O femeie din Capitală, jefuită și atacată cu gaz lacrimogen în scara blocului

O locuitoare a Capitalei a fost victima unui jaf. Aceasta a fost agresată în fața blocului de locuit din sectorul Botanica. Un individ s-a apropiat, i-a aplicat gaz lacrimogen și în față și i-a sustras un hard de memorie, după care  a fugit într-o direcție necunoscută. 

Prejudiciul  cauzat victimei a fost estimat la 5 600 de lei.

Urmare a acțiunilor întreprinse de polițiștii IP Botanica,  suspectul în comiterea infracțiunii a fost identificat și reținut. Bărbatul a fost escortat la Inspectorat,  iar în cadrul acțiunilor procesual penale  și-a recunoscut vina.

De menționat că acesta nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru infracțiuni similare.

Bărbatul în vârstă de 27 de ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile și riscă închisoare de la 5 până la 7 ani.

Reabilitarea drumului Soroca-Arioneşti-Otaci: BERD a alocat 44.000.000 de euro

Două companii de constricții, din Republica Moldova și Turcia, vor reabilita tronsonul de drum Soroca-Arioneşti-Otaci care, conform unor estimări, este cel mai deteriorat din republică.

Pentru aceste lucrări Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare a alocat 44.000.000 de euro. în prezent, lucrările la acest oboect important de infrastructură sunt în toi, transmite observatorul.md.

Vă reamintim că ceremonia de începere a lucrărilor a avut loc la 7 septembrie anul trecut, în prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Antreprenorii promit că lucrările vor fi finalizate în trei ani, iar responsabilii de la Administraţia de Stat a Drumurilor susţin că monitorizează mersul lucrărilor şi dau asigurări că, deocamdată, nu există abateri de la termenii contractuali.

Paștele Blajinilor! Tradiții și obiceiuri în aceste zile

Blajinii mai sunt cunoscuţi şi sub numele de rohmani. Paştele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credinţa ortodoxă se pune accent şi pe cultul morţilor.

Paştele blajinilor sau Paştele morţilor ori Paştele Mic reprezintă în sine amintirea tuturor celor ce au adormit întru Domnul, fie ei pregătiţi – spovediţi, împărtăşiţi şi cu lumânare – sau nepregătiţi. Credincioşii depun ofrande pe morminte, bocesc morţii, împart pomene, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde.

Sărbătoarea este un prilej deosebit de comemorare a morţilor, este o zi în care familiile se reunesc, la cimitir, pentru a se bucura de Lumina Învierii, împreună cu cei dragi, plecaţi dintre noi. Se crede că de Paştele Blajinilor sufletele morţilor sunt libere şi pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei şi date de pomană.

Legătura dintre pământeni şi Blajini se face, conform tradiţiei, la Paştele Rohmanilor, prin cojile de ouă pe care oamenii, recunoscători pentru rugăciunile şi faptele bune ale Blajinilor, le aruncă în ape curgătoare în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Paştilor. Plutind pe ape, ele vor ajunge pe Apa Sâmbetei, în lumea unde locuiesc aceste făpturi minunate, vestindu-i astfel că a sosit timpul să serbeze Paştele.

Până în Tarâmul Celălalt cojile de ouă ajung într-o săptămână, după care, printr-un miracol, ele redevin ouă întregi, cu care se hrănesc Blajinii, despre care se spune că mănâncă foarte puţin, un ou ajungând pentru 12 dintre ei. Datina cere ca aceste coji de ouă roşii să fie aruncate în ape curgătoare numai de fete neajunse la pubertate sau de femei bătrâne.

Se spune că Blajinii ar fi reprezentări ale oamenilor primordiali sau ale strămoşilor, că ei ar fi luat parte la facerea lumii şi că, de atunci, susţin stâlpii de sprijin ai Pământului. Creştinismul i-a adoptat transformându-i într-o categorie aparte. Au calităţi morale deosebite, precum bunătatea, blândeţea şi simplitatea, care-i fac adevărate modele pentru oameni. Ei sunt foarte buni la suflet, credincioşi, blânzi şi înţelepţi. Se crede că Blajinii se bucură foarte mult de această sărbătoare şi de legătura dintre ei şi oameni, care se menţine prin intermediul acestui praznic.

De asemenea, există credinţe populare conform cărora blajinii sunt cei care nu au apucat să treacă marea, atunci când Moise a despicat apele sau că sunt suflete ale pruncilor care au murit nebotezaţi. Ei trăiesc în lumea de dincolo, dar păstrează legătura cu lumea noastră, iar în Duminica Tomii sufletele lor sunt slobozite.
Ei sunt miloşi şi devotaţi lui Dumnezeu, dar nu ştiu să socotească. De aceea, la sat, femeile aruncă pe ape curgătoare coji de ouă înroşite, pentru ca să afle şi morţii că este Paşti, dar ei primesc vestea mai târziu, abia în Duminica Tomii.facebook sharing button Sharetwitter sharing button Tweet

Ce trebuie să iei cu tine la Cimitir, de Paștele Blajinilor? Sfaturile preotului

Preotul Ion Marian din satul Ratuș, raionul Criuleni, a venit cu un sfat pentru credincioși și le explică ce trebuie să aibă aceștia cu ei când merg la cimitir de Paștele Blajinilor, atunci când cei vii vin să-i pomenească pe cei morți.

”Pui în coșul tău, lumânări de ceară, cărbuni și tămâie pentru cațuie, pomelnicul, o icoană și o poza de-a celor pe care îi aveți îngropați acolo! Flori vii și cel mai important, să nu uitați să aveți o minte trează și o îmbrăcăminte decentă!

Din produse: Ouă, pască, cozonac și o sticlă cu vin negru, pentru apaosul cu care preotul face cruciuliță pe mormânt!! Acestea se ridica la veșnică pomenire apoi se împart la săracii care vin cu salutul „Hristos a Înviat” nu între rudenii, schimbându-ne cu darurile…”

Tu îmi dai mie eu ție și mergem cu coșurile pline înapoi acasă” exact cum se procedează și în sâmbătă morțească!

Mâncarea de carne și băuturile spirtoase, lăsați-le acasă, pentru planurile voastre de petrecere! Luați pungi pentru gunoi, ca să nu rămână dezordine la locul de veci a celor dragi dmv.. Aștepți preotul, săvârșești o ectenie pentru morți, ridici la veșnică pomenire, dai de pomană celor săraci, fie în Cimitir sau pe drum! Te închini, săruți crucea părinților și cu gândurile curate mergi spre casă! E ca și cum te-ai despărți de părinți când sunt vii! Îi cuprinzi și ii săruți! Tratați cu atenție acestea, dacă vreți să simtă și cei adormiți liniștea și mângâierea rugăciunilor! Dumnezeu să-i odihnească pe cei dragi ai noștri!”, scrie preotul Ion Marian într-o postare pe pagina sa de Facebook, acolo unde are o comunitate uriașă de urmăritori.

Moldova, pământul speranței pentru ucrainenii alungați de război!
Articolul anterior
„Te rog, tată, nu muri!”. Bărbat din Ucraina ciuruit de gloanţe, în faţa fiului neajutorat
Articolul următor