O fetiță de doar trei ani și-a împușcat mortal sora, în Texas

Duminică seară, o fetiță de 3 ani și-a împușcat mortal, din joacă, sora de 4 ani, în casa lor din Texas, într-un caz care ilustrează cum nu se poate mai bine consecințele mortale pe care le are politica permisivă a armelor de foc în SUA, scrie Digi24.

 O fetiță de trei ani și-a împușcat mortal sora de 4 ani, în Texas

Primul echipaj care a răspuns apelului de urgență a găsit-o pe fetița de 4 ani moartă, în jurul orei 19.30, într-o locuință dintr-o suburbie a orașului Houston, a precizat biroul șerifului într-un comunicat, potrivit The Guardian. În casă se aflau 5 adulți, între care mama și tatăl vitreg, când sora mai mică a luat în mână un pistol semi-automat încărcat și a împușcat-o.

Toți adulții credeau că cel puțin unul dintre ei avea grijă de fete, dar, de fapt, niciunul nu le supraveghea în timp ce acestea erau în dormitor, a declarat șeriful Ed Gonzalez.

Fetița a fost declarată moartă la locul incidentului, dar deocamdată nu se știe dacă vreunul dintre adulți va fi acuzat penal pentru că nu s-a asigurat că arma era pusă într-un loc sigur.

„Este o altă poveste tragică a unui copil care are acces la o armă de foc și rănește pe altcineva. Inimile noastre sunt frânte. Comunitatea este afectată că un copil își pierde viața astfel”, a spus șeriful.

Anchetatorii nu au făcut publice numele fetițelor sau a adulților.

Incidentele armate – atacuri și accidente – din ultimii ani au devenit principala cauză de deces la copiii din SUA, depășind accidentele de mașină, rănirile din alte motive și bolile congenitale. Organizația Everytown for Gun Safety estimează că 19.000 de copii și adolescenți sunt împușcați mortal în fiecare an.

În timp ce atacurile armate din școli, cum ar fi cel în care au murit 19 elevi și doi profesori înregistrat anul trecut în Uvalde, Texas, au fost intens mediatizate, cele mai multe incidente mortale cu arme ale căror victime sunt copii și adolescenți, intenționate sau accidentale, au loc în locuințe și aproape că trec neobservate, mai spune organizația.

Incendiu la un hotel într-o stațiune de schi din Turcia: Cel puțin zece morți

Cel puțin zece oameni au murit și alți 32 au fost răniți, în urma unui incendiu care a izbucnit, în noaptea de luni spre marți, la un hotel din stațiunea de schi Bolu, aflată în nord-vestul Turciei, informează Reuters și CNN Turk. În momentul în care flăcările au izbucnit, în clădire se aflau 234 de oameni, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 10:15  – Biroul guvernatorului provincial Bolu a confirmat într-un comunicat în jurul orei 06:00 GMT că cel puţin zece persoane au murit în incendiu şi 32 au fost rănite, în timp ce eforturile continuă pentru stingerea incendiului şi salvarea victimelor cu 30 de maşini de pompieri şi 28 de ambulanţe, informează Agerpres. Hotelul de 161 de camere avea un grad de ocupare de aproape 90%, fiind perioada vacanţei şcolare de iarnă, potrivit Hurriyet. Construcţia din lemn şi amplasarea hotelului la poalele unei pârtii de schi ce permite accesul vehiculelor doar de pe partea frontală îngreunează intervenţia pompierilor, adaugă publicaţia menţionată. Potrivit reţelei NTV, aproximativ 300 de persoane, inclusiv angajaţi, se aflau în hotel, iar echipele de salvare se tem că ar mai putea fi persoane blocate la etajele superioare.

ȘTIREA INIȚIALĂ – Incendiul a început marți, 21 ianuarie, la etajul al patrulea al unui hotel cu 11 etaje din stațiunea de schi Kartalkaya. Cauza incendiului nu este clară, în acest moment. Guvernatorul din Bolu, Abdulaziz Aydin, a declarat, pentru postul de radio TRT că autoritățile anchetează motivul, însă, se pare că, incendiul a izbucnit din zona restaurantului, în jurul orei 3.30.  Inițial, autoritățile au anunțat că șase persoane și-au pierdut viața, însă bilanțul a urcat ulterior la zece decese. Nu este încă cel final, au precizat autoritățile.

Șapte polițiști din Călărași și Strășeni, cercetați penal, după ce au pretins bani de la șoferi

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii SPIA, investighează șase polițiști ai Serviciului patrulare Strășeni și Călărași a Direcției patrulare „Centru” a INSP al IGP al MAI și un angajat al Inspectoratului de Poliție Strășeni, care ar fi pretins ilegal mijloace financiare ce nu li se cuvin, de la șoferii opriți pe traseu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai exact, în schimbul banilor primiți cei șapte polițiști cu vârste cuprinse între 27 și 39 ani, nu ar fi întreprins măsurile prevăzute de lege pentru documentarea infracțiunilor şi a contravențiilor din domeniul circulației rutiere, comise de conducătorii auto, iar în unele cazuri aceștia acționau ilegal și întru mușamalizarea încălcărilor.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, oamenii legii au ridicat mai multe mijloace de probă cu relevanță cauzei penale privind comiterea coruperii pasive și coruperii active.

Prin urmare, polițiștii investigați penal au fost citați în fața autorităților de drept, iar în privința a patru din ei a fost înaintată bănuiala, urmând ca alții trei să se prezinte în acest scop, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

A început transferul salariilor pentru profesori, anunță ministrul Educației

Întârzierile salariale sunt cauzate de implementarea noului sistem Trezoreria, dar problema este parțial rezolvată și toți profesorii își vor primi salariile pentru decembrie. Declarația a fost făcută de ministrul educației si cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei emisiuni la RLIVE TV, transmite IPN.

Dan Perciun a concretizat că achitările au început din 20 ianuarie și că, în scurt timp, vor fi transferate salariile tuturor pedagogilor.

„În cadrul ministerului, salariile tot s-au reținut până pe data de 15. Fiecare instituție trebuia să treacă procesul de înregistrare. Da, este o situație neplăcută, dar azi va fi rezolvată în proporție de 99%”, a explicat ministrul.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat în cadrul ședinței de luni a Primăriei că profesorii din municipiul Chișinău nu și-au primit încă salariile pentru luna decembrie. La scurt timp, Ministerul Finanțelor a precizat că Trezoreria de Stat a alocat 816,5 milioane de lei pentru pedagogii din toată țara, 215,5 milioane de lei fiind celor din capitală.

Problema salariilor a început să fie discutată în spațiul public din luna noiembrie, când edilul capitalei a declarat că Guvernul nu a transferat municipalității mijloacele financiare necesare.

Din 1 ianuarie 2025, instituțiile publice au trecut la sistemul online Trezoreria”, ceea ce a generat întârzieri salariale către angajați.

Atenție! Meteorologii anunță cod galben de vânt
Articolul anterior
Frații lui Vladimir Putin au murit. Ce se știe despre decesul acestora
Articolul următor
Close menu