Mai mulți pasageri, aproape jumătate dintre ei, și-au pierdut viața în accidentul aviatic de pe Aeroportul Șeremetievo. Potrivit relatărilor martorilor, o bună parte din aceștia nu au mai văzut lumina de afară, întrucât procedura de salvare a durat mai mult timp. Cei aflați în partea din față a aeronavei au tras de secundele prețioase de salvare fiind preocupați de bagajele personale.
O stewardesă a aeronavei de pe cursa Moscova-Murmansk, încinsă de flăcări, a povestit că a fost nevoită să-i tragă și să-i scoată de guler pe unii pasageri, aruncându-i pe pista de salvare, deoarece erau neclintiți la apelul său, bagajul acestora costând mai mult decât o viață.
În contextul celor întâmplate, o fostă stewardesă din Moldova vorbește despre catastrofa de pe aeroportul din Moscova, unde au murit 41 de oameni, și munca de însoțitoare de bord, deloc ușoară.
Nica Vișnevskaia este originară din Bălți. În prezent, moldoveanca este stabilită la Moscova, fiind angajată în calitate de prezentatoare la Pervii Kanal. Postarea acesteia a devenit virală în mediul virtual (poza: 2008, Germania. Frankfurt, Compania aeriană Jetran Air & Air Moldova):
,,Valiza cu prețul vieților …
Mulți dintre voi știți că eu sunt o fostă stewardesă. Nu voi detalia aspectele acestei profesii și prea multe din experiența mea. Vreau să spun un lucru important: eram trecuti printr-o școală dură! Eram provocati până la isterie. Eram obligați să cunoaștem toate comenzile, precum Tatăl Nostru, în 3 limbi..
Exact 90 de secunde sunt date pentru evacuarea și salvarea pasagerilor. Nu mai mult, nu mai puțin. Un minut și jumătate. Și, indiferent de câți pasageri sunt în avion, 50 sau 750, exact 90 de secunde! Și după cum ați observat, o secundă pentru fiecare persoană, sau chiar mai puțin!
Eu n-am de gând să condamn acei oameni care au tras și ,,salvat” valizele lor (unele câte 2!), mai degrabă decât să permită celorlalți, copiilor, să se avacueze pentru a se salva. Nu am de gând să dau vina pe „barbații“ care au fugit mai întâi din aeronavă, fără să ajute femeile cu copii, ori să privească în urma lor pentru a ajuta pe cineva … (Nu am cuvinte …) Dumnezeu să fie judecătorul lor!
Dar cel puțin unul dintre voi se va gândi la faptul că scopul însoțitorilor de zbor pe aeronavă nu constă în ,,bagaje” și ,,cafea sau ceai”. Scopul acestora este să asigure siguranța pasagerilor.
Femeia mai spune că e înfricoșător faptul că trăim astfel, că nu apreciem munca altcuiva, că nu auzim cererea însoțitorului de zbor care spune cateogoric „Pentru a face asta și doar asta!”, gândindu-ne mai degrabă la propriul confort, decât la viața celor din jur.