O profesoară, acuzată de analfabetism. Ce a spus despre Eminescu

Problemele din sistemul de învățământ continuă să iasă la iveală și să șocheze. De această dată, un nou scandal a izbucnit într-un colegiu din Buzău, România, unde, una dintre profesoarele care predau Limba și literatura română, este acuzată de analfabetism, scrie evz.ro.

Scandal în educație. Profesoară din Buzău, acuzată de analfabetism

Scandalul s-a iscat între profesor, părinți, dar și elevi, care o acuză pe aceasta de analfabetism. Deși conducerea a încercat să o demită pe profesoară, cei demiși au fost chiar ei, întrucât, susțin cei din Buzău, profesoara care nu vorbește corect limba română ar fi susținută de Inspectoratul Județean. Mai mult, aceasta predă poezia „Luceafărul” a lui Eminescu, ca fiind un roman, susțin elevii.

Părinții au cerut demisia profesoarei din Buzău

Din motiv că aceasta nu ar fi fost bine pregătită. Profesoara predă în cadrul colegiului „Bogdan Petriceicu Hașdeu“ din Buzău. Însă nu doar părinții sunt nemulțumiți, ci și conducerea școlii care susținea că nu are control asupra modului în care se fac angajările și nici asupra demiterilor. Din acest motiv, directoarea care a lansat acuzațiile și-a prezentat demisia în fața Inspectoratului Județean, despre care spune că o protejează pe profesoara acuzată de analfabetism.

„De aproape o lună a trebuit să privesc în ochii elevilor și ai părinților care nu mai puteau tolera situația ivită la clasă: faptul că un profesor de Limbă și literatură română este incapabil să susțină ora. Nu mai spun la un nivel ridicat, e vorba de erori grave, de confuzii între termeni, de dezacorduri, ceea ce este absolut inadmisibil. Am cercetat și s-a dovedit că tot ce au spus părinții și elevii era adevărat“, a declarat directoarea, potrivit EduPedu.

Elevii claselor a XII-a primesc comentarii dictate de pe internet

Profesoara în cauză predă inclusiv elevilor de clasa a XII-a, care peste două luni vor susține Bacalaureatul. Aceștia susțin că profesoara le dictează comentarii preluate de pe internet.

„Noi nu avem o opinie la ea la clasă, nu suntem speciali (cu ghilimelele de rigoare), nu se învârte lumea în jurul nostru, dacă îi spunem ceva ne ignoră, nu vrea să vorbească cu noi, ne-a zis că nu este dicționarul nostru, că nu vrea să ne predea, să căutăm noi. Se lua de anumiți copii, îi făcea incompetenți, că nu ne duce capul, ne-a adresat și foarte multe jigniri“. Este declarația unei eleve care învață la colegiul respectiv și care se gândește cu groază la examenul din vară. „Pentru doamna, «Luceafărul» este un roman. Și multe alte greșeli de genul acesta care nu sunt acceptate. Noi dăm Bacul la Limba și literatura română și ar trebui să avem cunoștințe bune“, a mai spus eleva. Profesoara mai este acuzată și de faptul că le dicta elevilor comentarii pe care le găsea pe internet.

Părinții, la rândul lor, sunt și ei revoltați.

„Nu este posibil să ai un profesor de Limba română pentru care «Luceafărul» lui Eminescu este roman, nu poem. Nu e admisibil ca un profesor de Limba română care pretinde că este doctor în filologie să se exprime permanent cu «care», în loc de «pe care»… Doamna de Limba română nu vorbeşte corect gramatical: «Opera care o învăţăm astăzi». Am semnat un memoriu să fie schimbată. Schimbarea este singura soluţie. Nu este demnă de Colegiul «Hașdeu». Nu se exprimă corect, nu e nicio exagerare. Nu e posibil ca la un liceu de prestigiu să ajungem să avem discuţii despre aşa ceva…“, sunt doar câteva dintre plângerile părinților care cer insistent demisia dascălului din Buzău.

Cazul de analfabetism din Buzău ar putea deveni o regulă?

Deși specialiștii susțin că ceea ce se petrece zilele acestea nu este o normalitate.

„Tu, ca profesor, nu-ți poți permite să te duci în fața elevilor și să te faci de râs. E nevoie și de ceva mai mult respect de sine. Meseria de dascăl te obligă să te perfecționezi, să înveți toată viața. Lucrurile se schimbă. Trebuie să ții pasul. E o meserie care te ține conectat la un gen de realitate mereu în schimbare“, a declarat Ruxandra Achim, profesoară de Limba română la Colegiul „I.L. Caragiale“ din București, pentru adevarul.ro.

Mai sunt însă și alți factori de luat în calcul:

„De multe ori, se întâmplă ca o anumită observație pe care o faci unui elev să fie interpretată greșit. Prin urmare, mulți profesori se retrag, preferă să rămână într-o zonă de neutralitate. Ne ocupăm de disciplina noastră, predăm, bună ziua, la revedere. Pentru că în ziua de azi orice gest s-ar putea preta unor interpretări tendențioase. Și atunci, bunele intenții ar fi putea fi receptate ca niște intenții rele. Vă spun din proprie experiență. Eu, de exemplu, am încercat să-mi reprim anumite forme de implicare, pur și simplu omenească. Pentru că mi-e teamă ca nu cumva să fie rău primite“, a mai spus prof. Ruxandra Achim.

Copiii cuplului Mila Kunis și Ashton Kutcher, apariție rară în public. Au topit inimile fanilor

Mila Kunis și Ashton Kutcher au fost prezenți la un meci de baschet din Los Angeles, unde au fost în centrul atenției, întrucât au fost însoțiți de cei doi copii ai lor. Wyatt Isabelle, în vârstă de 10 ani, și Dimitri Portwood, în vârstă de 8 ani, nu apar prea des la evenimente împreună cu părinții. 

Actorii preferă discreția și au încercat, pe cât posibil, să-i țină departe de lumina reflectoarelor.

Actorii și copiii lor au participat la un meci de baschet, desfășurat în Los Angeles, dorind să o susțină pe Caitlin Clark. Wyatt, fiica de 10 ani a cuplului de celebrități, a fost văzută plângând de fericire după ce a întâlnit-o pe debutanta din WNBA.

sursa

Premianții Olimpiadei Republicane la Științe au fost anunțați astăzi în cadrul unui eveniment festiv

Premianții Olimpiadei Republicane la Științe au fost anunțați astăzi, 27 mai 2024, în cadrul unui eveniment festiv. Competiția s-a desfășurat în cadrul Universității de Stat din Moldova și a întrunit 72 de elevi din întreaga țară. 

Stanislav Ciubotaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, a felicitat elevii pentru experiența obținută prin participare și i-a încurajat să-și continue parcursul academic punând accent pe cercetare în domeniul științelor exacte. 

„Ne bucură faptul că ați acceptat provocarea de a intra într-o competiție care cuprinde subiecte din cadrul a trei discipline școlare. Suntem siguri că aveți un potențial academic enorm și că veți reuși, împreună cu profesorii dumneavoastră, să faceți performanță în cel puțin unul din cele trei domenii cuprinse în cadrul acestei olimpiade. Dumneavoastră sunteți viitorii profesori și cercetători care vor contribui la bunăstarea Republicii Moldova.” a subliniat Stanislav Ciubotaru.

Olimpiada Republicană la Științe cuprinde subiecte din domeniul chimiei, fizicii și biologiei și este destinată elevilor cu vârsta de până la 15 ani și jumătate. Competiția este organizată anual de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației şi Cercetării, în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican și ai Juriului, cu suportul Universității de Stat din Moldova.

Premianții ediției din acest an sunt elevi ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Chișinău, Nisporeni și Rezina. Lista premianților poate fi accesată aici.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează felicitări premianților, profesorilor și părinților, dorindu-le succese în continuare.

Elevii olimpici la limba română și istorie au fost premiați de Guvernul României

Circa 80 de elevi și eleve din țara noastră, care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiadele Republicane de Limba și literatura română și Istoria românilor și universală în anul de studii 2023-2024, precum și profesorii care i-au pregătit, au fost premiați de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. 

În semn de recunoaștere a talentelor și performanțelor acestora, tinerii și cadrele didactice au primit mai multe cadouri din partea DRRM, inclusiv: ceasuri, Ebook-uri reader, boxe portabile și căști, materiale didactice etc.

Prezentă la ceremonia de premiere, secretarul general al Ministerului Educației și Cercetării Nadejda Velișco a felicitat elevii olimpici pentru succesele obținute. ,,Vă doresc să vă îndreptați mereu spre victorie, să nu pierdeți niciodată perseverența și puterea. Credeți în voi și concentrați-vă asupra succesului. Să nu vă fie frică de întrebări și cunoștințe noi, nu renunțați la ideile și hobby-urile voastre”, a spus Nadejda Velișco. Totodată, oficiala a mulțumit Guvernului României pentru suportul constant oferit țării noastre în domeniile educației și cercetării.

La rândul său, secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu  i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru prestație și performanțe, subliniind importanța educației și culturii pentru dezvoltarea societății și formarea fiecărui elev într-un spirit civic, cu valori și competențe necesare lumii în continuă dezvoltare. De asemenea, secretarul de stat a exprimat deschiderea României de a continua să sprijine Republica Moldova în domeniul educației și de a oferi suport tinerilor din țara noastră.

Premierea olimpicilor din Republica Moldova de către Guvernul României la disciplinele Limba și Literatura romană și Istoria românilor și universală este la cea de-a treia ediție.  

Galina Dodon, fosta primă doamnă a R. Moldova, a pierdut procesul cu Mihai Popșoi. De ce era acuzată
Articolul anterior
Circa 40 de copii care vagabondau sau cerșeau în stradă au ajuns, de la începutul anului, într-un centru din Capitală
Articolul următor