O femeie din Washington, Statele Unite ale Americii, a dezvăluit coșmarul pe care l-a trăit în ultimii ani, înainte de a fi diagnosticată cu sindromul persoanei rigide, boală cu care se luptă și Celine Dion.
Tara Zier, în vârstă de 53 de ani, s-a plimbat ani prin spitale, în încercarea de a afla care este boala de care suferă, motiv pentru care acum își dorește să crească gradul de conștientizare cu privire la sindromul persoanei rigide, boală despre care se spune că afectează o persoană la un milion.
Potrivit Daily Mail, ea a început să se confrunte cu dureri de spate atroce, dificultăți de mers și oboseală în 2015, după moartea soțul ei. Timp de trei ani, ea a încercat să afle cauza acestor probleme de sănătate. A cerut sfatul multor specialiști, însă nimeni nu a putut să-i pună un diagnostic corect.
„Trei ani m-am plimbat prin spitale. Am simțit o durere cruntă, am renunțat la sporturile pe care le făceam, iar în scurt timp aveam probleme cu respirația și nu mă simțeam bine”, a povestit femeia.
Aproape trei ani a încercat să afle ce i se întâmple. A mers la endocrinolog, la psihiatru, la reumatolog, la cardiolog general, însă fără să găsească răspunsuri. Simptomele ei persistau și, în plus, îi era tot mai greu să se miște. Totul s-a schimbat, însă, când a ajuns la un neurolog.
În 2017, însă, un neurolog i-a cerut să facă niște analize de sânge, care au confirmat că suferă de sindromul persoanei rigide, boală cu care se confruntă mai puțin de 5000 de americani.
Despre această afecțiune s-a vorbit anul trecut, când celebra cântăreață Celine Dion a dezvăluit că a fost diagnosticată cu această afecțiune, fiind nevoită să-și amâne toate concertele.
Cauza acestei afecțiuni nu a fost identificată de oamenii de știință, dar ei cred că o boală autoimună afectează sistemul imunitar, ceea ce duce la distrugerea celulelor sănătoase.
Care sunt simptomele date de sindromul persoanei rigide
Potrivit doctorului Kunal Desai, un neorolog care lucrează la Yale School of Medicine, această afecțiune poate afecta și persoane cu vârstă înaintată, dar și tineri.
În ceea ce privește simptomele, această afecțiune se manifestă prin episoade violente de spasme musculare, care pot fi atât de puternice încât pot determina chiar și fracturi ale oaselor.
„Stresul poate agrava simptomele dezvoltate de un pacient diagnosticat cu sindromul persoanei rigide, mai ales spasmele musculare și durerile”, a explicat neurologul Desai, potrivit sursei citate.
Spasmele musculare și rigiditatea pot transforma oamenii în adevărate statui, fiind incapabile să se miște. Acestea pot fi atât de puternice încât oamenii nu se pot deplasa, iar, în timp, pot ajunge imobilizați la pat.
Celine Dion, extrem de afectată când și-a anunțat fanii că a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide
Cu ochii în lacrimi și gâtuită de emoție, artista canadiană a transmis, în decembrie 2022, un mesaj tuturor fanilor ei, dezvăluind boala de care suferă, efectele ei, dar și faptul că nu va putea să-și reia concertele din turneul european, amânate deja de mai multe ori.
„Îmi pare rău că mi-a luat atât de mult timp să mă adresez vouă. Îmi e dor de voi și abia aștept să vorbesc din nou cu voi de pe scenă. Știți că am fost mereu ca o carte deschisă. Nu am fost pregătită să spun ceva înainte, dar acum sunt gata. Am probleme de sănătate de multă vreme și îmi e foarte greu să înfrunt aceste dificultăți și să vorbesc despre lucrurile prin care trec. Recent, am fost diagnosticată cu o foarte rară afecțiune neurologică, numită sindromul omului înțepenit, ce afectează cam unul dintr-un milion de oameni”, a început mărturisirea lui Celine Dion.
sursa: www.peroz.ro