O localitate din Iași a rămas fără apă de trei săptămâni

Situație tot mai critică în România din cauza secetei. O localitate cu mii de oameni din județul Iași nu mai are apă de trei săptămâni, iar fântânile au început să sece. Localnicii își umplu gălețile de la cisterna adusă de primărie. Aceștia nu mai au apă în curți de trei săptămâni.

Situația este tot mai critică în multe localități din România. Seceta nu distruge doar culturile oamenilor, ci îi lasă pe aceștia și fără apă în gospodării. Localnicii nu își mai pot uda culturile deja răpuse de secetă, nu mai au apă pentru animale, iar alții nu mai au apă nici de băut, fântânile fiind secate.

În comuna Cucuteni din Iași, apa este adusă zilnic de către o cisternă a primăriei, de unde oamenii pot lua pentru băut și gătit.
„Este foarte dificil, ne este greu, avem copii, trebuie să spălăm.Iau pentru mâncare și pentru spălat rufele, este foarte greu, degeaba avem mașini de spălat, dacă nu avem apă. Așa spălăm la mână.”, spune o localnică din Cucuteni, care vine zilnic să ia apă cu gălețile.

„Având în vedere că e secată, am scos lanțul, am scos tot, ca să nu fie problemă cu copiii. A scăzut la maxim, a scăzut cam cu 70% nivelul apelor din fântâni. Altele au secat de tot, altele mai au ceva, dar oricum apă nu este.”, adaugă Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni.

Oamenii încearcă prin diferite modalități să își facă provizii de la o zi la alta. Agricultorii spun că toata investiția făcută în această primăvară este pierdută, iar recoltele sunt compromise.

Până când va ploua din nou, cisterna primăriei rămâne o soluție pentru multe sate și comune.

Un lac din Iași a secat complet din cauza secetei. Acesta era folosit de către localnici pentru a da apă la animale sau pentru a uda culturile.

Nu doar lipsa apei din mai multe zone reprezintă o problemă pentru oameni, ci și incendiile numeroase de vegetație,  cauzate de temperaturile extrem de ridicate înregistrate în ultimele săptămâni.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Zelenski îi avertizează pe ruși că nu vor fi în siguranță nicăieri pe teritoriul Ucrainei
Articolul anterior
Rata exportului de cireşe şi vişine din Republica Moldova s-a dublat, comparativ cu anii trecuți
Articolul următor