O sală de angiografie a fost inaugurată la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”

O sală de angiografie a fost inaugurată astăzi la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN). Proiectul a fost sprijinit financiar de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale. În sală a fost instalat și un angiograf nou achiziționat, aparat care ajută la diagnosticarea și tratarea afecțiunilor vasculare și cardiace.

Reconstrucția sălii de angiografie a constat în replanificarea încăperii de la parterul blocului I al instituției, lucrări de tâmplărie, încălzire și ventilare, instalarea rețelelor de energie electrică, montarea pardoselii și renovarea pereților.

„Sprijinim eforturile de modernizare a infrastructurii medicale din țară. Acest proiect va contribui la îmbunătățirea calității asistenței medicale, cu un impact semnificativ asupra vieților pacienților cu AVC”, a menționat Ion Dodon, directorul general al CNAM.

Proiectul investițional „Reconstrucția sălii de angiografie destinată acordării asistenței medicale pacienților cu accidente cerebrovasculare acute” a fost implementat pe parcursul anului curent și a costat peste patru milioane de lei, din care 1 milion 600 de mii de lei reprezintă contribuția CNAM.

În anul 2023, pentru proiectele finanțate din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM au fost planificate 35 de milioane de lei.

De ce s-ar fi prăbușit elicopterul în care a murit președintele iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit în catastrofa aviatică petrecută într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării. În aeronavă se afla și ministrul său de Externe, scrie stirileprotv.ro.

Dacă inițial s-a vorbit despre o aterizare forțată, oficalii iranieni au confirmat ulterior că aparatul de zbor s-a prăbușit. Funeraliile președintelui vor avea loc marți (21 mai), iar în țară au fost decretate cinci zile de doliu național.

Slujitorul poporului iranian, președintele Republicii Islamice Iran Ayatollah Dr. Ebrahim Raisi a atins rangul înalt al martiriului pe calea slujirii poporului”.

Aparatul de zbor în care se afla președintele făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere care duceau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării. Doar două dintre aeronave au aterizat la destinație, în oraşul Tabriz.

Ce susține presa din Iran

Zeci de echipaje de salvare au început de îndată căutările. Specialiști din Turcia, Rusia, Armenia și Azerbaijan au fost trimiși în Iran pentru a ajuta la localizarea elicopterului dispărut. Dar condițiile meteo – ceața, temperaturile aproape de pragul de îngheț și lapovița – au creat condiții extrem de dificile.

După o noapte întreagă de căutări, autoritățile iraniene au confirmat dimineață că toți cei aflați la bordul elicopterului au murit.

Farshid Abdi, reporter IRIB News: „După cum vedeți, sunt exact unde s-a prăbușit elicopterul în care se afla domnul Raisi. După cum știți, ieri, după inaugurarea barajului Qiz Qalasi, pe drumul de întoarcere spre Tabriz, elicopterul s-a prăbușit din cauza vremii, a ceții și a ploilor aici, în pădurea din Arasbaran”.

Presa de stat, citată de Reuters, a raportat că imaginile de la fața locului arată că elicopterul Bell 212, fabricat în SUA, s-a izbit de un vârf de munte, deși nu există nicio informație oficială cu privire la cauza prăbușirii. Printre cei decedați se numără și guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est și un imam de rang înalt din orașul Tabriz.

Liderul iranian participase împreună cu omologul său, Ilham Aliyev, la inaugurarea unei centrale electrice comune.

Alături de președintele Iranului în elicopter se afla și ministrul de Externe al țării, Hossein Amir-Abdollahian. Totodată, la bord erau guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati, general-major Seyed Mehdi Mousavi, șeful echipei de securitate a președintelui pilotul, copilotul și un tehnician.

Raisi, personaj controversat

Dr. Sanam Vakil – Chatham House: „Raisi nu era un lider carismatic sau o persoană puternică în stat, dar era extrem de important datorită loialității sale față de sistem. Era un apropiat al liderului suprem și al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice. Iranul abia a avut alegeri parlamentare, iar prezența la vot a fost extrem de scăzută, mai scăzută ca niciodată în întreaga istorie de 45 ani a republicii islamice”.

Raisi, în vârstă de 63 de ani era cunoscut drept un protejat al liderului suprem iranian, Ali Khamenei, și era văzut drept un potențial înlocuitor al ayatollahului, care are 85 de ani.

Totodată, era un personaj controversat, criticat și acasă, dar mai ales peste hotare, pentru linia dură, antioccidentală, pe care a susținut-o de-a lungul timpului.

Jon Gambrell, director de știri AP pentru Golf și Iran: „(Raisi) a susținut eforturile Iranului de a îmbogăți uraniu până la pragul de armă nucleară. Numele lui e legat și de represiunile forțelor de securitate după moartea Mahsei Amini, în 2022, care a scos sute de mii de protestatari pe străzi, apoi a dus la sute de morți și zeci de mii de arestări. Raisi este cunoscut și pentru execuția a mii de prizonieri în 1988, la sfârșitul războiului dintre Iran și Irak”.

Potrivit presei de la Teheran, există un protocol de succesiune clar în ceea ce-l privește pe Ebrahim Raisi. Documentul prevede că vicepreședintele Mohammad Mokhber va prelua atribuțiile sale și va organiza alegeri prezidențiale anticipate, în termen de cel mult 50 de zile.

Mașinile de epocă, cu care se deplasau foștii demnitari, expuse astăzi la Parlament

Mașinile de epocă ale legislativului vor fi expuse în scuarul Parlamentului de astăzi, 21 mai și până la data de 23 mai.

Legislativul vă invită să vedeți mijloacele de transport cu care se deplasau foștii demnitari ai țării:

Limuzina „Gaz-14”, anul producerii 1987, și „ZIL 41047”, anul fabricării 1989.

Un șofer dezvăluie că a primit zeci de mii de lei pentru a duce oameni la protestele Particului Șor

Un bărbat, fost șofer de rută din Bălți, a recunoscut în fața instanței că a transportat organizat persoane la protestele organizate de fostul Partid Șor.

Bărbatul spune că a primit 10 și, respectiv, 20 de mii de lei pentru două curse de la Bălți spre Chișinău, bani pe care îi transmitea ulterior șefului său. Declarațiile au fost făcute în cadrul audierilor pe marginea dosarului privind finanțarea ilegală a partidului Șor, notează Noi.md cu referire la tv8.

Potrivit procurorilor, acuzarea de stat mai are de audiat în instanță opt martori, după care urmează audierea martorilor apărării. Amintim că Marina Tauber și Partidul Politic Șor, ca entitate juridică, sînt acuzați pe patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, dar și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Suma totală a banilor iliciți a fost estimată la peste 195 de milioane de lei. Anterior, Ilan Șor a recunoscut că a primit bani din Federația Rusă, resurse financiare care erau folosite pentru hrana și transportarea persoanelor la protest, însă a negat că i-ar fi plătit pe manifestanți.

O cântăreață din Tatarstan s-a măritat cu băiatul pe care l-a adoptat acum 8 ani
Articolul anterior
O femeie a găsit o broască într-o pungă de spanac pe care o cumpărase dintr-un supermarket. Reacția angajaților
Articolul următor