Jurnalista Irina Melnic a fost răpusă de Covid-19. Potrivit apropiaților acesteia, cu 3 zile înainte de deces, femeia a refuzat spitalizarea, iar ulterior starea ei de sănătate s-a înrăutățit brusc astfel încât devenise prea târziu pentru a mai putea fi salvată.
Irina Melnic a activat în calitate de jurnalistă la portalul online “Русское телевидение Молдовы”.
„Suntem întristați și exprimăm condoleanțe sincere familiei”, au scris prietenii și colegii jurnalistei, pe rețelele de socializare.
Colegii o descriu drept o fire optimistă și muncitoare, care a activat până în ultima zi. Se pare că trei zile înainte de moartea sa, femeia a refuzat internarea pentru a termina lucrările urgente la filmarea unui reportaj despre inaugurarea ,,Memorialului Victoriei” din localitatea Ermaclia, scrie kp.md.
Vânt puternic în toată țara. Postul vamal „Molovata” și-a întrerupt temporar activitatea
În atenția călătorilor! Postul vamal de tip debarcader „Molovata” și-a întrerupt temporar activitatea din cauza rafalelor de vânt care afectează circulația pe râul Nistru, anunță Serviciul Vamal.
„Călătorii sunt îndemnați să opteze pentru postul vamal intern de control „Criuleni 18”, aflat la aproximativ 32 km distanță. Activitatea va fi reluată imediat ce condițiile meteorologice o vor permite”, se arată în mesajul instituției.
Reprezentanții instituției precizează că celelalte posturi vamale activează în regim normal.
Președinta Parlamentului Letoniei, Daiga Mieriņa, vine la Chișinău
Președinta Saeima Republicii Letonia, Daiga Mieriņa, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 14 – 15 aprilie. Oficiala va avea o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, urmată de o conferință de presă comună, în cadrul căreia oficialii se vor referi la cooperarea moldo-letonă. Declarațiile de presă sunt planificate pentru luni, 14 aprilie, începând cu ora 09:45.
De asemenea, demnitarul leton are planificate discuții cu Vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman și cu deputata Alina Dandara, președinta Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Letonia.
Agenda vizitei mai include discuții cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și Ministrul Afacerilor Externe, Vicepremierul Mihail Popșoi.
Marți, 15 aprilie, Președinta Parlamentului Letoniei va merge la Ungheni, unde va avea întrevederi cu reprezentanți ai autorităților publice locale și ai domeniului socio-economic din regiune.
Subiectele abordate în cadrul vizitei vor viza oportunitățile de intensificare a cooperării moldo-letone, inclusiv în contextul avansării parcursului european al Republicii Moldova.
Peste 18 mii de copii, lăsați în grija altor persoane: părinții plecați, care nu asigură custodia, ar putea fi amendați cu 5 mii de lei
Amenzile pentru părinții care pleacă peste hotare mai mult de două luni fără a asigura supravegherea copiilor rămași acasă ar putea fi majorate de la 750 de lei, cât este în prezent, până la 5.000 de lei. Un grup de deputați din majoritatea parlamentară propune modificări la Codul contravențional în acest sens. Asistenții sociali susțin că o astfel de lege ar putea avea un impact pozitiv, responsabilizând, pe de o parte, părinții, iar pe de altă parte, oferind copiilor un grad mai mare de protecție și siguranță, transmite moldova1.md
În comuna Chetrosu din raionul Anenii Noi, doar 16 copii au rămas în grija rudelor, după ce părinții au plecat peste hotare. Potrivit asistentei sociale din localitate, Ecaterina Gorgan, numărul minorilor aflați fără tutelă este în scădere, semn că tot mai mulți părinți conștientizează importanța desemnării legale a unui tutore. Ea menționează că au existat și situații în care bunicii nu știau că au nevoie de o procură sau de custodie legală pentru a îngriji nepoții, însă după ce au fost informați, au revenit pentru a perfecta actele necesare.
„Nu e ca în anii precedenți, acum avem doar 16 copii. Părinții, înainte să plece, vin și fac custodia – lucru care îi face și pe ei mai liniștiți, că știu că au lăsat copiii în grija cuiva cu acte în regulă. (…) Părintele nu pleacă pentru că vrea, ci pentru că e obligat de situația financiară. Nu sunt de acord cu amenzi pentru bunici sau părinți. Important este să fie informat și copilul să rămână în grija cuiva de încredere”.
La nivel raional, se observă o tendință de responsabilizare în ceea ce privește asigurarea custodiei legale a copiilor, susține secretara Comisiei medicină și asistență socială din cadrul Consiliului raional Anenii Noi, Ira Munteanu. Totuși, potrivit acesteia, în cele mai multe cazuri, minorii sunt lăsați în grija bunicilor, care, deși bine intenționați, nu reușesc mereu să gestioneze provocările care apar, în special legate de educația și supravegherea minorilor.
„Mă îngrijorează faptul că unii părinți aleg să plece peste hotare, lăsând copiii în grija bunicilor. Aceștia, fiind deja în vârstă, nu reușesc să gestioneze temperamentul și nevoile generației actuale de copii, care trăiesc într-o societate în continuă schimbare”.
Ira Munteanu atrage atenția și asupra cerințelor legale și administrative față de persoanele care au în grija lor minori.
„Custodii nu au întotdeauna drepturi legale pentru a lua decizii importante în numele copiilor, cum ar fi intervențiile medicale. Noi, ca structură, ducem o bază de date, gestionată în colaborare cu administrațiile publice locale, instituțiile de învățământ și Direcția Educație. De două ori pe an, se actualizează liste cu situația familială a copiilor, inclusiv dacă sunt în custodie, tutelă sau în grija unui singur părinte”.