O expoziție a artistului plastic Glebus Sainciuc, organizată la Chișinău

O expoziție stradală a renumitului artist plastic Glebus Sainciuc, însoțită de parodiile lui Petru Cărare, poate fi admirată la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). Cu genericul „Glebus Sainciuc și scriitorii”, expoziția e un bun prilej de a zâmbi și de a redescoperi talentul celor doi regretați maeștri.

Expoziția cuprinde nouă planșe cu șarjele lui Glebus Sainciuc și parodiile lui Petru Cărare, pe care poetul le-a dedicat unor poeți și prozatori de la noi, transmite Moldova1.md.

Cei 16 scriitori parodiați sunt nume de referință ale literaturii române dintre Prut și Nistru – Grigore Vieru, Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc, Liviu Damian, Agnesa Roșca, Serafim Saca, Ion Vatamanu, Nicolae Esinencu, Marcela Benea, Aureliu Busuioc, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Petru Zadnipru, Emilian Bucov, Leo Butnaru și Nina Josu.

„Am făcut această expoziție în care sunt doi creatori – unul de șarje, Glebus Sainciuc, și altul de parodii, Petru Cărare, inegalabili ambii. Am scos muzeul în stradă, toate șarjele, toate piesele sunt din arhiva muzeului nostru”, a menționat directoarea instituției, Maria Șleahtițchi.

Vizitatorii au fost plăcut surprinși de reîntâlnirea cu opera celor doi mari creatori.

„O combinație dintre parodiile lui Petru Cărare și șarjele lui Glebus Sainciuc. Ce poate fi mai interesant? Admir toate frazele lui Cărare, e foarte bonom în expresiile lui, în poezia lui, trebuie readus, lumea uită de el”, a remarcat scriitoarea Mihaela Perciun.

„Pe toți cei care sunt desenați aici i-am văzut pe viu, îi cunosc. Atunci când desena, se vede că asta era clipa, ambianța, că omul se manifestă diferit în diferite ambianțe, în funcție de eveniment avea și expresia omului”, a relevat muzeograful Victor Vasilachi.

„Maestrul Sainciuc, care era prezent la toate evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, fura chipul celor care erau acolo, dăruindu-l, de fapt. Îl fura ca să-l dăruiască literaturii române și memoriei literaturii române”, a spus Maria Șleahtițchi.

Lică Sainciuc, fiul marelui artist, a fost și el prezent la inaugurarea vernisajului și a apreciat ideea unei expoziții stradale.

„E foarte interesant, este un fel de completare a Aleii Clasicilor. E mai cu umor un pic. Asta ar fi o mare bucurie pentru Glebus, că-i în stradă și că lumea trece…”, a menționat Lică Sainciuc, artist plastic.

Expoziția stradală „Glebus Sainciuc și scriitorii” poate fi văzută la Muzeul Național al Literaturii Române până pe 31 mai.

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Neurochirurgiei
Articolul anterior
ANSA recomandă procurarea materialului săditor din locuri autorizate
Articolul următor