În mai puțin de doi ani, UE a alocat peste un miliard de euro Moldovei

Uniunea Europeană este hotărâtă să continue consolidarea rezilienței Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește securitatea energetică, amplificarea cooperării în domeniul securității și al apărării și sprijinirea reformelor.

Un an de când R. Moldova a depus cererea de integrare la UE – NordNews

Din octombrie 2021, UE a pus la dispoziția țării noastre resurse financiare în valoare de 1,2 miliarde de euro. Acestea au fost direcționate pentru susținerea investițiilor în sectorul economic și consolidarea securității energetice, transmite RadioMoldova.

Cele mai multe resurse, peste 400 de milioane de euro, au fost alocate prin intermediul Planului Economic de Investiții, iar aproximativ 300 de milioane de euro sub formă de asistență micro-financiară. Alte 240 de milioane de euro au constituit sprijinul bugetar pentru energie și măsuri de eficiență energetică, iar 15 milioane de euro – pentru susținerea grupurilor vulnerabile. În prezent, Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova asistență macrofinanciară în valoare de 295 de milioane de euro.

În cadrul pachetului financiar anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen în noiembrie anul trecut, a fost prevăzut un sprijin bugetar de 105 milioane de euro pentru 2023. Totodată, UE își propune să aloce până la 1,6 miliarde de euro în investiții publice și private.

De asemenea, instituțiile europene sprijină țara noastră în consolidarea securității cibernetice și lupta împotriva dezinformării, precum și acordarea a 8 milioane de euro pentru refugiații ucraineni. În același timp, sunt prevăzute aproximativ 90 de milioane de euro prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, care permite o mai bună protecție a civililor în situații de criză și de urgență.

Totodată, Uniunea Europeană a oferit 30 de milioane de euro pentru gestionarea frontierelor și ajutorul pentru cetățenii ucraineni care sosesc în Republica Moldova.

Un cetățean ucrainean deghizat în femeie a fost prins la frontieră

Cetățenii ucraineni sunt în culmea disperărilor și încearcă diverse modalități pentru a scăpa de înrolare.

Un ucrainean deghizat în femeie a fost prins la hotarul cu România

Un nou caz de acest fel a fost raportat de Serviciul Poliției de Frontieră. Este vorba de un locuitor al orașului Zolotonoșa din regiunea Cerkasî, transmite newtv.md.

În vârstă de 44 de ani, bărbatul s-a deghizat în femeie, pentru a trece frontiera cu România. El și-a pus perucă, sâni artificiali, s-a machiat și s-a îmbrăcat în fustă, iar polițiștilor le-a prezentat pașaportul surorii sale. 

Chiar și după ce a fost deconspirat, el insista că este ”cetățeancă” a Ucrainei. Ulterior, el a recunoscut că a folosit acest șiretlic pentru a fugi de război. Serviciul Poliției de Frontieră anunță că bărbatului i-a fost întocmit un proces-verbal pentru abatere administrativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector

Lilian Brînză este a fost numit astăzi, 7 mai, vicedirector medical al Spitalului Clinic Bălți, responsabil de partea curativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector. Ce experiență are

Anterior, Lilian Brînză a deținut funcția de șef al Blocului de operații, precum și alte funcții de conducere.

Este medic chirurg de mai bine de 30 de ani și a activat în mai multe instituții medicale din țară.

Sute de asistenți sociali personali din Chișinău, reangajați de Guvern

Începând cu luna mai, 507 de asistenți personali, demiși în primele luni ale anului, au fost angajați în cadrul serviciului social asistență personală instituit de curând în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, această cifră reprezintă 67% din totalul de 758 de asistenți personali, demiși la începutul anului de Primăria Chișinău.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat soluția identificată pentru a putea restabili serviciul prestat celei mai vulnerabile categorii de cetățeni din Capitală și anume persoanele cu dizabilități severe.

Reprezentanții MMPS menționează că Ministerul va continua să angajeze asistenții personali afectați până în prezent, dar și pe cei care vor fi disponibilizați ilegal în perioada următoare.

Ministerul reamintește că 1.200 asistenți personali cu care au fost încetate raporturile de muncă sau redusă norma de muncă au primit și un sprijin financiar din partea statului. Mai exact:

-în luna martie, o plată în sumă fixă de 5.000 de lei pentru toți asistenții vizați;

-în luna aprilie, au beneficiat de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția, în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.

O femeie în vârstă de 70 de ani din Ucraina, refugiată în țara noastră, a învățat limba română
Articolul anterior
Patru copii din Florești au rămas orfani, după ce mama lor, în vârstă de 41 de ani, s-a stins din cauza cancerului
Articolul următor