O femeie în vârstă de 70 de ani din Ucraina, refugiată în țara noastră, a învățat limba română

Zinaida, o femeie în vârstă de 70 de ani, refugiată din Ucraina, demonstrează că vârsta nu este un obstacol pentru învățare.

Povestea unei refugiate din Ucraina, care a învățat limba română

Recent, ea a absolvit un curs de limbă română și spune că e fericită, fiindcă poate, în sfârșit, să înțeleagă ce vorbesc oamenii pe stradă, transmite tv8.md.

După începerea războiului în februarie 2022, femeia a fost forțată să-și părăsească casa și să se refugieze în Republica Moldova, cu un singur bagaj mic. Cu toate acestea, ea a fost întâmpinată cu căldură și compasiune la punctul de trecere a frontierei și a primit asistență din partea Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Impresionată de bunătatea și sprijinul pe care le-a primit în Republica Moldova, Zinaida s-a simțit motivată să învețe limba română. Inițial, ea a simțit rușine că nu putea citi anunțurile din oraș și că nu înțelegea conversațiile oamenilor din jurul său. Astfel, ea a început să-și dezvolte abilitățile de citire și să înțeleagă sensul cuvintelor. Acum, se bucură că poate înțelege și comunica cu oamenii din comunitatea în care trăiește.

„Mergeam prin oraș și nu puteam citi un anunț. Îmi era rușine că sunt atât de nepregătită pentru viață, că nu înțeleg nimic. De aceea, am început inițial să încerc să citesc. Atunci când citești corect, atunci înțelegi și sensul cuvântului. Am fost curioasă să cunosc limba. Treceau oamenii pe lângă mine și vorbeau ceva și eu nu îi înțelegeam. Acum îi înțeleg.”

Un cetățean ucrainean deghizat în femeie a fost prins la frontieră

Cetățenii ucraineni sunt în culmea disperărilor și încearcă diverse modalități pentru a scăpa de înrolare.

Un ucrainean deghizat în femeie a fost prins la hotarul cu România

Un nou caz de acest fel a fost raportat de Serviciul Poliției de Frontieră. Este vorba de un locuitor al orașului Zolotonoșa din regiunea Cerkasî, transmite newtv.md.

În vârstă de 44 de ani, bărbatul s-a deghizat în femeie, pentru a trece frontiera cu România. El și-a pus perucă, sâni artificiali, s-a machiat și s-a îmbrăcat în fustă, iar polițiștilor le-a prezentat pașaportul surorii sale. 

Chiar și după ce a fost deconspirat, el insista că este ”cetățeancă” a Ucrainei. Ulterior, el a recunoscut că a folosit acest șiretlic pentru a fugi de război. Serviciul Poliției de Frontieră anunță că bărbatului i-a fost întocmit un proces-verbal pentru abatere administrativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector

Lilian Brînză este a fost numit astăzi, 7 mai, vicedirector medical al Spitalului Clinic Bălți, responsabil de partea curativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector. Ce experiență are

Anterior, Lilian Brînză a deținut funcția de șef al Blocului de operații, precum și alte funcții de conducere.

Este medic chirurg de mai bine de 30 de ani și a activat în mai multe instituții medicale din țară.

Sute de asistenți sociali personali din Chișinău, reangajați de Guvern

Începând cu luna mai, 507 de asistenți personali, demiși în primele luni ale anului, au fost angajați în cadrul serviciului social asistență personală instituit de curând în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, această cifră reprezintă 67% din totalul de 758 de asistenți personali, demiși la începutul anului de Primăria Chișinău.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat soluția identificată pentru a putea restabili serviciul prestat celei mai vulnerabile categorii de cetățeni din Capitală și anume persoanele cu dizabilități severe.

Reprezentanții MMPS menționează că Ministerul va continua să angajeze asistenții personali afectați până în prezent, dar și pe cei care vor fi disponibilizați ilegal în perioada următoare.

Ministerul reamintește că 1.200 asistenți personali cu care au fost încetate raporturile de muncă sau redusă norma de muncă au primit și un sprijin financiar din partea statului. Mai exact:

-în luna martie, o plată în sumă fixă de 5.000 de lei pentru toți asistenții vizați;

-în luna aprilie, au beneficiat de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția, în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.

Ministerul de Externe caută rudele moldovencei decedate în Grecia
Articolul anterior
În mai puțin de doi ani, UE a alocat peste un miliard de euro Moldovei
Articolul următor