Zilele aceastea este testat în Australia un nou tip de proiect agrovoltaic, concept care integrează panourile fotovoltaice și activitățile agricole.
Pe o suprafață de 2.000 de hectare de pășune lângă localitatea Uralla, în statul australian New South Wales, o turmă de peste 6.000 de oi merino și de rase încrucișate pasc sub cele aproximativ 1 milion de panouri solare instalate ca parte a primei etape de 400 MW a fermei solare New England a companiei Acen Australia, scrie pv magazine.
Primele oi au fost introduse pe teren în decembrie 2023, iar numărul lor a crescut de atunci treptat, pentru a facilita tranziția către noua zonă de hrănire.
La fiecare șase săptămâni, oile sunt aduse înapoi în staule pentru evaluarea stării de sănătate sau vaccinări, după care revin pe pășune.
Primele rezultate ale experimentului sunt promițătoare. Potrivit lui Richard Munsie, unul dintre fermierii care cresc oi pe terenul fermei solare, panourile solare creează un microclimat propriu, care este ideal pentru animale.
„Ele umbresc pășunile dimineața devreme, ceea ce prelungește efectele create de rouă. Acest lucru ajută la creșterea ierbii. De asemenea, panourile le oferă oilor umbră și protecție împotriva înghețurilor. Este posibil să putem chiar să creștem mai multe oi datorită climatului creat de panouri, dar vom vedea”, spune Munsie.
Un alt fermier, Cameron Wood, susține că panourile solare au ajutat la protejarea activității sale împotriva secetei.
„Iarba proaspătă și umbra sunt o combinație excelentă. Așteptăm cu nerăbdare să aducem oile în staule în această iarnă pentru tuns și să împachetăm lâna pentru piață”, spune el.
Potrivit reprezentanților Acen, proiectul agrovoltaic va continua să fie evaluat pe parcursul mai multor sezoane. Experimente anterioare similare au arătat că unul dintre efecte este îmbunătățirea calității lânii.
Lucrările la a doua etapă a fermei solare New England urmează să înceapă mai târziu în acest an. Cu o capacitate de 720 MW, va fi cea mai mare fermă solară din New South Wales.