O expoziție inedită de documente poate fi văzută la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziția de documente „Memoria preotului Avva Paul Mihail în conștiința contemporanilor”, consacrată preotului și istoricului dr. Avva Paul Mihail.

O expoziție de documente are loc la Biblioteca Națională. Cui e dedicatăFoto: Biblioteca Națională

În expoziție se regăsesc documente din colecția personală „Paul Mihail” și colecția „Societății de bibliofilie și ex-libris „Paul Mihail”, ambele păstrate în secția Carte veche și rară, cât și din arhiva personală al protoiereului Petru Buburuz și al preotului Viorel Cojocaru  (Chișinău).

Pentru prima dată sunt expuse 4 scrisori inedite ale lui Paul Mihail adresate lui Petru Buburuz, conținutul cărora reflectă preocupările și activitatea părintelui. Din șirul lucrărilor expuse pentru prima dată, sunt exemplare pe care Avva Paul Mihail le-a moștenit de la strămoșii săi. Printre acestea un Molitvenic apărut la Iași în 1754, o ediție foarte rară, păstrată de la străbunicul său iereu Dumitru Mihail din satul Ciuciulea. Șirul este completat de Catavasierul grecesc și românesc, apărut la Sibiu în tipografia lui Ioan Bart la 1817, exemplar primit drept cadou de la nașii săi de cununie Andrei și Eugenia Badăreu.

Unice sunt și Filișoarele misionare ale Frățimii Ortodoxe „Nașterea lui Hristos” din Chișinău, apărute în perioada anilor 1900 – 1919, și care astăzi nu se mai întâlnesc în colecții publice.

Alte ediții bibliofile expuse sunt  Opt documente moldovenești dinainte de Ștefan cel Mare, tipărită inițial în revista ieșeană „Cercetări istorice” din 1933; lucrarea Documente găsite la Constantinopol (1642-1755), (1934) apărută ca urmare a vizitei de studii la Constantinopol, unde a cercetat documentele românești aflate în arhiva metocului Sfântului Mormânt din Istanbul; Tipărituri românești în Basarabia până la 1918, apărută în 1940,  lucrare distinsă în anul 1939 cu „Premiul Năsturel” al Academiei Române;  revista „Luminătorul” din 1928 pe paginile căruia găsim primul său articol publicat în perioada studiilor la Seminarul Teologic cu genericul  „Despre bibliotecile parohiale” tipărit în nr. 9 (p. 62-64).  

Expoziția este deschisă pentru public în perioada 13 iunie -13 iulie 2024, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

gallery images

gallery images

gallery images

Accident de groază la Tiraspol: Un pieton a fost lovit mortal pe zebră de două mașini

Sfârșit tragic pentru un bărbat de 30 de ani din Tiraspol, care traversa strada regulamentar. Acesta a fost lovit de un BMW în timp ce se afla pe zebră, după care a fost proiectat pe contrasens, fiind lovit și de o Toyota. Totul s-a întâmplat noaptea, aproape de ora 23:00, scrie tv8.md.

colaj foto: tv8.md

Bărbatul s-a ales cu răni grave și a murit pe loc. Medicii de pe ambulanță nu au putut decât să-i constate decesul. 

Șoferița din BMW, o tânără de 25 de ani, dar și conducătorul auto de la volanul Toyotei, un bărbat de 20 de ani, sunt cercetați penal. 

Potrivit așa-numitor forțe de ordine din stânga Nistrului, ambele vehicule implicate în accident au fost ridicate și duse la parcarea specială, până la elucidarea tuturor circumstanțelor. 

Mai mulți șoferi din Hâncești, condamnați la închisoare sau amendați pentru că au condus beți la volan

În primele trei luni ale anului curent, în urma modificărilor operate la Codul penal și intrate în vigoare la 7 septembrie 2024, Procuratura din Hînceşti a pronunțat patru sentințe de condamnare în privința a patru persoane pentru comiterea infracțiunii de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate. Acestora le-au fost aplicate pedepse cu închisoare pe termene cuprinse între 3 luni și 2 ani și 6 luni, scrie newtv.md.

Totodată, în aceeași perioadă, la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii Hîncești, instanța de judecată a emis șapte sentințe în privința a șapte persoane, care au fost condamnate pentru aceeași categorie de infracțiuni, fiindu-le aplicate amenzi cuprinse între 75.000 și 125.000 lei. În toate cazurile, instanța a dispus și aplicarea sancțiunii complementare de anulare a dreptului de a conduce mijloace de transport.

Arme și muniții ridicate în urma unor percheziții efectuate la un bărbat din Orhei

Polițiștii din Orhei au desfășurat o percheziție la domiciliul unui bărbat de 56 de ani din satul Trebujeni, suspectat de deținerea ilegală de arme și muniții.

Oamenii legii au ridicat cinci componente ale unei arme de foc și 44 de cartușe de diferit calibru, toate deținute ilegal. Alte 71 de cartușe erau dispersate în diferite locuri din gospodărie.

La domiciliul acestuia au mai fost depistate două arme cu țeavă lisă și 238 de cartușe, deținute legal.

Conform legii, deținerea ilegală a armelor și munițiilor se pedepsește cu amendă de până la 32 500 de lei sau cu închisoare de până la 2 ani.

Un eveniment-omagiu dedicat poetului Mihai Eminescu va avea loc la Chișinău
Articolul anterior
Corneliu Botgros și soția sa au ales numele pentru fiica lor nou-născută
Articolul următor
Close menu