Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Neurochirurgiei

Astăzi, pe 8 aprilie, comunitatea medicală și întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Neurochirurgilor, o zi dedicată celor care, cu măiestrie și devotament, se angajează în tratarea afecțiunilor complexe ale sistemului nervos. Scopul acestei zile este de a evidenția importanța neurochirurgiei, a inovațiilor și progreselor în acest domeniu, precum și de a crește gradul de conștientizare a patologiilor neurochirurgicale.

Neurochirurgii joacă un rol vital în îmbunătățirea calității vieții pacienților, efectuând proceduri care pot salva vieți și reda speranța. Fie că este vorba de intervenții pentru tumori cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale sau boli degenerative ale coloanei vertebrale, acești specialiști se află în avangarda medicinei, lucrând cu tehnologii de vârf pentru a oferi cele mai bune rezultate posibile.

,,Anul acesta, sub tema „Inovare și excelență în neurochirurgie”, dorim să recunoaștem și să celebrăm realizările remarcabile în domeniul neurochirurgical. Aducem un omagiu dedicării, priceperii și pasiunii neurochirurgilor care contribuie la avansarea medicinei și îmbunătățirea sănătății neurologice la nivel mondial.

Merită subliniat că, în ultimii trei ani, în țara noastră, complexitatea intervențiilor neurochirurgicale a crescut semnificativ, în timp ce complicațiile postoperatorii au scăzut considerabil. Această evoluție pozitivă se datorează, în parte, managementului avansat al pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale și spinale.

Departamentul de Neurochirurgie nu numai că gestionează cazurile urgente, dar realizează și o gamă largă de intervenții elective de înaltă complexitate, comparabile cu cele efectuate la nivel internațional.

Departamentul de Neurochirurgie a IMSP IMU este activ implicat în inițierea și dezvoltarea unor proiecte inovatoare în diverse domenii, cum ar fi Neurochirurgia Endovasculară intervenționistă, Neurochirurgia Epilepsiei, Funcțională și Stereotactică, Monitorizarea invazivă a pacienților cu traumatisme severe, Chirurgia Neuroplastică, Neurochirurgia bazei craniene și a tumorilor de trunchi cerebral și a patologiilor spinale complexe. Aceste inițiative reflectă angajamentul spitalului către excelență și inovație în neurochirurgie”, se arată într-un comunicat publicat de Institul de Medicină Urgentă din Chișinău.

Mai multe instituții medicale din țară, dotate cu paturi multifuncționale în secțiile de terapie intensivă

Secțiile de terapie intensivă din cadrul mai multor instituții medicale din țară au fost dotate cu paturi multifuncționale, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

Este vorba despre spitalele raionale Hîncești, Soroca, Comrat, Florești, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” și Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

Cele 132 de paturi multifuncționale, în valoare de peste 7,2 milioane de lei, au fost achiziționate în cadrul proiectelor finanțate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Dotarea spitalelor cu paturi multifuncționale asigură calitatea actului medical, sporește siguranța tratamentului și confortul pacienților.

Tratarea cariei multiple – o nouă șansă la un zâmbet strălucitor/P

Problemele dentare sunt o provocare comună pentru mulți oameni, dar dinții cariați pot transforma viața de zi cu zi într-un adevărat coșmar. Cei care se confruntă cu această afecțiune nu doar că suferă fizic din cauza durerilor constante, dar și psihologic, evitând să zâmbească sau să interacționeze liber din cauza aspectului inestetic al dinților afectați.


Cătălina, o tânără de 18 ani din Chișinău, a venit la clinica DentPoint cu o problemă aparent copleșitoare. După ani de neglijare și teama de dentist, ea suferea de carii multiple, care îi afectau nu doar sănătatea dentară, ci și încrederea în sine. Suprafața dinților ei era acoperită de carii, transformând fiecare zâmbet într-un moment de anxietate, iar tratarea cariilor în cazul său îi părea ceva irealizabil.

La prima ei vizită la DentPoint, Cătălina era vizibil îngrijorată. Frica de durere și rușinea cauzată de starea dinților ei o făceau să ezite. Însă, echipa de stomatologi empatici și experimentați a știut cum să îi ofere confort și speranță.

Primul pas a fost realizarea unei evaluări detaliate, folosind tehnologia de ultimă generație disponibilă la clinica stomatologică. S-a constatat că caria multiplă afectase majoritatea dinților ei, iar planul de tratament a fost unul complex, dar bine structurat.

PÂNĂ LA TRATAMENT DUPĂ TRATAMENT

Cu răbdare și măiestrie, medicul a abordat fiecare carie, restaurând dinții Cătălinei la standarde înalte de calitate. Tratamentul a inclus curățarea, umplerea și consolidarea dinților afectați, iar fiecare pas a fost realizat cu grijă pentru a asigura confortul și satisfacția pacientei.

Astăzi, Cătălina zâmbește cu încredere și se bucură de un zâmbet sănătos și strălucitor.

Tratamentul cariilor este esențial nu doar pentru a elimina durerea și a preveni complicațiile ulterioare, dar și pentru a reda fiecărui pacient încrederea de a zâmbi fără rețineri și a avea o sănătate dentară pe termen lung.

Medicii specialiști de la DentPoint oferă cele mai bune soluții pentru sănătatea dentară a fiecărei persoane, asigurându-se că fiecare vizită la ei este una pozitivă și transformatoare. Fiecare pacient merită să se bucure de o sănătate dentară excelentă, într-un mediu prietenos și profesionist.

Dacă te confrunți cu probleme dentare, nu lăsa frica sau neîncrederea să te împiedice să îți îmbunătățești sănătatea dentară.

Contactează DentPoint la numărul de telefon 060 100 677 sau vizitează clinica lor din Chișinău, situată pe bd. Renașterii Naționale 6.

Pentru a obține informații suplimentare despre serviciile lor stomatologice, accesează site-ul lor oficial www.dentpoint.md.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Caravana Alăptării 2024: „Alăptare pentru toți copiii, sprijin pentru fiecare mamă și familie”

Ieri, 22 iulie, la Hîncești, a început cea de-a cincea ediție a Caravanei Alăptării, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Sănătății.

Actuale și viitoare mame, tați, dar și alți membri ai familiilor lor au fost informați de către experți în sănătate, nutriție și alăptare despre beneficiile alimentației la sân, cum se formează laptele matern, dar și despre pozițiile de alăptare și atașare corectă a bebelușului.

La evenimentul de astăzi au participat: ministra Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Miljana Grbic, experți în sănătate, nutriție și alăptare.

Laptele matern are o compoziție unică, fiind esențial pentru creșterea și dezvoltarea bebelușilor. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, reducând riscul apariţiei cancerului ovarian și mamar. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la şase luni, hrana complementară fiind introdusă în paralel cu alăptarea, indicată până la vârsta de doi ani.

La nivel mondial, doar 48% dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv în primele șase luni de viață. Potrivit datelor ANSP, în 2020, în Republica Moldova proporția alăptării exclusive a copiilor în primele șase luni de viață a constituit 78,4%, iar în 2022 – 80,4%.

Caravana Alăptării 2024 este organizată de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Delegației Uniunii Europene în Moldova și Guvernului Statelor Unite ale Americii. Următoarele evenimente de informare din acest an vor avea loc în orașele Bălți, Cantemir, Leova, Chișinău și în satul Cărpineni (Hîncești).

Povestea bloggeriței din Moldova care a învins cancerul și a adus pe lume al treilea copilaș: „Ca să poți să aduni multe primăveri, trebuie să treci cu încredere prin iernile grele”
Articolul anterior
O expoziție a artistului plastic Glebus Sainciuc, organizată la Chișinău
Articolul următor