O femeie de etnie romă din Moldova învinge discriminarea prin dorința ei de a face parte dintr-o societate incluzivă

Prima ciocnire a Angelei Rădiță de discriminare a fost neașteptată și extrem de dureroasă. Tânăra, care încă de când era elevă citea la lumina candelei până în miez de noapte, a absolvit studiile și s-a reîntors acasă pentru a munci în calitate de bibliotecară. Însă, nu a fost bibliotecară nici măcar o zi, fiind respinsă din cauza că era romă.

separator
„Dacă apare ceva, eu te voi anunța”, i-a spus șeful de atunci al secției de cultură raională Drochia. „Dar acum nu avem locuri disponibile”.

„Nu am lucrat niciodată în calitate de bibliotecară. Și aceasta chiar dacă am învățat și am muncit din greu. Dar nu a fost suficient ”, spune Angela (49 de ani), consilieră locală în satul Gribova, raionul Drochia, mediatoare comunitară și activistă civică în aceeași localitate. „Am plâns mult atunci. Pentru prima dată în viața mea, mă confruntasem cu atâta neîncredere doar din cauza numelui meu, care mi-a dezvăluit etnia”.

Dincolo de propria ei dezamăgire, i-a fost teamă că experiența ei ar putea descuraja pe alte fete rome să-și urmeze visul. Dacă ea, prima tânără de etnie romă din satul său care a plecat pentru a face studii, nu și-a putut găsi de lucru, de ce ar trebui și alte fete să încerce? La fiecare etapă importantă din viața ei, Angela s-a confruntat cu presiuni similare din cauza viziunilor tradiționale și stereotipice ale societății, indiferent că era vorba despre a fi femeie sau despre a fi romă.

Când a împlinit 14 ani, mama ei i-a spus că a făcut deja suficientă școală și că de acum se poate căsători. Totuși, i-a acordat șansa de a alege. „M-a rugat să fac alegerea mea: să mă căsătoresc sau să învăț în continuare. Și am ales școala. Chiar nu am vrut să devin soție la 14 ani”.

Însă, așteptările „tradiționale” ale rudelor sale au continuat și după aceea: „Bunica mea a avut așa o dorință să mă facă o croitoreasă. Dar mie mereu mi-a plăcut foarte mult să citesc”. Atunci a decis să se facă bibliotecară. Plecarea la studii la Soroca a fost momentul în care și-a dat seama că vrea să schimbe lucrurile în satul ei, însă la întoarcerea acasă s-a confruntat cu cea mai mare dezamăgire din viața sa și anume aceea de a fi respinsă. Ea crescuse în această comunitate diversă: colegii săi de clasă erau romi, dar și de alte etnii și niciodată nu a simțit vreo diferență între ei, toți erau din același sat. În momentul în care a fost respinsă din cauza etniei sale, pierduse acel sentiment de apartenență la comunitate. În următorii 10 ani, și-a câștigat banii pentru trai muncind pământul, alături de mama și bunica ei.

Romii reprezintă o parte mică din cei peste 2,6 milioane de persoane din Moldova și, conform datelor istorice, sunt printre cei mai săraci și cei mai vulnerabili oameni din Europa. În general, femeile rome se căsătoresc mai devreme, învață mai puțin, câștigă mai puțin și, prin urmare, sunt deosebit de vulnerabile la sărăcie de-a lungul vieții dar, în special, la bătrânețe. Rareori sunt reprezentate în viața publică.

Dar, începând cu 2004, vocea romilor a început să fie auzită și în Moldova. O rudă a Angelei din Chișinău a venit la ea, au vorbit despre mișcarea romă și atunci a încurajat-o să creeze un ONG local menit să promoveze drepturile persoanelor rome și incluziunea socială.

Și astfel a început viața civică a Angelei. Au urmat ani de mentorat și instruiri, participând la training-uri și evenimente naționale pentru abilitarea femeilor, în special în viața publică și în politică. Angela se forma ca o activistă civică în Gribova și cu cât mai multe afla despre propriile sale drepturi, cu atât devenea mai ambițioasă cu privire la schimbarea calității vieții în comunitatea sa. A devenit mediatoare comunitară în primăria din Gribova, ajutând și consultând semenii săi cum să-și rezolve problemele și să interacționeze cu autoritățile.

În 2018, Angela Rădiță a fost voluntară într-o amplă campanie de informare electorală și educare civică a alegătorilor, lansată de PNUD Moldova înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019. A mers din poartă în poartă în Gribova și a informat oamenii despre drepturile lor politice, încurajându-i „să iasă din casă și să voteze”. Campania a implicat peste 11 000 de romi în toată țara. A observat atunci o diferență enormă în relația autorităților cu comunitatea romă și a decis să candideze independent la alegerile locale din octombrie anul trecut la funcția de consilieră locală.

Nu i-a fost ușor. Era greu să faci comunitatea de romi să fie activă în procesul de votare. Așa că a fost nevoie să facă mai multă educație civică, explicând oamenilor de ce reprezentarea lor în consiliul local este importantă. „Le-am spus oamenilor că ar fi bine dacă cineva din comunitatea de romi i-ar reprezenta cu adevărat în consiliile locale sau raionale pentru că ar fi cei care le-ar apăra drepturile”, spune ea. Și astfel a ajuns la multe persoane care au cunoscut-o prin activitatea ei atât la nivel local, cât și la nivel regional.

În pofida opiniilor negative adânc înrădăcinate în societate în privința implicării romilor în viața publică, dar, mai ales, a femeilor în politică, oamenii au susținut-o și a reușit să câștige mandatul de patru ani de consilieră locală. „Poate acesta este mai mult meritul lor decât al meu”, notează Angela.

Anul trecut, 12 femei și bărbați romi – inclusiv Angela – au fost aleși consilieri locali, un record pentru Moldova. Politica a fost considerată de mult timp un teritoriu mai puțin accesibil pentru grupurile minoritare și pentru femei. Normele patriarhale fac ca parcursul femeilor în spațiul public să fie mai anevoios și mai scrutat. Și romii au suferit de multă discriminare și excludere. Acum, Angela a rupt ambele bariere.

În ciuda faptului că era nouă în competiția electorală și reprezenta două „grupuri minoritare” (femeile și romii), Angela Radiță a fost hotărâtă să facă o schimbare. Ca mediatoare comunitară, ea a fost adesea confruntată cu lipsa resurselor din bugetele locale și a fost motivată să rezolve aceste probleme din interior, contribuind la redistribuirea fondurilor locale.

„Problemele pe care le văd în fiecare zi mă fac să vreau să văd ce pot face. Sper să reușesc să aduc o schimbare în bine, atât pentru femeile rome, cât și pentru cele de alte etnii. În Moldova, soarta lor este aproape aceeași”, concluzionează Angela. „Vreau să colaborez cu toți cetățenii din comunitate, indiferent de etnia lor”.

Angela simte deja puterea de a lucra împreună, în echipă. După cum spune mărturisește o altă consilieră locală, Aliona Rîbac: „Împreună, noi, femeile, ne mobilizăm, iar bărbații din consiliul local ne ascultă”.În 2016, Moldova și-a modificat legislația și a obligat partidele politice să aibă o reprezentare de gen de 40% din candidații incluși în listele electorale. În cazul alegerilor locale generale de anul trecut, norma legală a fost respectată pentru prima dată, ceea ce a făcut diferența. Acum, 37% dintre consilierii locali sunt femei, ceea ce reprezintă cea mai înaltă reprezentare de gen la nivel guvernamental.

Dar, în timp ce 2019 a înregistrat și cel mai mare număr de consilieri locali romi aleși, aceștia au reprezentat doar opt dintre cele 185 de comunități de romi. Așa că în acest sens, mai sunt multe de făcut.

„Sper că exemplul meu va fi unul convingător și că la alegerile următoare vom fi mai mulți”, spune Angela, care pentru următorii patru ani, intenționează să dezvolte mai multe proiecte sociale împreună cu consiliul local și primăria. Lucruri precum renovarea parcului din sat, singurul loc în care copiii cu familiile lor se pot juca și relaxa în weekend, asigurându-se că toți copiii frecventează școala, iar semenii ei au un loc de muncă acasă.

„Mă voi implica în proiecte sociale care să fie în beneficiul oamenilor. Pentru că tot ceea ce fac, e pentru satul meu, comunitatea mea, oamenii care locuiesc aici, indiferent de etnie”.

PNUD Moldova continuă să întreprindă eforturi pentru creșterea participării politice a femeilor, a minorităților și a altor grupuri vulnerabile prin educație civică, consiliere și colaborarea cu Guvernul, pentru a găsi soluții incluzive.    

Imagini greu de privit din Vietnam. Pescarii înaintează cu greu cu bărcile printre sute de mii de pești morți, pe sute de hectare

Peste 100 de recorduri de temperatură au fost doborâte în Vietnam în luna aprilie, conform datelor oficiale publicate de serviciul local de meteorologie, în contextul în care Asia de Sud şi de Sud-Est este afectată de un val mortal de caniculă. În ultimele săptămâni, o căldură extremă a cuprins Asia, din India până în Filipine, provocând decese asociate cu insolaţia şi ducând la închiderea şcolilor, scrie digi24.ro.

Schimbările climatice provocate de acțiunile umane vor duce la valuri de căldură mai frecvente, mai îndelungate şi mai intense, avertizează în mod regulat oamenii de ştiinţă. Vietnamul a cunoscut trei valuri de caniculă în aprilie, potrivit datelor publicate vineri de Centrul naţional pentru prognoze hidrometeorologice, mercurul atingând 44 de grade Celsius în două oraşe, la începutul acestei săptămâni.

Această cifră este apropiată de cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Vietnam: 44,2 grade Celsius, înregistrată la 7 mai 2023. În total, 102 staţii meteorologice au înregistrat recorduri în aprilie, nordul şi centrul Vietnamului fiind cele mai afectate de caniculă, cu temperaturi, în medie, cu 2-4 grade Celsius mai ridicate comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Şapte staţii meteorologice au înregistrat marţi temperaturi de peste 43 de grade Celsius.

Cel mai dramatic efect al vremii extreme care a lovit Vietnamul a fost înregistrat în provincia sudică Dong Nai, unde sute de mii de peşti au murit într-un bazin. Imaginile date publicităţii i-au arătat pe locuitori deplasându-se cu barca în rezervorul Song May cu o suprafaţă de 300 de hectare, în care apa abia era vizibilă sub peştii morţi. Această mortalitate masivă a fost atribuită caniculei şi unei proaste gestionări a situaţiei.

Agenţia vietnameză de meteorologie a prognozat noi valuri de căldură în luna mai, cu temperaturi cu 1,5 până la 2,5 grade Celsius mai ridicate comparativ cu cele înregistrate în anii precedenţi în aceeaşi perioadă. În timp ce aprilie şi mai sunt, de obicei, cele mai fierbinţi luni ale anului în Asia de Sud-Est, experţii susţin că fenomenul El Nino face ca în acest an căldura să fie deosebit de intensă. Bangladesh şi Myanmar au cunoscut, de asemenea, temperaturi ridicate în aprilie, iar insolaţia a ucis cel puţin 30 de persoane în Thailanda de la începutul anului. Totodată, temperaturile ridicate au fost parţial responsabile pentru o explozie mortală într-un depozit de muniţie din Cambodgia. În Filipine, episcopii catolici i-au îndemnat pe credincioşi să se roage pentru ploaie şi temperaturi scăzute, după ce canicula a determinat guvernul să suspende temporar cursurile în zeci de mii de şcoli. Mega-oraşul Calcutta din estul Indiei a cunoscut o căldură apăsătoare, mercurul din termometre urcând până la 43 de grade Celsius, în cea mai fierbinte zi de aprilie înregistrată după 1954. Chiar şi Nepalul muntos a fost afectat – guvernul a emis avertismente privind riscul asupra sănătăţii publice, iar pompierii se luptă cu incendii forestiere de o amploare neobişnuită.

Reacția Andreei Marin, după ce a fost întrebată de iubitul fiicei sale: „La vârsta aceasta avem doar prieten”

Andreea Marin a avut o reacție neașteptată când a fost întrebată de iubitul fiicei sale. Violeta Bănică a postat recent pe rețelele de socializare că este într-o relație, scrie libertatea.ro.

Aflată la un eveniment monden, Andreea Marin a stat de vorbă cu jurnaliștii prezenți. Fosta prezentatoare de la „Surprize, surprize!” a fost întrebată dacă de Paște va fi invitat la ei acasă și iubitul Violetei, fiica sa din căsnicia cu Ștefan Bănică jr. Vedeta a avut o reacție neașteptată și a ținut să facă o scurtă precizare în aceea ce privește povestea de dragoste adolescentină pe care o trăiește Violeta. „De fiecare dată sunt acasă. Mie îmi place Paștele acasă. Îmi place Crăciunul acasă. Îmi place atmosfera aceea de familie. E tare important să simți căldura. Și căldura e acasă. (…) Nu avem iubit la vârsta aceasta. Avem doar prieten. Nu fac mărturisiri despre viața fiicei mele în felul acesta”, a declarat Andreea Marin pentru cancan.ro.

Fosta soție a lui Ștefan Bănică jr a preferat să păstreze discreția în ceea ce privește viața privată a fiicei sale. Violeta se află la vârsta la care trăiește iubiri adolescentine, iar mama ei, care îi este cea mai bună prietenă, îi oferă sfaturi atunci când i le cere.

Violeta, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică, trăiește primii fiori ai dragostei și a dezvăluit că este implicată într-o relație. În vârstă de 16 ani, Violeta Bănică trăiește o poveste de iubire adolescentină alături de George, un tânăr care a studiat la „Școala de media” și care este implicat în mai multe proiecte importante alături de alți adolescenți. Iubitul fiicei Andreei Marin pare că este interesat de jurnalism și comunicare, astfel că și-a urmat pasiunea și a frecventat un curs în acest sens.

Fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică jr, Violeta, a făcut publice primele imagini alături de iubitul său, marcând astfel o nouă etapă în viața sa personală. Adolescenta a postat pe pagina sa de Instagram un videoclip în care apare alături de iubitul ei, exprimându-și astfel deschis sentimentele și fericirea pe care o trăiește în această relație.

„Te iubesc!”, a scris fata fostei prezentatoare la postarea pe care a făcut-o pe pagina de Instagram. Andreea Marin a fost pregătită pentru momentul în care Violeta i-a spus că are iubit Într-un interviu pentru fanatik.ro, Andreea Marin a vorbit cu multă sinceritate despre relația pe care o are cu Violeta, fiica ei din căsnicia cu Ștefan Bănică jr. Fosta prezentatoare de la „Surprize, surprize!” mărturisea că este pregătită pentru momentul în care fiica ei îi va spune că are un prieten.

„Are 16 ani și e normal la această vârstă să îi placă cineva, sunt deschisă. Cu precauții însă, așa cum gândește probabil orice părinte conștient și responsabil în aceste vremuri tulburi. Îmi place să o văd fericită și în siguranță”, a spus vedeta.

Relația Andreei Marin cu Violeta este una foarte deschisă, astfel că cele două își împărtășesc orice. Fosta prezentatoare TV are grijă să-i ofere adolescentei cele mai bune sfaturi și să o ajute să evolueze în cel mai frumos mod. Violeta este deja implicată într-o mulțime de proiecte interesante, iar mama ei este cât se poate de mândră.







Cine este bărbatul care, pur și simplu, nu are ce face cu 189 de miliarde de dolari în numerar

Berkshire Hathaway şi-a redus semnificativ participaţia enormă la Apple în primul trimestru, iar conglomeratul lui Warren Buffett şi-a lăsat rezervele de numerar să crească până la un record de 189 de miliarde de dolari, relatează Reuters citat de digi24.ro.

Compania lui Buffett a înregistrat, de asemenea, un profit operaţional record de peste 11 miliarde de dolari, deoarece operaţiunile sale de asigurări au beneficiat de o subscriere îmbunătăţită şi venituri mai mari din investiţii, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.

Valoarea participaţiei Berkshire la Apple a scăzut cu 22%, la 135,4 miliarde de dolari, la 31 martie, de la 174,3 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2023, chiar dacă preţul acţiunilor producătorului de iPhone a scăzut cu doar 11% în trimestrul raportat.

Pe baza modificărilor din preţul acţiunilor Apple, Berkshire pare să fi vândut aproximativ 115 milioane de acţiuni, sau 13% din deţinerile sale, în trimestrul care s-a încheiat, cu aproximativ 790 de milioane.

O vânzare mare este o schimbare pentru Buffett, care este în mod normal reticent la sectorul tehnologic, dar a ajuns să vadă Apple ca pe o companie de bunuri de larg consum, cu o putere mare de stabilire a preţurilor şi clienţi devotaţi.

Unii investitori şi-au exprimat însă îngrijorarea că Apple a consumat prea mult din portofoliul de investiţii al Berkshire. Dar vânzările îl lasă pe Buffett cu peste şase ori mai mult decât suma minimă de 30 de miliarde de dolari pe care s-a angajat să o păstreze.

La întâlnirea anuală a acţionarilor Berkshire, de sâmbătă, Buffett i-a asigurat pe acţionari că ”dacă nu se întâmplă ceva dramatic care schimbă cu adevărat alocarea capitalului, vom avea Apple ca cea mai mare investiţie a noastră”.

Buffett spune că nu-l deranjează să plătească taxe

El a mai spus că ”nu mă deranjează” extinderea rezervei de numerar, în lumina alternativelor de pe pieţele de acţiuni şi a conflictelor din întreaga lume, şi a spus că numerarul ar putea depăşi 200 de miliarde de dolari până la sfârşitul lunii iunie.
Vânzările Apple au dus la realizarea de către Berkshire a câştigurilor după impozitare de 11,2 miliarde de dolari în primujl trimestru, din vânzarea de investiţii. Buffett a susţinut că nu-l deranjează să plătească taxe.

Profitul operaţional din primul trimestru al Berkshire a crescut cu 39%, până la 11,22 miliarde dolari, sau aproximativ 7.807 dolari pe acţiune de clasă A, de la 8,07 miliarde dolari cu un an mai devreme.

”Berkshire continuă să beneficieze de randamente atractive ale investiţiilor pe termen scurt şi de solduri mari de numerar”, a declarat analistul Edward Jones, James Shanahan, într-o notă de cercetare.

Profitul net a scăzut cu 64%, până la 12,7 miliarde de dolari, sau 8.838 de dolari pe acţiune, de la 35,5 miliarde de dolari cu un an mai devreme, când Berkshire avea câştiguri nerealizate mari din acţiunile sale.

O regulă de contabilitate cere ca Berkshire să raporteze acele câştiguri împreună cu rezultatele sale financiare. Buffett îi îndeamnă pe investitori să ignore volatilitatea rezultată.

De asemenea, Berkshire a răscumpărat 2,6 miliarde de dolari din propriile acţiuni în primul trimestru şi o sumă mică în primele trei săptămâni din aprilie.

Mesajul unei bănci din Moldova: Atenție la fraude! Nu oferiți nimănui parolele unice și datele cardului bancar
Articolul anterior
Ușile unui bloc de locuit din Capitală au fost sudate, în legătură cu infecția Covid-19
Articolul următor