Ușile unui bloc de locuit din Capitală au fost sudate, în legătură cu infecția Covid-19

Un bloc de locuit din sectorul Centru al Capitalei a intrat în carantină totală din cauza Covid-19, după ce doi locătari au fost diagnosticați cu acest virus.

separator

Celula de criză pentru supravegherea permanentă a evoluţiei infecţiei Covid-19 a sectorului Centru a decis să instituie măsurile de carantină, precum și să instituie regimul de izolare pentru întreg blocul de locuințe din str. V. Cheltuială, nr. 9/2, menționează pretura de sector.

Din moment ce există mai multe intrări în bloc, ușile suplimentare au fost sudate. Locuitorii pot părăsi clădirea o singură dată pe zi, doar un singur membru al familiei are voie să iasă, timp de maximum 30 de minute, pentru a cumpăra produse și medicamente. Vezi video!

Maia Sandu, la lansarea Institutului Național pentru Educație și Leadearship: ,,Calitatea în educație produce oameni de calitate”

Primul Institut Național pentru Educație și Leadearship (INEL) a fost lansat la Chișinău. Printre responsabilitățile de bază ale instituției este gestionarea formării continue a cadrelor didactice din sistemul de învățământ, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Oficialul a precizat că în cadrul INEL vor fi instruiți peste o mie de mentori. 

„Despre mentorat se vorbește demult, aceste prevederi le avem încă din anul 2014 și în esență a luat ceva timp ca să operaționalizăm acest obiectiv. Vreau să mulțumesc persoanelor care au fost promotorii acestei idei. Crearea acestei rețele naționale de mentori va fi ca un garant și suport pentru creșterea calității predării în instituțiile de învățământ. Noi avem așteptări mari și ne dorim să avem un instrument prin care să promovăm bune practice în sistemul educațional. Avem un șir de probleme pe care dorim să le rezolvăm: violența și bullyingul în școli, dar și digitalizarea. Acest institut va fi acel suport și stimul care să orienteze cadrele didactice”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. 

Președintele Maia Sandu a precizat că profesorii formați cu ajutorul INEL vor căpăta prestigiul meritat și autoritatea necesară îmbunătățirii învățământului

„În ultima vreme, educație devine centrală în societate, ce fel de copii vrem să creștem este subiectul ce ne unește cel mai mult. Sper că institutul va reuși să ridice calitatea predării în școlile din țara noastră, va ajuta pedagogii să adopte metode de predare noi și să adapteze mai bine la condițiile moderne și complexe din sălile de studii. Calitatea în educație produce oameni de calitate. Profesorii formați cu ajutorul INEL vor căpăta prestigiul meritat și autoritatea necesară îmbunătățirii învățământului. Pe umerii voștri stă misiunea de a ghida toate cadrele didactice și întreaga societate în acest proces de transformare a educației. Știm unde vrem să ajungem, răspunsul la întrebarea: ce ne dorim de la școală este limpede. Vrem ca educația și nu doar cea din școală să facă din fiecare copil din R. Moldova un adult independent și responsabil pe propriile de decizie. Dreptul la viață, educație, gândirea critică, exprimare, dreptul să alegi pentru tine, acestea sunt valorile pe care dorim să le construim la copii. Uniunea Europeană este societate unde dorim să trăim și noi”, a menționat șeful statului. 

Institutul Național pentru Educație și Leadearship va fi condus de Viorica Andrițchi, iar crearea acestuia face parte din cele 20 de priorități ale Guvernului și Președinției, incluse în Planul Național „Construim Moldova Europeană”.

Femeia care și-a rupt pașaportul și a ales închisoarea din Belarus în locul exilului este dată dispărută. Cine este Maria Kolesnikova

A trecut mai bine de un an de când rudele și prietenii nu au mai auzit nimic despre Maria Kolesnikova. Activista din Belarus este una dintre cei 1.416 deținuți politici aflați în spatele gratiilor în această țară.

„Ultima scrisoare de la Maria a fost primită pe 14 februarie 2023. De atunci, adică de exact un an, nu am primit nicio informație despre ea”, a spus sora ei, săptămâna trecută, potrivit The Guardian și Digi24.

Maria Kolesnikova a fost arestată în septembrie 2020 și de un an nu se mai știe nimic de ea FOTO: Profimedia Images

Kolesnikova, o activistă pro-democrație și fostă flautistă, care a fost apropiată de candidatul opoziției la președinție Viktar Babaryka, a fost arestată în septembrie 2020, după ce s-a alăturat unui triumvirat feminin care conducea opoziția față de liderul belarus, Alexander Lukașenko. Ea a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru „extremism” și alte acuzații. În februarie 2022, avocații ei au pierdut contactul cu ea, iar ea a încetat să mai scrie scrisori, fiind doar unul dintre activiștii politici de seamă care au dispărut în închisorile din Belarus.

Moartea în închisoare a liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi de săptămâna trecută va spori frica familiilor deținuților politici nu numai în Rusia lui Vladimir Putin, ci și în Belarus, care este cel mai vocal aliat al Moscovei dintre statele ex-sovietice.

Într-un interviu de anul trecut, sora Mariei Kolesnikova, Tatsiana Khomich, a spus că ea crede că Maria a fost plasată în izolare, într-o colonie penală, unde îi este interzis să comunice și nu are acces la nicio formă de comunicare cu exteriorul.

„Acestea sunt condițiile în care sunt ținuți cei mai cunoscuți prizonieri politici din Belarus”, a spus ea, referindu-se la contracandidații lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020, cum ar fi Syarhey Tsikhanouski și Barbaryka, dar și la oameni cunoscuți care i-au susținut pe aceștia și militanți vocali pentru drepturile omului.

„Bineînțeles, este foarte dificil să fii în această situație și este trist să-i vezi pe alții care au rude în spatele gratiilor”, a spus Khomich, care este co-fondatoare a organizației FreeBelarusPrisoners. „Atmosfera din Belarus este extrem de încărcată. Dar oamenii încearcă să se susțină unii pe alții pentru că nu avem altă opțiune. Nu avem de ales.”

Kolesnikova era stabilită în Stuttgart, unde avea o carieră muzicală, însă a ajutat la înființarea de organizații culturale în Belarus, inclusiv una de artă pentru tineret – OK16, care a fost închisă de guvern în 2021. „Chiar dacă a trăit 12 ani în Germania, ea a menținut o legătură foarte puternică cu Belarus… A vrut să aducă lucrurile pe care le-a văzut în Germania în Belarus”, a spus sora ei.

Maria Kolesnikova a intrat în politică datorită legăturii pe care o avea cu Babaryka, bancher și o persoană publică care a încercat să fie contracandidatul lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020, dar a fost arestat și condamnat la 14 ani de închisoare pentru luare de mită și evaziune fiscală, acuzații despre care se spune că sunt motivate politic. La acea vreme, Kolesnikova era managerul lui de campanie, iar ea a fost ulterior reținută după protestele publice izbucnite din cauza fraudării alegerilor.

Când autoritățile din Belarus au încercat să o expulzeze din țară, ea a refuzat să plece în exil și și-a rupt pașaportul, alegând astfel să meargă în închisoare.

„Nu am încercat niciodată să o convingem să renunțe”, a spus sora Mariei. Când Babaryka și fiul său Eduard au fost arestați în timpul campaniei, ea a ales să rămână în țară și să devină unul dintre liderii opoziției pro-democrație. „A spus: „Prietenii și colegii mei sunt după gratii. Nu-i pot abandona””, a mai povestit Khomich.

Viktoriia Vitrenko, solistă și dirijoare care a co-fondat Inițiativa InterAkt, a cunoscut-o pe Kolesnikova la un recital susținut la Stuttgart, oraș în care ambele femei locuiau în 2017. În ciuda legăturilor strânse pe care Kolesnikova le avea aici, ea „nu a pierdut niciodată contactul cu Belarus”, a spus Vitrenko. În martie 2020, Vitrenko a observat o schimbare pe măsură ce Kolesnikova era tot mai implicată în politică și a devenit mult mai atentă la ceea ce vorbea telefon, iar în final i-a spus că nu este în siguranță să vorbească despre viața ei.

Maria era conștientă cu privire la riscurile la care se expunea alăturându-se opoziției din Belarus, a spus prietena ei și înțelegea pericolele pe care le implica munca ei.

„Îmi amintesc că am întrebat-o: „Ești 100% sigură de ceea ce faci?””, a spus Viktoriia. „Este o diferență uriașă între a fi în Germania și a fi în Belarus. Și ea a spus că este 100% sigură și că știa care ar putea fi rezultatul.”

În închisoare, Kolesnikova a avut probleme de sănătate din cauza unui tratament greșit și a fost internată în spital în noiembrie 2022, unde a fost operată de ulcer perforat.

În ultima ei scrisoare, ea le-a transmis membrilor familiei ei să aibă grijă de ei. Întotdeauna își încheia scrisorile astfel: „Totul va fi OK”.

Sora ei este îngrijorată și spune că situația cu Maria și cu Belarusul, în general, nu se va schimba fără sprijinul țărilor europene.

Disidenta rusă Evgenia Kara-Murza: Sunt mii de oameni care au ajuns în spatele gratiilor pentru că au spus deschis ,,Nu”

Aproape 20.000 de ruși au fost arestați pentru mesaje împotriva războiului de la începutul invaziei rusești, în urmă cu doi ani, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, conform unor mărturii și a unei analize The Independent.

Evgenia Kara-Murza s-a trezit și a pus imediat mâna pe telefon. Femeile ucrainene, a văzut ea, începuseră să împărtășească, online, capturi de ecran cu ultimele lor mesaje către soții, iubiții și frații lor aflați pe front… Acestea începeau cu un mesaj banal, ceva de genul „Ce mai faci, dragă?”. Dar cu fiecare mesaj fără răspuns, ele deveneau tot mai speriate. „Dragă, răspunde-mi. Scrie orice. Vreau doar să știu că ești bine”, scria una dintre ele.

Astfel, aceste femei își dădeau seama ce se întâmplase. Știau că nu vor primi niciun răspuns. Știau că partenerii lor, frațîi lor, fuseseră uciși de soldații ruși.

Citind aceste mesaje, Evgenia a simțit că o să cedeze. Simțea că este pe punctul de a avea un alt atac de panică. I-au amintit de ultimul mesaj pe care i l-a trimis soțului ei, cu aproape doi ani mai devreme…

Era 11 aprilie 2022. Vladimir Kara-Murza tocmai fusese arestat de autoritățile ruse în apropierea casei familiei din Moscova pentru „răspândirea de informațîi false” despre războiul din Ucraina.

Telefonul opozantului fusese confiscat. Ulterior, acesta avea să fie condamnat la 25 de ani de închisoare, adăugându-i-se și acuzațiile de trădare.

1000 de activiști încarcerați

Sentința a fost condamnată de lideri din întreagă lume că fiind motivată politic, Kara-Murza fiind victima unui regim de represiune. A fost cea mai lungă pedeapsa aplicată unui critic al lui Vladimir Puțîn, de la invazia pe scară largă a Ucrainei din februarie 2022.

Evgenia Kara-Murza, care trăiește acum în exil în SUA, nu l-a mai văzut de atunci.

„Te iubesc”, scria în textul acelui mesaj, cu un emoji cu o inima atașat la sfârșitul mesajului. Nu a mai primit răspuns.

La doi ani de la invazia lui Putin în Ucraina, comunitatea disidenților ruși duce propriul război. Mii de oameni au fost forțați să părăsească țară; mulți dintre cei care au rămas au fost arestați; se știe că aproape o mie au fost încarcerați pentru simplul fapt că s-au opus lui Putin și războiului sau.

Opoziția disidențelor

Vinerea trecută, s-a anunțat că Alexei Navalnii, cel mai proeminent critic al lui Putin, a murit în colonia penitenciară „Lupul polar” de la Cercul Polar Arctic, unde își ispășea o pedeapsa de 19 ani, pentru acuzații denunțate de Occident că fiind inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Soția să, Iulia Navalnaia, l-a acuzat pe Putin că l-a otrăvit. Țări precum Marea Britanie și SUA au emis sancțiuni pentru uciderea dlui Navalnii, spunând că Putin este responsabil.

Evenimentul a aruncat comunitatea disidenților ruși în stare de șoc. Dar reprimarea brutală a disidenței, caracterizată de moartea lui Navalnii, a dus la apariția unui nou val de opoziție, dintre care multe sunt femei, care găsesc noi modalități de a lupta împotriva Kremlinului.

Evgenia Kara-Murza nu a plănuit niciodată să fie activistă. Ea a studiat la Moscova la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 pentru a fi traducătoare, chiar în momentul în care Vladimir Putin urcă discret, dar rapid la putere.

Dar încarcerarea soțului ei nu i-a lăsat altă opțiune. Durerea din ultimii doi ani, a spus ea, a împins-o să lupte.

„Trebuie să fac tot ce pot”

„Uneori aș aprecia foarte mult să am viață oamenilor pe care îi cunosc aici, în Statele Unite, a părinților prietenilor copiilor noștri, care au preocupări și anxietăți normale, care se confruntă cu probleme importante, dar normale”, a recunoscut ea.

„Ei nu se confruntă cu tentative de asasinat și războaie de agresiune. Ei nu au de-a face cu incarcerari de 10, 15, 25 de ani pentru că persoană iubita a declarat că trebuie să se ia atitudine (împotriva Puterii).”

„Dar înțeleg că acest lucru depășește cu mult temerile și viețile noastre. Nu este vorba doar de familia noastră. Sunt zeci de mii de ruși care simt la fel. Sunt mii de oameni care au ajuns în spatele gratiilor pentru că au spus deschis Nu.”

„Fiecare dintre aceste familii trece prin aceeași durere și mizerie pe care o simt și eu. Așa că, de dragul lor, de dragul lui Vladimir, de dragul copiilor mei și de dragul viitorului Rusiei, trebuie să fac tot ce pot.”

„Ucigându-l pe Alexei, Putin a ucis jumătate din mine”

Mesajul ei a fost reluat de Iulia Navalnaia în zilele de după moartea soțului ei, într-o înregistrare video pe care a postat-o pe contul sau nou creat pe X/Twitter.

„Ucigându-l pe Alexei, Putin a ucis jumătate din mine, jumătate din inima mea și jumătate din sufletul meu”, a spus ea. „Dar încă mai am cealaltă jumătate. Și asta îmi spune că nu am dreptul să renunț”.

„Victoria Ucrainei în termenii Ucrainei este crucială”

Pe lângă faptul că militează pentru eliberarea soțului ei, doamna Kara-Murza călătorește acum în întreagă lume pentru a susține lupta ucrainenilor împotriva Rusiei lui Puțîn.

Înfrângerea Rusiei în Ucraina, spune ea, este singură modalitate de a-l slabi pe Putin.

„Victoria Ucrainei în termenii Ucrainei este crucială”, a spus ea. „Nu numai pentru că este corect din punct de vedere moral că ei să își poată apară viitorul, ci și pentru că ar trimite un mesaj clar Kremlinului că Vladimir Puțîn nu va mai scapă cu astfel de crime”.

Evghenia Chirikova, „activistă de mediu”

Pentru Evghenia Chirikova, în vârstă de 47 de ani, o prietenă a familiei Navalnii, războiul din Ucraina și represiunea disidenților din interiorul Rusiei a schimbat radical modul în care își desfășoară propriul activism.

Ea a devenit cunoscută în Rusia că activistă de mediu, conducând în 2010 o campanie de succes împotriva construirii unui drum care să lege Moscova de Sankt Petersburg prin pădurea Khimki, această înainte de a fugi din țară, în 2014, după ce a fost amenințată de autoritățile ruse.

Dar de când a izbucnit războiul din Ucraina, o zi pe care o descrie cu o furie considerabilă, ea și-a mobilizat rapid contactele pentru alte mijloace.Ea s-a alăturat, de asemenea, Comitetului anti-război.

„Aveam relații foarte bune cu climatologii și ecologiștii din Ucraina”, a spus ea. ”Dar, după acest război, datorită acestei relații, am găsit oportunități de a sprijini ONG-urile din Ucraina în alte domenii”.

Organizația ei, „Activatica”, a ajutat acum la finanțarea unor programe medicale în interiorul Ucrainei, inclusiv la cumpărarea de vehicule pentru paramedicii din prima linie, la finanțarea unor inițiative pentru a se asigura că persoanele cu dizabilități din întreagă Ucraina au acces la medicamente și la sprijinirea celor răniți de bombardamentele rusești.

De asemenea, a oferit un spațiu pentru jurnaliștii independenți care să contracareze propagandă rusă și să se adreseze unui public din interiorul Rusiei.

Și se implică în partea militară, oferind mii de consultații comunităților lipsite de drepturi din Rusia rurală cu privire la modul în care pot evita înrolarea în armata rusă.

Când a fost anunțată moartea lui Navalnii, ea a declarat că cel mai eficient mod de a reacționa este „să organizăm un sprijin real pentru armata ucraineană și pentru rușii care, în acest moment, participa la acest război de partea Ucrainei”.

„Această este armata noastră”, a spus ea. De atunci, ea a fost adăugată de Kremlin pe lista așa-numiților extremiști și teroriști pentru activitățile împotriva războiului. Atât timp cât Puțîn este la putere, ea nu va fi niciodată autorizată să se întoarcă în Rusia.

Natalia Arno: „nu ne judecați fiindcă suntem ruși”

Unii disidenți spun că s-au trezit priviți cu suspiciune, după ce au fugit în țările occidentale. Natalia Arno, fondatoarea „Free Russia”, un grup pro-democrație care oferă sprijin comunității disidente din întreagă lume, a descris această problema drept  „un foc prietenesc”.

Ea a fugit din Rusia lui Puțîn în 2012, după ce a primit un preaviz de 48 de ore din partea serviciilor de securitate ale Kremlinului să părăsească țară sau altfel riscă 20 de ani de închisoare.

Ea a lucrat că activistă pentru drepturile omului din 2004. A fugit în Lituania, apoi în Polonia, înainte de a se mută în SUA și de a fonda Rusia Liberă, la doar câteva luni după ce Puțîn a ordonat anexarea ilegală a Crimeei și invazia estului Ucrainei în 2014.

Ea cunoaște bine impactul pe care Vladimir Puțîn îl are asupra reputației rușilor din întreagă lume. „Oamenii au fost foarte surprinși să nu fie acceptați de unele țări europene”, a spus ea. ”Asta i-a făcut să simtă că Puțîn a câștigat, pentru că spunea că de fapt toată lumea nu-i place pe ruși… Noi spuneam însă: „Va rog să nu ne judecați în funcție de asta. Judecați-ne pe baza valorilor acțiunilor noastre. Suntem aliații voștri.”

„A fost că un… „foc” prietenesc. A trebuit să facem multă advocacy în diferite ambasade, parlamente și Congres.”

Nicăieri nu a fost mai dificil, a spus ea, decât în capitală ucraineană Kiev, unde birourile Rusiei Libere sunt deschise în ciuda stării „toxice” a multor lucruri legate de Rusia în Ucraina în urmă invaziei lui Putin.

Dna Arno a spus că au vrut să rămână acolo pentru că știau că pot ajută în moduri în care alții nu puteau.

„Noi suntem cei care suntem capabili să localizam și să apărăm ostaticii ucraineni, PoW, și civili deținuți în închisorile rusești”, a spus ea, că un exemplu. „Nimeni altcineva nu poate face asta”.

Dimensiunea distrugerilor cauzate de invazia la scară largă a lui Puțîn în Ucraina este astronomică. Milioane de ucraineni au fost uciși, răniți sau strămutați. Alte milioane de oameni trăiesc sub ocupație rusă.

„A fost atât de multă durere în ultimii doi ani”, a mai spus Evgenia Kara-Murza, „cauzată de deciziile unui singur om”.

sursa

O femeie de etnie romă din Moldova învinge discriminarea prin dorința ei de a face parte dintr-o societate incluzivă
Articolul anterior
Covid-19 acționează mai puternic în orașele foarte poluate. Rezultatele unui nou studiu
Articolul următor