O moldoveancă a sesizat oamenii legii, după ce a primit cenușa tatălui său decedat în Israel

O moldoveancă a primit din Israel o pungă deteriorată cu cenușa tatălui său. Potrivit unei decizii a instanței de la Tel Aviv, ea va fi primi o compensație în mărime de 110.000 shekeli, echivalentul a peste 27.000 de euro, pentru că i-a fost insultată memoria unui membru al familiei. Despre decizia instanței s-a aflat în presă abia acum, scrie vesty.co.il, potrivit relitatea.md.

separator
În cadrul cercetărilor, s-a stabilit că bărbatul s-a stins din viață în anul 2013 într-un spital din Haifa – „Karmeli”. Fiul său, care era stabilit în Israel, s-a înțeles cu compania „Alei-șalehet” să fie incinerat corpul neînsuflețit și cenușa să fie transmisă în Moldova pentru a fi înmormântată. Pentru acest serviciu, a achitat 16.500 de shekeli, adică puțin peste 4.000 de euro.

După ce a avut loc incidentul, sora acestuia a dat în judecată compania. Mai mult, s-a arătat nemulțumită că tatăl său a fost incinerat fără să i se ceară acordul. Femeia a spus că a deschis cutia, atunci când rudele au venit la ceremonia de înmormântare. Potrivit ei, cenușa era împrăștiată din pungă. Acest fapt i-a cauzat un prejudiciu moral. Conducerea companiei „Alei-șalehet” a declarat în susținerea sa că fiul bărbatului nu a solicitat ca cenușa să fie transportată într-o pungă sigilată – fapt pentru care se achită bani în plus.

Mai mult, vameșii ar avea dreptul să deschidă cutia la vamă și să verifice consistența. Într-un final, instanța a decis că o vină o poartă fiul bărbatului defunct, menționând însă că 35% din prejudiciu urmează să fie achitat de compania pentru servicii de incinerare. Conducerea a fost găsită vinovată, pentru că nu a avut grijă să ceară acordul tuturor membrilor de familie și nu a transmis cenușa într-un recipient conform.

Eurovision 2023 Moldova: Zece artiști, calificați în etapa finală a concursului național

Zece interpreți continuă lupta pentru un bilet la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2023 (ESC). Finaliștii au fost selectați sâmbătă, 28 ianuarie, în urma audițiilor live, relatează Moldova1.

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 2. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 3. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 4. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 5. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 6. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 7. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 8. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 9. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 10. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 1. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 1. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 1. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 1. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 1. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 1. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 1. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 1. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 1. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)
Captură video/M1
Sursa: Captură video/M1

Membrii juriului au fost:

 • Viola Julea, interpretă, dirijor de cor;
 • Ion Chiorpec, șef Radio Moldova Muzical;
 • Vasile Advahov, conducător artistic al Orchestrei Fraților Advahov, Artist al Poporului;
 • Liviu Știrbu, compozitor, Artist al Poporului;
 • Crudu Daniela, jurnalistă Moldova 1.

Participanții urmează să evolueze în Finala Națională din 4 martie, cu un show complet, care va include conceptul coregrafic și costumele scenice. Concurentul sau formația care va acumula cel mai mare punctaj, ne va reprezenta țara la Liverpool, unde se va desfășura Etapa Internațională a concursului muzical Eurovision Song Contest 2023.

Republica Moldova participă la Concursul Internațional Eurovision Song Contest din anul 2005, clasându-se pe locul șase cu piesa „Bunica bate toba” în interpretarea trupei Zdob și Zdub. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul trei, cu piesa „Hey Mamma”.

Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.

Grav accident în raionul Anenii Noi. Un autocar cu pasageri s-a răsturnat

Un autocar de pe ruta Chișinău-Odessa, cu 21 de pasageri la bord, a derapat de pe carosabil și s-a răsturnat. Accidentul s-a produs în această seară, în jurul orei 17:30, pe traseul care traversează localitatea Troița Nouă, raionul Anenii Noi.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Preliminar, potrivit poliției, accidentul a acut loc din cauza condițiilor meteo.

Victime nu sunt, iar șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

La moment polițiștii se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Un autocar cu moldoveni s-a răsturnat în România. Cel puțin trei persoane au fost rănite

Un autocar în care se aflau opt persoane din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Accidentul a avut loc astăzi după-amiază, în condițiile în care în nordul județului Galați viscolește puternic, iar șoferii, în special cei de pe vehicule mari sau transport persoane, au fost sfătuiți să nu plece la drum, scrie presa română.

Autocarul în care se aflau opt cetățeni din Republica Moldova a derapat și s-a răsturnat pe DE 581, la Berheci. În urma incidentului, cel puțin trei persoane au fost rănite.

Potrivit cadrelor medicale aflate la fața locului, răniții se află în stare stabilă. La locul incidentului au acționat o autospecială a ISU Galați, echipajul de descarcerare și echipajul SMURD tip B de la Detașamentul de Pompieri Tecuci.

Cât de voinicică este fetița lui Cabral. La 4 luni, Namiko arată ca un bebeluș de un an
Articolul anterior
Două minore fără permise de conducere, au ajuns cu mașina într-un copac
Articolul următor