O expoziție care evidențiază rolul Slovaciei în Uniunea Europeană și beneficiile aduse de aderare, inaugurată la Chișinău

Rolul Slovaciei în cadrul Uniunii Europene și beneficiile aduse de aderare au fost evidențiate într-o expoziție la Chișinău.

O expoziție care evidențiază rolul Slovaciei în UE, deschisă la Chișinău

Aceasta prezintă panouri informative însoțite de fotografii ce reflectă parcursul Slovaciei în procesul de integrare în Uniunea Europeană, împreună cu principalele evenimente care au avut loc după obținerea statutului de stat membru, transmite IPN.

Printre acestea se numără aderarea la spațiul Schengen, care a permis cetățenilor libera circulație între statele membre, fără controale la frontieră, precum și adoptarea monedei euro, deschiderea de noi oportunități în domeniul turismului, oportunități pentru exportatori și importatori. Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Pavol Ivan, a subliniat aceste aspecte la deschiderea expoziției.

Uniunea Europeană ajută Slovacia să se dezvolte economic, contribuie la modernizarea și reconstruirea infrastructurii. De cealaltă parte, Slovacia contribuie la stabilitatea Europei, diplomații și experții cheie din țară activează în structurile UE.

Ambasadorul Pavol Ivan spune că aderarea Slovaciei la UE este o istorie de succes. 92% din populația țării și-a exprimat dorința de a se integra în Uniunea Europeană la referendumul din 2003. Când o țară devine membră a Uniunii Europene, atât persoanele adulte, cele în etate, cât și tinerii devin partea Uniunii. Aderarea la UE a fost într-adevăr în interesul cetățenilor, pentru că ei s-au integrat în lumea stabilității și prosperității. „Este în interesul nostru ca Uniunea Europeană să fie puternică, unită în diversitate și să asigure condiții bune de trai și de muncă pentru toți oameniiˮ, a declarat diplomatul.

Ambasadorul a menționat că Slovacia salută progresele Republicii Moldova în reformarea domeniului economic, legislativ, în armonizarea legislației naționale cu legislația UE. Potrivit diplomatului, este importantă dezvoltarea unei strategii de comunicare la nivel național pentru a explica oamenilor beneficiile aderării. Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, pe lângă beneficiile pe care le va obține Moldova va trebui să vină și cu o contribuție economică, culturală.

Secretara de stat a Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, a spus că 20 de ani în urmă, la 1 mai, a fost cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene, 10 state, inclusiv Republica Slovacă, au aderat la UE și pe parcursul acestei perioade au avut loc transformări majore în aceste state, ceea ce încurajează foarte mult și Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor și îndeplinire a tuturor condițiilor necesare pentru aderarea la UE.

Expoziție foto cu genericul: „Slovacia pe harta UEˮ, organizată de Ambasada Slovaciei în Republica Moldova, poate fi vizitată până pe 14 mai 2024 la Café Europe din Chișinău.

Mesajul Maiei Sandu către Papa Francisc

 Maia Sandu, a participat astăzi, 26 aprilie, la funeraliile Papei Francisc, alături de cele peste 100 de delegații din întreaga lume.

„Papa Francisc a fost o punte între oameni, religii și națiuni. În numele cetățenilor Republicii Moldova, am adus un omagiu celui care a ales mereu calea binelui, compasiunii și a solidarității”, a scris aceasta pe o rețea de socializare.

Cum va circula transportul public din Capitală

Pe 27-28 aprilie, transportul public municipal va activa în regim special. Va fi se prelungit itinerarul rutei de autobuz nr. 19 până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează:

  • Tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”. 
  • Retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit.

„Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate”, anunță reprezentanții municipalității.

De asemenea, pe data de 27 și 28 aprilie, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar:

  • tur – str. Vasile Alecsandri, str. Alexandru cel Bun, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”);
  •  retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. 

Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente. 

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: 

  • tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; 
  • retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

 Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: 

  • tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); 
  • retur – pe același traseu.

Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

În dependență de fluxul de pasageri, rutele vor fi suplinite corespunzător, pentru a menține intervale de așteptare și a preveni supraaglomerarea unităților de transport.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 7:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 26, 27 și 28 aprilie, numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 24, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 26, 27 și 28 aprilie 2025, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

În zilele de 27 și 28 aprilie 2025 va fi sistată circulația transportului pe strada Doina, tronsonul cuprins între str. Socoleni și intrarea principală în Cimitirul „Sfântul Lazăr”, cu excepția transportului public.  

Scutul de la Cernobîl este deteriorat. După 39 de ani de la accident, reparațiile vor costa enorm

La 39 de ani de la cel mai grav accident nuclear civil din lume, inginerii ucraineni se confruntă cu o nouă provocare la Cernobîl. Potrivit Radio Europa Liberă, o dronă rusă a lăsat o gaură mare în scutul protector al complexului în urmă cu peste două luni.

Provocări în repararea scutului

Cupola de oțel masivă, construită pentru a proteja și izola rămășițele radioactive ale reactorului numărul patru, a fost avariată în urma unui atac cu dronă pe 14 februarie.

Moscova a negat responsabilitatea pentru acest incident. Deși nivelurile de radiații în exteriorul scutului perforat au rămas normale, repararea găurii este extrem de dificilă. Gaura se află deasupra sarcofagului în descompunere care încapsulează deșeurile radioactive ale reactorului.

„Cum poți repara un spațiu de acoperiș unde, cu cât urci mai sus în clădire, cu atât cresc nivelurile de radiație? Sunt atât de ridicate lângă sarcofagul propriu-zis, unitatea reactorului, încât nu poți lucra deasupra lui”, a explicat Shaun Burnie, expert nuclear la Greenpeace.

Burnie a făcut parte dintr-o echipă Greenpeace invitată să inspecteze daunele la scurt timp după atac. „Este o provocare foarte, foarte serioasă, enormă pentru Ucraina într-un moment în care se confruntă cu atâtea alte provocări, încât comunitatea internațională trebuie să intervină și să ofere sprijin”, a explicat el.

Impactul asupra planurilor pe termen lung

Conform sursei citate, noua structură de izolare a fost finalizată în 2019 ca parte a unui proiect internațional de 2,2 miliarde de dolari, implicând 45 de țări.

Planurile pe termen lung de a demonta în siguranță sarcofagul pentru a permite îndepărtarea ruinelor radioactive ale reactorului nu mai sunt posibile în urma deteriorării scutului, potrivit lui Dmytro Humeniuk, expert din cadrul Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiologică din Ucraina.

Evaluarea daunelor și planuri

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 450.000 de dolari pentru evaluarea daunelor cauzate de dronă structurii de izolare. Ministrul ucrainean al mediului, Svitlana Hrynchuk, estimează că rezultatele preliminare ale analizei ar trebui finalizate în luna mai.

Burnie anticipează că reparațiile la scut vor fi costisitoare și Ucraina va avea nevoie de finanțare semnificativă din partea donatorilor internaționali: „Trebuie să vină cu un plan pe termen mai lung, care va fi foarte extins, foarte complicat și potențial îngrozitor de scump”.

Maia Sandu l-a îndemnat pe Mitropolitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, să contribuie la menținerea Păcii
Articolul anterior
Atmosferă de Paște în penitenciare. Deținuții au vopsit ouă
Articolul următor
Close menu