O fetiță doarme de un an în curte, într-un cort. Prin cauza ei vrea să salveze pinguinii

O fată de 12 ani din Olanda s-a dovedit capabilă de devotament autentic pentru o cauză în care crede cu tărie.

Motivul nobil din care o fetiță doarme de un an în curte, într-un cort

De aproape un an, Isolda doarme într-un cort, instalat chiar în curtea casei ei, transmite stirileprotv.ro.

În acest fel, a strâns donații de 12.000 de euro în folosul pinguinilor. Ideea i-a venit după ce a văzut la televizor un reportaj despre efectele schimbărilor climatice asupra acestor animale.

Nici ploile ori zăpada nu au făcut-o pe Isolda să renunțe la proiectul ei caritabil, care va lua sfârșit peste două săptămâni. Părinții i-au impus o singură regulă, să doarmă în casă atunci când erau furtuni puternice ori când temperaturile scădeau sub minus 5 grade Celsius.

Lunea Rusaliilor. Ce nu se face în a doua zi după Duminica Mare

Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit ieri Duminica Mare sau Pogorârea Duhului Sfânt, cunoscută în popor și drep Rusaliile. A doua zi este Lunea Rusaliilor. În această zi, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii. Iată ce nu se face sub nicio formă în a doua zi de Rusalii.

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor. 

Tradiţii şi obiceiuri în a doua zi de Rusalii

Potivit tradiţiei creştine, când s-au împlinit cincizeci de zile de la Învierea Domnului, s-a auzit un tunet care a străbătut mulţimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu numai peste cei doisprezece apostoli, ci şi peste cei şaptezeci de ucenici.

Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor şi să se înţeleagă între ei, iar mulţimea a crezut că sunt beţi. Atunci, Sfântul Apostol Petru a vorbit în mijlocul mulţimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creştinism. Se crede astfel că Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creştine, pentru că cei 3.000 de oameni au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu. Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor. Creştinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morţilor.

Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Superstiţii în a doua zi Rusalii 2022

Potrivit legendelor, ielele sau Rusaliile ar fi nişte fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice – umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Ielele răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

Ce nu trebuie să faci sub nicio formă de Rusalii:

  • În zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, se spune că ielele te pot prinde și pedepsi
  • Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii și întunecate, pentru că te poți întâlni cu spiritele rele
  • Nu se lucrează de Rusalii, pentru că cei care lucrează vor fi pedepsiți de puterea ielelor, deoarece nu cinstesc și nu prețuiesc ziua cum trebuie 
  • De la Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac. 
  • Nu este bine să te cerți de Rusalii, pentru că vei avea probleme de sănătate
  • Să nu mergi „la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!
  • Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă.
  • Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviți să faci aceste lucruri.

Sursa: ObservatorNews

Șase bărbați din Edineț, trimiși în judecată pentru comerț cu droguri

Procuratura raionului Edineț a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința a șase persoane, învinuite de trafic de droguri (art.217/1 alin.(3) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale. 

Conform rechizitoriului, învinuiții, prin intermediul aplicațiilor electronice, rețelelor de socializare și în alte circumstanțe necunoscute organului de urmărire penală, au procurat droguri de tip PVP, hașiș, mephedrone și din alte categorii, pentru consum personal, înstrăinând o parte din ele și la terțe persoane.

Acțiunile ilegale au fost comise o perioadă nedeterminată de timp și până la  21 decembrie 2023, când făptuitorii au fost deconspirați, iar în cadrul perchezițiilor – ridicate drogurile. 

Astfel, la un învinuit în vârstă de 44 de ani a fost identificată substanța stupefiantă – PVP, constituind în total – 0,065 g (masă uscată). La al doilea învinuit, în vârstă de 36 de ani a fost depistat un tub de sticlă cu depuneri de aceeași substanță în cantitate de  0,008 g. La ceilalți patru învinuiți în vârstă de 25, 27, 30 și, respectiv, 42 de ani, s-a depistat 2,587 g de hașiș, 0,969 g de mephedrone, 0,664 g de PVP și 0,038 g de rășină de cannabis. 

Sancțiunea articolului incriminat învinuiților prevede închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Nenorocire la o mănăstire! Un tânăr a căzut de pe o stâncă de lângă Saharna

Un tânăr de 26 de ani, a ajuns la spital după ce a căzut de pe o stâncă de lângă mănăstirea Saharna. Incidentul s-a produs în după amiaza zilei de ieri, 23 iunie, scrie tvn.md.

Tânărul a căzut aproximativ de la o înălțime de 30 de metri. Acesta cobora de pe stâncă, când la un moment dat a alunecat și a căzut.

Tânărul a a fost preluat de un echipaj medical și transportat la Spitalul Raional Rezina.

Fostul mare atacant din Premier League, Kevin Campbell, s-a stins din viață la 54 de ani
Articolul anterior
Volodimir Zelenski anunță că va înainta Rusiei un set de propuneri de pace
Articolul următor