O femeie din capitală s-a prezentat drept angajată a MAI şi a estorcat bani de la cetăţeni, pentru permise de conducere

O femeie din Chişinău a fost reținută, azi dimineaţă, de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, fiind bănuită de trafic de influenţă.

separator
Aceasta se prezenta drept angajată al Ministerului Afacerilor Interne şi pretindea sume de bani de până la 12.000 de lei, de la cetăţeni, sub pretextul ca îi poate ajuta să obţină mai uşor permisul de conducere.

Potrivit denunţătorilor, femeia susţinea că ar avea influenţă asupra membrilor secţiei calificare a conducatorilor auto Chişinău, din cadrul ÎS ,, CRIS Registru” și că-i poate determina să fie favorizaţi la probele teoretice şi practice, pentru eliberarea permisului de conducere de categoriile ,,B”.

Pe acest caz a fost iniţiată urmărirea penală în temeiul art. 326 Cod penal – traficul de influenţă.

Astăzi, în urma acumulării materialului probator, bănuita a fost reţinută pe un termen de 72 de ore. Dacă va fi găsită vinovată, aceasta riscă până la 6 ani de închisoare sau o amendă de până la 10.000 unități convenționale.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată. Procuratura anticorupție conduce urmărirea penală.

Kremlinul susține că a dejucat un ”atac terorist” al ucrainenilor care îl viza pe Putin

Kremlinul anunță că a deturnat, în noaptea dinspre 2 spre 3 mai, un atac cu drone al ucrainenilor asupra reședinței lui Vladimir Putin din Moscova. Potrivit presei din Rusia, președintele rus nu a avut de suferit. Forțele de apărare ale Rusiei susțin că două drone au fost interceptate în apropiere de zidurile Kremlinului, scrie ziua.md

Potrivit TASS, autoritățile de la Moscova au catalogat atacul drept un act terorist. „Rusia își rezervă dreptul să răspundă atunci și acolo unde va considera de cuviință”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de presa de la Moscova. 

Peskov a mai spus că în momentul atacului cu drone Vladimir Putin nu se afla în reședința sa din Kremlin.

Fanii sunt copleșiți! Irina Rimes a lansat un remake al unei melodii celebre, alături de Ionuț Dolănescu

Celebra melodie populară „M-am născut lângă Carpați”, cântată de regretatul artist Ion Dolănescu, a fost o sursă de inspirație pentru îndrăgita interpretă originară din Republica Moldova, Irina Rimes. Artista a venit cu o variantă proprie de text și muzică. În colaborare cu Ionuț Dolănescu, Damian Drăghici și Cristina Stroe, cântăreața a lansat piesa „Lângă Carpați, primită cu multă admirație de fani, scrie protv.ro

Remake-ul îmbină elemente originale cu sunete moderne. Compoziția muzicală este lansată alături de un videoclip regizat de Iura Luncașu. 

Colaborarea surprinzătoare cu Ionuț Dolănescu a fost primită de fani cu mult entuziasm. Aceștia și-au exprimat admirația pe rețelele sociale.

„Tradiționalul întâlneşte viitorul : muzica românească se reinventează!”, „Superbă piesă, felicitări tuturor”, „Mie mi-au dat lacrimile. Super artiștii”, „Când intră naiul ăla solo, mi se rupe sufletul”, „Cu o melodie de genul acesta de ce nu se poate participa la Eurovision?”, „Genială melodia!”, „Sunteți magnifici!” , sunt doar câteva dintre mesajele fanilor. 

100 de cupluri infertile din Chișinău vor putea face gratuit procedura de fertilizarea in vitro. Ce condiți trebuie să întrunească

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat marți în ședință Programul municipal pentru reproducere umană asistată medical în municipiul Chișinău, pentru anii 2023-2025, care prevede susținerea financiară a cuplurilor infertile, pentru efectuarea unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV), scrie alocapitala.md.

Acest Program este o premieră pentru municipalitate, iar scopul inițiativei este de a acorda un ajutor financiar din sursele bugetului municipal pentru maxim 100 de cupluri infertile, anual, începând cu anul 2023, cu domiciliul permanent al femeii (viza de reședință) în municipiul Chișinău și vârsta de 24-45 de ani, în vederea efectuării unei proceduri FIV în cadrul clinicilor medicale specializate din municipiul Chișinău.

Suma alocată anual în buget pentru Programul municipal de reproducere umană asistată este de 6 milioane de lei, iar cuantumul suportului financiar enunțat nu va depăși 60 mii lei per cuplu.

Drept sursă de acoperire a costurilor necesare pentru realizarea Programului de suport financiar pentru reproducere umană asistată medical în municipiul Chișinău pentru anii 2023-2025, se consideră mijloacele financiare aprobate în bugetul municipal. Costurile respective vor fi actualizate anual, reieșind din volumul alocațiilor aprobate în bugetul municipal.

Documentul a fost elaborat spre implementare în municipiul Chișinău pentru o perioadă de 3 ani, în scopul susținerii familiilor care suferă de infertilitate, accesului sporit la serviciile de reproducere umană,  îmbunătățirii sănătății și calității vieții populației, în condițiile când infertilitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova.

Asemenea programe de redresare a problemei infertilității există în multe state din UE.

Începând din anul 2017, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova finanțează la nivel național, prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, 60 de proceduri FIV anual (pentru 60 de femei din republică).

Video. Furtună violentă în sudul țării. Oamenii sunt îngroziți!
Articolul anterior
Interpreta Victoria Lungu oferă casa părintească unei familii numeroase care are nevoie de o locuință
Articolul următor