de 21,3 km, incluzând 19 stații subterane și un depou suprateran.

Conform proiectului, Magistrala 1 de metrou din Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cuprinzând 19 stații subterane și un depou suprateran.

Prima etapă a proiectului se va desfășura pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și al comunei Florești.

Conform unui comunicat emis de CJ Cluj, traseul liniei de metrou ușor începe în zona rezidențială din Florești. Astfel, primele stații vor servi zonele de locuințe, apoi vor continua către zonele multifuncționale din jurul viitorului Spital Regional de Urgență și a centrului comercial din apropiere.

Ulterior, linia va intra pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, cu stații care deservesc cartierul Mănăștur, după care va urma magistrala rutieră vest-est, traversând centrul orașului până în Piața Mărăști. De aici, o linie va continua spre zona industrială Muncii, în timp ce alta va deservi cartierele Gheorgheni și Sopor.

Metroul va duce la decongestionarea traficului

Studiile de fezabilitate făcute pentru acest proiect arată cu metroul din Cluj Napoca va avea o frecvență de circulație de 90 de secunde, va avea o lungime de 51 de metri, față de 112 metri la București, și va putea transporta maxim 540 de pasageri, față de 1.200 cât transportă garniturile de la Metrorex.

De asemenea, trenurile vor fi complet automate, fără să aibă un mecanic conductor la bord.

„Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens) și un depou suprateran. Cluj Napoca este al doilea oraş din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulaţie pe DN 1 Floreşti – Cluj Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – Bucureşti (şosea cu 6 benzi)”, se arată în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Ce au scos medicii din stomacul unei fetițe care și-a mâncat părul timp de mai mulți ani

Mia, o fetiță de șapte ani, a trecut printr-o operație de cinci ore pentru a i se extrage o minge de păr de 15 centimetri din stomac. În martie, Mia a fost transportată de urgență la spitalul din Newcastle, acuzând dureri abdominale severe și greață, informează BBC.

Medicii au descoperit că 80% din intestinul ei era blocat de o minge de păr, acumulată în urma obiceiului de a-și mesteca și mânca părul timp de cinci ani. Această afecțiune rară, cunoscută sub numele de Trichofagie sau Sindromul Rapunzel, afectează în principal adolescentele și poate fi cauzată de stres, anxietate sau căutarea de confort.

„Dacă nu ar fi intervenit când au făcut-o, ea nu ar mai fi aici”, a declarat mama Miei, precizând că anterior, medicii i-au spus să nu-și facă griji în legătură cu obiceiul fiicei sale de a-și mesteca părul.

Mia a explicat că mestecatul părului era un „lucru de confort”, însă mama copilei a descris vederea mingii de păr drept „oribilă”. Ea crede că această afecțiune este mai frecventă decât se crede și îndeamnă părinții să ia în serios obiceiul copiilor de a-și mesteca părul.

„Nu vreau ca nimeni altcineva să experimenteze prin ce am trecut noi ca familie”, a spus ea.

După operație, Mia s-a recuperat complet și s-a întors la școală. Ea le-a transmis un mesaj celorlalți copii: „Nu-ți mânca părul. S-ar putea să nu fii la fel de norocos ca mine și dacă o faci, îți va provoca multă durere”.

sursa

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Neurochirurgiei
Articolul anterior
ANSA recomandă procurarea materialului săditor din locuri autorizate
Articolul următor